Natuurgeneeskunde: Peesschedeontsteking, peesknoop

De lange pezen van de spieren van de vingers, hand, onderarm, tenen, voeten en van het onderbeen gaan voor een deel over in de schedepees die aan de binnenkant een slijmerige massa heeft zitten, die als glijmiddel wordt gebruikt.

Peesschedeontsteking

Symptomen:

Een peesschedeontsteking kan ook aan de voet of aan het been ontstaan. Lichte zwelling en rood worden zijn de eerste tekenen. Het komt vooral veel voor bij sportmensen, musici en handarbeiders die de hand- en voetspieren vaak te veel en te lang achter elkaar belasten (vroeger hadden ook de wasvrouwen er last van).

Oorzaak:

De lange pezen van de spieren van de vingers, hand, onderarm, tenen, voeten en van het onderbeen gaan voor een deel over in de schedepees die aan de binnenkant een slijmerige massa heeft zitten, die als glijmiddel wordt gebruikt. Daardoor is een goede beweeglijkheid gewaarborgd. Bij mechanische overbelasting, druk van buitenaf en na het binnendringen van ziektekiemen kan er een ontsteking ontstaan. Als men dit niet op tijd laat behandelen, ontstaan er knobbels (aan de voeten een peesknoop). Komt er bij de ontsteking etter vrij, dan loopt men de kans koorts te krijgen.

Behandeling:

Bij een etterige peesschedeontsteking zijn ook een algemene behandeling, een ander dieet en fysische behandeling nodig. Na steeds heter wordende deelbaden moet de therapie doorgaan met bewegingsoefeningen in het water en op het droge. In ieder geval moet de doorbloeding gestimuleerd worden. De hand ofvoet zo veel mogelijk laten rusten, het beste is een mitella te dragen. Vochtig-koele inpakkingen, ‘s nachts warme oliewikkels of vochtig-koele Priessnitzpakkingen.

Genezingsproces:
De massage mag enkel heel voorzichtig beginnen. Wisselbaden en wisselbegietingen bespoedigen de genezing. Bij mijn patiënte geef ik nog enige injecties met een natuur- geneesmiddel. Na een gesprek met haar man wisselt de patiënte van beroep.

Ter voorkoming: Iedere overbelasting vermijden.

Peesknoop

Symptomen:

De jonge coupeuse is buiten zichzelf. ‘Daar, kijkt u eens,’ en ze houdt mede rechter handrug voor waarop een gezwel zo groot als een munt zit. Het gezwel voelt week-elastisch aan, een peesknoop. Meestal ontstaat deze in de slijmbuidel aan de peesschede en is bijna altijd met een geleiachtige massa gevuld.

Oorzaak:

Hierover is men het nog niet helemaal eens. Volgens mijn ervaringen is een peesknoop het gevolg van een verwonding, of een degeneratie. Er wordt dan teveel gewrichts- of peesschedevloeistof uitgescheiden. De patiënte had vroeger eens de onderarm gebroken; kort voordat de peesknoop te voorschijn kwam had ze een peesschedeontsteking.

Behandeling:

Om een teruggang te voorkomen schrijf ik een vloeistofonttrekkende stofwisselingskuur voor, een speciale behandeling volgens Schroth. Ondersteunende maatregelen met homeopathische preparaten.

Genezingsproces:

Nadat de geleiachtige stof verdwenen is, is ook het gezwel weg. Hierna koude begietingen.

Ter voorkoming: Wees voorzichtig met ziekten aan de gewrichten
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Rhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola gebruiken tegen stress en innerlijke onrustRhodiola rosea is een van de adaptogene kruiden. Dit houdt in dat het gebruikt kan worden om fysiologische processen te…
Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapGraviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapDe vrucht graviola staat bekend onder verschillende namen. Wordt hij verwerkt in vruchtensap dan noemt men hem meestal b…

Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…
Natuurgeneeskunde: Verzorging van de voeten en benenDe voeten hebben overdag een zware last te dragen, worden steeds gevangen gehouden en nog slecht verzorgd ook. Zelfs vro…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.