Eksterogen en het eelt er omheen kunt u zelf behandelen

Eksterogen en het eelt er omheen kunt u zelf behandelen Eksterogen (ook wel “likdoorns” genoemd) kunnen enorm belastend zijn en een beperking zijn voor het wandelen, sporten boodschappen doen, enzovoorts. Vooral uitgegroeide eksterogen kunnen erg pijnlijk zijn. Wie ermee naar een pedicure gaat, wordt meestal goed geholpen, al kan het bij oudere eksterogen wel eens een paar behandelingen duren voordat ze echt verdwenen zijn. Sommige mensen durven niet goed naar een pedicure te gaan, of hebben er gewoon het geld niet voor. Wie heel secuur is en een vaste hand heeft, kan zelf een eksteroog verwijderen, maar wacht er dan niet mee tot het al te diep zit. Jonge eksterogen zijn gemakkelijker te verwijderen. Zoek wel de oorzaak ervan. Meestal is een stel te smalle schoenen of het dragen van hoge hakken de oorzaak.

Eelt rondom eksterogen (likdoorns)

Eksterogen zijn eeltplekjes die ontstaan zijn op plaatsen waar de huid van voet of de teen in de verdrukking is gekomen. Ook door wrijving kunnen eksterogen ontstaan. Daar ontstaat een eeltplekje, dat met een puntje naar binnen groeit. Hoe langer de druk op die plek duurt en hoe langer men het eelt laat zitten, des te dikker wordt het en des te verder groeit het puntje eelt (het “oog”) naar binnen en drukt daar tegen het bot, haarvaatjes en/of zenuwen.

Het middelste puntje, het oog dus, moet eruit

Een eksteroog gaat niet vanzelf weg en kan op den duur erg veel pijn veroorzaken tijdens het lopen. Hoe langer men het eksteroog laat zitten, des te dieper zal het oog ervan (het middelste puntje) er in zitten. Hoe dieper het zit, des te meer moeite zal het geven om het eruit te halen. Dikke eksterogen, waar lang niets aan gedaan is, moeten vaak zelfs twee of drie keer behandeld worden, voordat ze compleet verdwenen zijn.

Eksterogen kunt u vaak zelf behandelen

Eksterogen zijn ook door uzelf te behandelen. Dat kan echter alleen onder bepaalde voorwaarden. U moet zo flexibel zijn dat u met uw handen gemakkelijk bij de plaats kunt komen waar het eksteroog zit. Meestal is dat de teen of ook de zijkant van de voet. Behalve die flexibiliteit moet u ook een vaste hand hebben. Trillende handen kunnen wondjes veroorzaken. Dat is echter beslist niet de bedoeling.

Goede ogen zijn wel nodig

Daarnaast moet u goede ogen hebben of een goede (lees)bril. U moet beslist het kleine puntje in het eksteroog kunnen zien, want daar draait het allemaal om. Dat puntje eelt, dat diep in de huid gegroeid is, moet er immers aan het einde helemaal uit zijn, zonder dat de huid zelf aangetast wordt. Blijft dat puntje zitten, dan groeit in de periode erna het eelt er omheen weer vanzelf aan.

Na het bad is het eelt rondom zachter

De beste tijd om aan het weghalen van een eksteroog te beginnen is na het bad. Het eelt rondom het oog is dan zachter. Ook een likdoornpleister kan de plek eelt zachter maken, zodat deze zelfs (geheel of gedeeltelijk) loslaat. Neem de tijd voor de behandeling. Ontsmet de punt van een klein nagelschaartje met een ontsmettingsmiddel en haal voorzichtig het eerste velletje eelt rondom het oog weg.

Het oog moet er voorzichtig uitgehaald worden

Zorg dat rondom het oog het eelt los is en haal het ene na het andere velletje rondom het oog weg. Werk daarbij van buiten naar binnen en wees daarbij zo zorgvuldig dat u alleen een velletje los haalt en niet te diep in het vlees steekt, waardoor een wondje zou kunnen ontstaan. Bent u toch iets te ver gegaan, ontsmet dan de plek, doe er een pleister op en ga er pas mee verder als het wondje na verloop van tijd helemaal genezen is.

Geduld oefenen

Het lijkt zo gemakkelijk, maar het is echt precisiewerk. Neem er dan ook de tijd voor. Doe het op uw gemak en als u het bij iemand anders doet, let dan goed op uitingen van pijn, en dergelijke. Die geven vaak aan als u wat te ver gaat. Zijn alle velletjes eelt rond het oog verwijderd, dan ziet u het oog in het midden ook duidelijk zitten.

