Feldenkraismethode: beter leren bewegen
De Feldenkraismethode is een manier van bewegen met principes uit de neuropsychologie en geneeskunde. Het is een alternatieve geneeswijze, waarbij er zittend, liggend of staand oefeningen worden gedaan. Je wordt je bewust van je eigen lichamelijke sensaties, waardoor je spanningen kunt leren loslaten en van bepaalde klachten kunt afkomen. Je leert nieuwe bewegingsmogelijkheden integreren in je dagelijkse leven, waardoor je een aangeleerde verkeerde houding afleert. Deze methode kun je zowel individueel als in groepsverband aanleren.
Wie Feldenkrais was
Moshe Feldenkrais (1904 – 1984) heeft een bewegingsmethode ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde en was judoleraar. Hij was in bezit van een zwarte band en hij heeft de eerste judoschool in Parijs opgericht. Hij had veel belangstelling voor de ontwikkeling bij het kind, biologie en taal. Hij leerde zichzelf weer lopen na een ernstige knieblessure. Hij verdiepte zich meer in de werking van het zenuwstelsel in relatie tot beweging. Hij heeft een bewegingsmethodiek bedacht, met principes uit de geneeskunde en neuropsychologie. Hieruit is de Feldenkraismethode ontstaan.
De Feldenkraismethode
Deze methode gaat ervan uit dat het lichaam en geest een geheel vormen. Door bewegingen van het lichaam te verbeteren, kunnen zowel lichamelijke als geestelijke problemen worden behandeld. Door lichaamshouding te verbeteren, kan het lichaam beter functioneren, kan pijn afnemen en zal iemand zich beter voelen. In 2005 is deze methode onderzocht. Uit zes studies die zijn gedaan is gebleken dat er in vijf gevallen positieve effecten waren en één studie zonder effect.
Voor wie?
Mensen die aangeleerde en ingesleten problemen hebben met hun houding en manier van bewegen, kunnen baat hebben bij deze methode. De mens is een eenheid van lichaam en geest en daarom kan vermoeidheid en stress leiden tot allerlei klachten. Iedereen die last heeft van acute of chronische pijn kan belemmerd worden in zijn beweging. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld sportblessures, spierproblemen of na een operatie. Door de spanning die er wordt opgebouwd, kan iemand steeds meer uit balans raken, waardoor ontspannen steeds moeilijker wordt. Ook gezonde mensen kunnen de Feldenkraismethode gebruiken om hun vitaliteit te versterken, zich goed te voelen en hun energie te behouden.
Hoe het werkt
Wie zich bewust is van zijn manier van bewegen, kan ook leren hoe dit gemakkelijker en efficiënter kan. Je leert met aandacht te bewegen en ziet in dat veel bewegingen zo vanzelfsprekend zijn, dat je er niet meer bij stil staat. Je hebt niet in de gaten dat je het lichaam verkeerd gebruikt. Bij deze methode wordt er gekeken naar de bewegingsmogelijkheden waarover je beschikt. Je aandacht komt te liggen op hetgeen wat je wilt doen en hoe je dan het beste kunt bewegen. Je ontdekt nieuwe bewegingscombinaties die je zowel zittend, liggend of staand doet. Soms wordt er gebruik gemaakt van een behandeltafel. Je wordt je bewust gemaakt van het verloop van bewegingen en de relatie tussen het skelet, spieren en zenuwstelsel.
Twee manieren
De Feldenkraismethode kan op twee manieren worden toegepast: individuele behandeling of in groepsverband. In beide vormen leer je nieuwe bewegingsmogelijkheden die je kunt toepassen in je dagelijkse bezigheden. Je wordt je bewust van elke beweging en leert ze toe te passen in je dagelijkse leven.
Individueel
De docent behandelt je één op één, waarbij er wordt gekeken naar je bewegingspatroon, vaak in verband met je pijnklachten. Je draagt gemakkelijke kleding en door middel van aanraking zal de docent je bewust maken van je lichaam en je ontdekt nieuwe mogelijkheden om je te bewegen. Je krijgt suggesties hoe je aan jezelf kunt werken en ervaart hoe je jezelf belemmert. De manier van bewegen staat in relatie met je manier van waarnemen, voelen en denken. Ook kun je instructies krijgen van bewegingen die je zelf kunt uitvoeren.
Groepsverband
De docent geeft wat oefeningen die staand, liggend of zittend worden uitgevoerd. Er worden mondelinge instructies gegeven en de docent laat via bewegingscorrectie voelen hoe een beweging anders uitgevoerd kan worden. Je wordt je bewust van je manier van bewegen en ontdekt het verschil door de beweging anders uit te voeren.
Lees verder