Natuurgeneeskunde: Peesschedeontsteking, peesknoop
De lange pezen van de spieren van de vingers, hand, onderarm, tenen, voeten en van het onderbeen gaan voor een deel over in de schedepees die aan de binnenkant een slijmerige massa heeft zitten, die als glijmiddel wordt gebruikt.
Peesschedeontsteking
Symptomen:
Een peesschedeontsteking kan ook aan de voet of aan het been ontstaan. Lichte zwelling en rood worden zijn de eerste tekenen. Het komt vooral veel voor bij sportmensen, musici en handarbeiders die de hand- en voetspieren vaak te veel en te lang achter elkaar belasten (vroeger hadden ook de wasvrouwen er last van).
Oorzaak:
De lange pezen van de spieren van de vingers, hand, onderarm, tenen, voeten en van het onderbeen gaan voor een deel over in de schedepees die aan de binnenkant een slijmerige massa heeft zitten, die als glijmiddel wordt gebruikt. Daardoor is een goede beweeglijkheid gewaarborgd. Bij mechanische overbelasting, druk van buitenaf en na het binnendringen van ziektekiemen kan er een ontsteking ontstaan. Als men dit niet op tijd laat behandelen, ontstaan er knobbels (aan de voeten een peesknoop). Komt er bij de ontsteking etter vrij, dan loopt men de kans koorts te krijgen.
Behandeling:
Bij een etterige peesschedeontsteking zijn ook een algemene behandeling, een ander dieet en fysische behandeling nodig. Na steeds heter wordende deelbaden moet de therapie doorgaan met bewegingsoefeningen in het water en op het droge. In ieder geval moet de doorbloeding gestimuleerd worden. De hand ofvoet zo veel mogelijk laten rusten, het beste is een mitella te dragen. Vochtig-koele inpakkingen, ‘s nachts warme oliewikkels of vochtig-koele Priessnitzpakkingen.
Genezingsproces:
De massage mag enkel heel voorzichtig beginnen. Wisselbaden en wisselbegietingen bespoedigen de genezing. Bij mijn patiënte geef ik nog enige injecties met een natuur- geneesmiddel. Na een gesprek met haar man wisselt de patiënte van beroep.
Ter voorkoming: Iedere overbelasting vermijden.
Peesknoop
Symptomen:
De jonge coupeuse is buiten zichzelf. ‘Daar, kijkt u eens,’ en ze houdt mede rechter handrug voor waarop een gezwel zo groot als een munt zit. Het gezwel voelt week-elastisch aan, een peesknoop. Meestal ontstaat deze in de slijmbuidel aan de peesschede en is bijna altijd met een geleiachtige massa gevuld.
Oorzaak:
Hierover is men het nog niet helemaal eens. Volgens mijn ervaringen is een peesknoop het gevolg van een verwonding, of een degeneratie. Er wordt dan teveel gewrichts- of peesschedevloeistof uitgescheiden. De patiënte had vroeger eens de onderarm gebroken; kort voordat de peesknoop te voorschijn kwam had ze een peesschedeontsteking.
Behandeling:
Om een teruggang te voorkomen schrijf ik een vloeistofonttrekkende stofwisselingskuur voor, een speciale behandeling volgens Schroth. Ondersteunende maatregelen met homeopathische preparaten.
Genezingsproces:
Nadat de geleiachtige stof verdwenen is, is ook het gezwel weg. Hierna koude begietingen.
Ter voorkoming: Wees voorzichtig met ziekten aan de gewrichten
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…
Bronnen en referenties