Natuurgeneeskunde: Verzorging van de voeten en benen

De voeten hebben overdag een zware last te dragen, worden steeds gevangen gehouden en nog slecht verzorgd ook. Zelfs vrouwen en mannen die aan de kleur van hun gezicht en aan de verzorging van hun lichaam veel geld en tijd spenderen, letten helemaal niet op hun benen en voeten. Hoogstens als het zwemseizoen begint en de voeten ook in de gaten lopen, beginnen ze een beetje met de verzorging. Verheugend was de tijd dat het mode was om overal met blote voeten te lopen; dat heeft heel wat kwalen en pijn verhinderd.

Hoe komt het dat aan zon belangrijk lichaamsdeel zo veel schade wordt toegebracht? De schoenindustrie is een van de schuldigen. Wat die aan schoenen maakt en voor de verkoop aanbiedt is vaak een rechtstreekse bedreiging voor de gezondheid. Dat zo veel volwassenen zieke of vervormde voeten hebben, kan men alleen aan deze industrie toeschrijven.

Schoenen die aan de voorkant een punt hebben, aan de achterkant te nauw zijn, met hoge dunne hakken of van materiaal dat geen lucht doorlaat, richten veel onheil aan. Eeltknobbels, eksterogen, ruwe plekken en knel- plekken, zijn nog maar een paar voorbeelden. Een goede raad: pak al uw huidige schoenen (ook de dure avondschoenen) en ga ermee naar een orthopedist. Deze moet nagaan welke schoenen werkelijk echt goed zitten. Ik wed dat u negen van de tien paar in de vuilnisbak kunt gooien.

Aarzel niet dit ook te doen, uw voeten zullen u dankbaar zijn. En van nu af aan koopt u alleen maar schoenen die werkelijk goed passen; die niet knellen, die geen dunne hakken hebben en die van materiaal dat lucht doorlaat gemaakt zijn. En als u geen geschikte schoenen vindt, dan laat u een paar op maat maken. Dat is wel duurder maar voor uw voeten is alleen het beste goed genoeg.

Meteen als u thuis bent, trekt u de sokken en schoenen uit. Loop zo veel mogelijk op blote voeten. Loop buiten ook op blote voeten maar wel op goed onderhouden grasvelden (anders moet u gezondheidskleppers dragen). Als u s morgens merkt dat het gedauwd heeft, loop dan met blote voeten door het gras; dat is het allerbeste voor uw voeten. In de kamer loopt u afwisselend op de tenen en op de hielen; maak ook cirkelbewegingen met uw voeten; daar blijven ze beweeglijk en elastisch van.

Pijnlijke en vermoeide voeten

s Avonds een voetbad nemen moet eigenlijk vanzelfsprekend zijn (niet alleen om transpirerende voeten tegen te gaan). Kook 500 g hooibloemen op en baad uw voeten in het aftreksel. Na die tijd de benen en voeten krachtig kneden en met een crème (niet geparfumeerd) inwrijven.

Lacht u om de mensen die zich één keer in de maand laten pedicuren? Op een dag zult u deze mensen alleen maar benijden. Namelijk als eeltplekken, eksterogen en ingegroeide nagels u pijn beginnen te doen. Ruwe plekken behandelt men tijdens het voetbad met een puimsteentje, daarna met crème inwrijven. De nagels worden net zo behandeld als de vingernagels; alleen niet ovaal maar rond vijlen. De nagelhuid met rust laten.

Nog een woord tot de dames: droomt u ook van de ideale maten, maar zijn uw benen en knieën te dik? Probeer dan de volgende oefening die uit drie fasen bestaat. Ten eerste: iedere morgen op de tenen twee kniebuigingen maken. Ten tweede: op de tenen huppen, daarbij afwisselend het linker en rechter been verend naar voren gooien. Ten derde: met de rug op de grond gaan liggen, de benen omhoog strekken en fietsbewegingen maken. Eerst langzaam en dan steeds sneller. Deze oefening 5 minuten lang doen.

Haar op de benen

Bij de drogist schuurblaadjes kopen en daarmee cirkelvormig over de benen schuren. Dit huisrecept helpt alleen als de haren nog nooit geschoren en nog niet stoppelig zijn. Een patiënte gaf me eens een bijzondere methode die ondertussen al door veel vrouwen met succes gebruikt is. Volgens Indisch gebruik wordt een eetlepel bijenhoning verwarmd en door het sap van een halve citroen geroerd. Dit mengsel moet zo heet mogelijk opgebracht worden en als het helemaal opgedroogd is met de vingertoppen afgewreven worden. Het grote voordeel van dit recept is dat de huid zacht blijft.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Eksterogen vs voet eelt: preventie en handige remediesEr wordt geschat dat een gemiddeld mens gedurende zijn leven ongeveer honderdduizend kilometer loopt of wandelt. Je kan…
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…

Natuurgeneeskunde: Peesschedeontsteking, peesknoopDe lange pezen van de spieren van de vingers, hand, onderarm, tenen, voeten en van het onderbeen gaan voor een deel over…
Natuurgeneeskunde: Voetzwelling (dikke voeten), EksterogenKoude voeten kunnen aangeboren zijn. In dat geval hebben de patiënten ook koude voeten als ze in een warme kamer zitten.…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.