Het oog is het belangrijkste

Dat oog van eelt is het hart van de eksteroog en moet er heel voorzichtig uitgepeuterd worden. Dat lukt meestal wel, maar ook dit neemt tijd in beslag. Blijft er iets van het eelt zitten, dan groeit het eksteroog na verloop van tijd weer uit tot een volwassen exemplaar.

Jonge eksterogen hebben nog niet veel eelt er omheen

Jonge eksterogen hebben vaak nog maar drie of vier velletjes eelt, maar oudere eksterogen kunnen er ook meer hebben. Jonge eksterogen zijn daarom heel goed zelf te verwijderen. Het is dan ook zaak om de toestand van uw voeten wekelijks te controleren. Op die manier bent u er snel bij en is de behandeling gemakkelijker.

Ouderen door een medisch pedicure laten behandelen

Oudere mensen lukt het vaak niet meer om hun eigen tenen en voeten te behandelen. Zij moeten zich dus door een medisch pedicure laten behandelen of door iemand die voorzichtig genoeg is, een goed stel ogen heeft en een vaste hand. Ook kunnen zij likdoornpleisters gebruiken om zo het eelt te verzachten, waarna het vaak al vanzelf loslaat en de plek afgeschaafd kan worden.

Minder pijn, maar niet verholpen

Het diepe centrum van een eksteroog wordt daarmee echter niet verwijderd. Een eksteroog kan door deze behandeling wel korte tijd wat minder pijn doen. Als tevens de oorzaak (soms ligt het aan knellende of te wijde schoenen) weggenomen wordt, kan een eksteroog ook verdwijnen.

Bij diabetes niet zelf het eksteroog behandelen

Mensen met diabetes mogen eksterogen beslist niet zelf behandelen en dat beslist ook niet door een familielid laten doen, maar moeten dat door een dermatoloog, een gediplomeerde, medische pedicure of een podotherapeut laten doen. Ook zijn er schoonheidsspecialistes die een extra examen medische pedicure gedaan hebben en daar ook een diploma van hebben.

Bloedvaten en zenuwen

Is het een heel oude eksteroog en zijn er bloedvaten of zenuwen in vastgegroeid, laat ook dan de behandeling liever over aan vakmensen als een dermatoloog, medisch pedicure, of podotherapeut. In dat geval zal er meestal een wondje ontstaan. Oude eksterogen zijn immers vaak dieper in het vlees doorgegroeid. Ze doen daarom ook meer pijn. Laat het liever niet zover komen en behandel ze op tijd. Gebruikt u bloedverdunners, laat dat dan even aan de behandelaar weten, zodat die daar rekening mee kan houden.

Haal de oorzaak van het probleem weg

Eksterogen komen vaak gewoon weer op dezelfde plek terug als de oorzaak van het probleem niet weggenomen is. Schoenen met hoge hakken en vooral schoenen met een te smalle voorvoet moeten vermeden worden. Daardoor ontstaat immers een grote druk op bepaalde plaatsen aan de zijkant van de voet. Druk bevordert te vorming van een eksteroog.

Te wijde schoenen

Ook te wijde schoenen zijn niet goed, want daar kan wrijving door ontstaan. Er ontstaan dan vaak eksterogen aan de zijkant van de voet of aan de onderkant. Het lijken eelt pitjes, maar het zijn echte, kleine eksterogen. Overgewicht kan eveneens een oorzaak voor het ontstaan van eksterogen zijn.

Behandel een eksteroog zodra u het opmerkt

Eksterogen zijn lastig en kunnen erg pijnlijk zijn. Ze verdwijnen meestal niet vanzelf, maar worden vaak alleen groter, naarmate ze ouder zijn en de oorzaak nog steeds aanwezig is. Loop er daarom niet te lang mee rond, maar behandel ze op tijd of laat ze behandelen door iemand die er verstand van heeft.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe…
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Thuiswerk als pedicureVanuit huis kun je gemakkelijk als pedicure werken. Hier zijn diverse opleidingen voor en je klanten komen bij je aan hu…

Voeding voor een gezonde prostaatAls we het over het lichaamsdeel zouden hebben dat gedurende een mannenleven de meeste kans op aandoeningen heeft, dan i…
Huidkloven, vingerkloven en handkloven: oorzaak, behandelingHuidkloven, vingerkloven en handkloven: oorzaak, behandelingLast van huidkloven, vingerkloven, handkloven of kloven in de vingers? De barrièrefunctie is één van de belangrijkste fu…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.