Chromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapie

Chromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapie Chromotherapie is een vorm van kleurentherapie dat ervan uit gaat dat kleur gebruikt kan worden om een verstoord energiebalans in het lichaam te herstellen zodat bepaalde klachten kunnen verdwijnen. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij iedere kleur een andere werking heeft op de gemoedstoestand. Kleuren kunnen afzonderlijk worden getoond, maar ook in een reeks. Zo is rood bijvoorbeeld een stimulerende kleur dat de lichaamsgeest activeert en van geel word je vrolijk. Zo heeft elke kleur zijn eigen werking.

Wat kleurentherapie inhoudt

Chromotherapie dat letterlijk "kleurentherapie" betekent, is een alternatieve geneeswijze dat er vanuit gaat dat kleuren en licht gebruikt kunnen worden als behandelwijze om een verstoord energiebalans in het lichaam te herstellen. Kleuren hebben invloed op het bioritme en elke kleur heeft een specifieke golflengte en snelheid. De energiebalans kan worden verstoord door zowel lichamelijke als psychische klachten. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze therapie helpt, hebben sommige mensen er toch baat bij.

Voor wie?

Verstoorde lichamelijke energiestromen worden gestimuleerd en hebben een positieve werking op zowel lichaam als geest. Mensen kunnen een disbalans krijgen door allerlei oorzaken op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Kleuren werken stimulerend en kalmerend op de geest. Chromotherapie wordt gebruikt bij mensen die last hebben van fobieën, verslaving, depressie of andere problemen hebben op het emotionele en spirituele vlak. Ook kan het gebruikt worden bij huidproblemen, waarbij de conditie van de huid verbeterd kan worden.

Hoe het werkt

Er wordt gewerkt met het licht uit het kleurenspectrum, waarbij elke kleur zijn specifieke werking heeft. Gekleurde voorwerpen worden op verschillende plaatsen van het lichaam geplaatst. Volgens de Chinese geneeskunde kunnen licht en kleur een verstoorde balans weer herstellen. Deze kleuren kunnen ook in de badkamer worden gebruikt. Het is mogelijk om verschillende kleuren afzonderlijk te activeren of in een reeks te laten verschijnen.

Hier volgt een overzicht wat kleuren betekenen voor je welzijn:

Geel

Dit is de kleur van de zon die mensen vrolijk en opgewekt maakt. Geel zorgt dat je alert blijft en geeft een blij gevoel. Deze kleur heeft invloed op je zenuwen en ademhaling. Het helpt bij hoofdpijn, stembandproblemen, longproblemen, bronchitis en ademhalingsproblemen. Verder worden de lever en galblaas geactiveerd en heeft het een positief effect op de darmen. Ook heeft een positief effect op de huid, waarbij rimpels en striemen verminderd kunnen worden.

Rood

Het is de kleur van de liefde en het activeert de geest. Rood werkt stimulerend en straalt kracht uit. Het geeft energie en een aangenaam gevoel. Het heeft invloed op de bloedsomloop en verhoogt het energie in het lichaam. De celvernieuwing wordt gestimuleerd. Ook kan het helpen bij spierspanning, infecties, stress en verwondingen.

Blauw

Dit is de kleur van de zee en werkt rustgevend, ontspannend en kalmerend. Deze verkoelende kleur heeft betrekking op chronische aandoeningen, zoals jicht en reuma. Mensen die een verminderde weerstand hebben zoals een verkoudheid, kunnen baat hebben bij blauw. Ook werkt het harmoniserend op de bloedstolling, stofwisseling en darmactiviteit. Het kan ontstekingen en koorts remmen en helpt bij slaapproblemen en angst

Groen

Groen is een verfrissende kleur wat zorgt voor ontspanning en emotioneel evenwicht. Het is de kleur van de natuur, gras en kruiden en helpt tegen vermoeidheid en stress. Het heeft betrekking op de spijsvertering en werkt goed voor de maag, darmen, blaas. Het wordt ingezet bij bloedarmoede, duizeligheid, abcessen en koorts.

Oranje

Dit is de kleur van creativiteit waarvan je vrolijk wordt. Het heeft te maken met gezelligheid en heeft een gunstig effect bij depressieve gevoelens en angst.

Violet

Deze kleur brengt balans in het afweersysteem en staat voor waardigheid. Het staat voor spiritualiteit en violet licht heeft een positieve werking op het lymfesysteem en de milt. Bij mensen die lijden aan een eetprobleem helpt het om de eetlust te remmen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De magische werking van kleurentherapieDe magische werking van kleurentherapieKleuren spelen een cruciale rol in ons leven. We hebben allemaal wel een aantal voorkeuren als het gaat over het kiezen…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
De invloed van licht en kleuren op je energieDe invloed van licht en kleuren op je energieLicht en kleuren bevatten specifieke eigenschappen die ons in staat stellen onze innerlijke krachten op te laden en gene…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…

Feldenkraismethode: beter leren bewegenFeldenkraismethode: beter leren bewegenDe Feldenkraismethode is een manier van bewegen met principes uit de neuropsychologie en geneeskunde. Het is een alterna…
Welke steen is geschikt om geschenk te geven?Welke steen is geschikt om geschenk te geven?Wie zoekt naar een mooi geschenk, vindt in de wereld van de stenen een ruim aanbod. (Half)edelstenen laten niemand onber…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Photographykatjajust, Pixabay
  • www.whirlpoolfabriek.nl/pages/whirlpoolsystemen/chromotherapie.php
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.