Feldenkraismethode: beter leren bewegen

Feldenkraismethode: beter leren bewegen De Feldenkraismethode is een manier van bewegen met principes uit de neuropsychologie en geneeskunde. Het is een alternatieve geneeswijze, waarbij er zittend, liggend of staand oefeningen worden gedaan. Je wordt je bewust van je eigen lichamelijke sensaties, waardoor je spanningen kunt leren loslaten en van bepaalde klachten kunt afkomen. Je leert nieuwe bewegingsmogelijkheden integreren in je dagelijkse leven, waardoor je een aangeleerde verkeerde houding afleert. Deze methode kun je zowel individueel als in groepsverband aanleren.

Wie Feldenkrais was

Moshe Feldenkrais (1904 1984) heeft een bewegingsmethode ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde en was judoleraar. Hij was in bezit van een zwarte band en hij heeft de eerste judoschool in Parijs opgericht. Hij had veel belangstelling voor de ontwikkeling bij het kind, biologie en taal. Hij leerde zichzelf weer lopen na een ernstige knieblessure. Hij verdiepte zich meer in de werking van het zenuwstelsel in relatie tot beweging. Hij heeft een bewegingsmethodiek bedacht, met principes uit de geneeskunde en neuropsychologie. Hieruit is de Feldenkraismethode ontstaan.

De Feldenkraismethode

Deze methode gaat ervan uit dat het lichaam en geest een geheel vormen. Door bewegingen van het lichaam te verbeteren, kunnen zowel lichamelijke als geestelijke problemen worden behandeld. Door lichaamshouding te verbeteren, kan het lichaam beter functioneren, kan pijn afnemen en zal iemand zich beter voelen. In 2005 is deze methode onderzocht. Uit zes studies die zijn gedaan is gebleken dat er in vijf gevallen positieve effecten waren en één studie zonder effect.

Voor wie?

Mensen die aangeleerde en ingesleten problemen hebben met hun houding en manier van bewegen, kunnen baat hebben bij deze methode. De mens is een eenheid van lichaam en geest en daarom kan vermoeidheid en stress leiden tot allerlei klachten. Iedereen die last heeft van acute of chronische pijn kan belemmerd worden in zijn beweging. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld sportblessures, spierproblemen of na een operatie. Door de spanning die er wordt opgebouwd, kan iemand steeds meer uit balans raken, waardoor ontspannen steeds moeilijker wordt. Ook gezonde mensen kunnen de Feldenkraismethode gebruiken om hun vitaliteit te versterken, zich goed te voelen en hun energie te behouden.

Hoe het werkt

Wie zich bewust is van zijn manier van bewegen, kan ook leren hoe dit gemakkelijker en efficiënter kan. Je leert met aandacht te bewegen en ziet in dat veel bewegingen zo vanzelfsprekend zijn, dat je er niet meer bij stil staat. Je hebt niet in de gaten dat je het lichaam verkeerd gebruikt. Bij deze methode wordt er gekeken naar de bewegingsmogelijkheden waarover je beschikt. Je aandacht komt te liggen op hetgeen wat je wilt doen en hoe je dan het beste kunt bewegen. Je ontdekt nieuwe bewegingscombinaties die je zowel zittend, liggend of staand doet. Soms wordt er gebruik gemaakt van een behandeltafel. Je wordt je bewust gemaakt van het verloop van bewegingen en de relatie tussen het skelet, spieren en zenuwstelsel.

Twee manieren

De Feldenkraismethode kan op twee manieren worden toegepast: individuele behandeling of in groepsverband. In beide vormen leer je nieuwe bewegingsmogelijkheden die je kunt toepassen in je dagelijkse bezigheden. Je wordt je bewust van elke beweging en leert ze toe te passen in je dagelijkse leven.

Individueel

De docent behandelt je één op één, waarbij er wordt gekeken naar je bewegingspatroon, vaak in verband met je pijnklachten. Je draagt gemakkelijke kleding en door middel van aanraking zal de docent je bewust maken van je lichaam en je ontdekt nieuwe mogelijkheden om je te bewegen. Je krijgt suggesties hoe je aan jezelf kunt werken en ervaart hoe je jezelf belemmert. De manier van bewegen staat in relatie met je manier van waarnemen, voelen en denken. Ook kun je instructies krijgen van bewegingen die je zelf kunt uitvoeren.

Groepsverband

De docent geeft wat oefeningen die staand, liggend of zittend worden uitgevoerd. Er worden mondelinge instructies gegeven en de docent laat via bewegingscorrectie voelen hoe een beweging anders uitgevoerd kan worden. Je wordt je bewust van je manier van bewegen en ontdekt het verschil door de beweging anders uit te voeren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Wat is reiki en hoe werkt het?Wat is reiki en hoe werkt het?Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken…
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
T-touch voor lichamelijke en mentale problemen bij uw dierT-touch is een manier van aanraken en trainen waardoor een dier in sommige gevallen verlost kan worden van lichamelijke…
Welke steen is geschikt om geschenk te geven?Welke steen is geschikt om geschenk te geven?Wie zoekt naar een mooi geschenk, vindt in de wereld van de stenen een ruim aanbod. (Half)edelstenen laten niemand onber…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • www.feldenkraismethode.nl/index.php/hoe-werkt-het/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.