Welke steen is geschikt om geschenk te geven?

Welke steen is geschikt om geschenk te geven? Wie zoekt naar een mooi geschenk, vindt in de wereld van de stenen een ruim aanbod. (Half)edelstenen laten niemand onberoerd. Een dure steen in een mooie zetting kan zeer kostbaar worden, maar ook voor de meer bescheiden beurs zijn er prachtige sieraden verkrijgbaar. Ruwe stenen of kristallen in hun natuurlijke vorm, kunnen ook zeer aantrekkelijk zijn om te geven en te ontvangen. Grotere mineraalclusters (een groep natuurlijk gevormde kristallen bij elkaar) zijn niet alleen decoratief als object, maar ze kunnen de sfeer in de woonruimte aanzienlijk verbeteren. Stenen zijn er in onnoembaar veel kleuren en kleurvariaties. Ze trekken je aan, ze fascineren en zijn een rijkdom voor het leven. Je kunt een steen als vriendschapssteen ten geschenke geven. Deze is de getuige en de bevestiger van de verbondenheid van twee personen. Je kunt ook jezelf een duurzaam geschenk geven in de vorm van een sieraad of unieke steen.

Stenen houden van mensen

Er is een natuurlijke aantrekkingskracht tussen mensen en stenen. Vooral bij kinderen is dit nog duidelijk waar te nemen. Ze vinden de steentjes met hun kleuren en vormen leuk. Ze bewaren ze in een schatkistje. Wie stenen en sieraden met stenen verkoopt op de markt ziet het steeds weer gebeuren. Mensen worden getrokken naar de stand met stenen, er is iets dat hun aandacht trekt; ze houden hun pas in, ze kijken en lopen vervolgens in de richting van de stand. Wat is het? Roepen de stenen? Zenden ze signalen uit?

Stenen zijn gevoelig voor intentie

De intentie waarmee je een steen koopt, geeft, ontvangt en draagt, heeft invloed op de werking. Stenen nemen signalen waar en slaan deze op. Als je intentie liefde en vriendschap is, of harmonie, of openheid en een goede samenwerking bijvoorbeeld, dan zal de steen haar werking in die richting laten plaatsvinden. Overigens kan daarbij datgene dat de goede intentie in de weg staat omhoog komen. Er moet iets mee. Misschien moet er iets worden uitgepraat bijvoorbeeld, of is juist stilte gepast om harmonie en vrede te bewerkstelligen.

De werking van stenen

Vele stenen zijn proces- en groeibevorderend. Op hun eigen wijze werken ze diep in, vooral bij het langer dragen van de steen. Met name de groene stenen zijn harmoniserend, maar ook anders gekleurde stenen hebben hun eigen manier om de harmonie te herstellen.

Een steen kiezen voor een ander?

De juiste steen kiezen voor een ander kan lastig zijn. Welke kleur vindt de ander mooi? Het klinkt misschien raar, maar probeer het eens aan de stenen zelf te vragen. De steen spreekt in stilte; kun jij stil genoeg zijn om je intuïtie de kans te geven? Hou degene aan wie je de steen of het sieraad wil geven in gedachten. Formuleer stilletjes of hardop wat je graag zou willen dat de steen betekent voor de ander en voor jullie relatie: begrip, communicatie, liefde, vreugde, optimisme, hoop, genezing, vrede, focus, helderheid, acceptatie enz. enz. Doe dit vanuit je hart. En kijk om je heen, naar de stenen, de kleuren, de glans van de stenen, de tekening, kijk en laat je aandacht getrokken worden. Laat je handen pakken of zich richten naar een steen, een kleur, een glans. Je kunt het zien als een spel. Grote kans dat een kleur, een glans, een steen naar je knipoogt, om een of andere reden voelt het goed. Bij twijfel klopt het niet, kom later nog eens terug, zodat je met nieuwe ogen kijkt naar de stenen en voel dan wat voor jou goed lijkt. Of laat je adviseren Dit is een oefening in intuïtie, ga het spel aan. Waar je blij van wordt is goed, dat is je steen of sieraad. Je hoeft bij je keuze niet over één nacht ijs te gaan. Neem de tijd.

Stenen die je niet als geschenk moet geven

Sommige stenen raken niet de juiste snaar, hoewel er nooit een definitief negatieve uitspraak gedaan hoeft te worden als je per ongeluk toch zo'n steen geschenk gegeven hebt of hebt gekregen. Men zegt wel dat als je een symbolisch bedrag betaalt, een euro bijvoorbeeld, dit de negatieve link tussen gever en ontvanger doorbreekt.

Hematiet

De hematiet is een mooie metallic glanzende steen, hij is goed voor de strijder in jezelf, maar je wil de strijder in de ander niet opwekken....

Granaat

De rode granaat kan te vurig zijn, liefde kan omslaan in haat? Iets te snel ruzie of een meningsverschil?

Parels en sieraden uit een erfenis eerst schoonmaken

Parels en ook vele stenen kunnen het verdriet van de drager opnemen. Als je parels erft zou je ze eerst moeten schoonmaken, door ze bijvoorbeeld een tijdlang in het licht van de volle maan te leggen (drie nachten), dit kan ook achter glas. Ook met andere erfstukken kan het goed zijn ze eerst te reinigen. Bij reiniging in het maanlicht behoud je de energie die wèl geschikt is.

Stenen die een waardevol geschenk kunnen betekenen

Deze lijst is bij lange na niet compleet, maar veel succes bij het vinden van je gelukssteen.

Amazoniet

De heldergroen-blauwe amazoniet is een levendige steen die levensvreugde en genieting bevordert. Neiging tot slachtofferschap komt ten einde, de eigen vrije wil en keus versterken. Stemmingswisselingen en verdriet of zorgen nemen af. Liefdesverdriet wordt verzacht. De amazoniet brengt levendigheid in de relatie en bevordert de persoonlijke groei. De steen is gevoelig voor druk.

Amethyst

De amethyst is een van de meest geliefde stenen. Hij is niet al te duur en in een mooie zetting komt de heldere steen prachtig tot zijn recht. Ook amethystclusters zijn zeer aantrekkelijk. In de handel zijn grote brokken amethyst verkrijgbaar, cheoden, die a.h.w. een kleine grot vormen die aan de binnenkant bekleed is met amethyst kristallen. Zo'n object in de ruimte doet meer goed dan je je in kunt denken. De naam van de steen komt van het Griekse "amethystos", wat "niet dronken" betekent. De drager is in staat om allerlei bekoringen te weerstaan en blijft nuchter. Dit nuchter zijn heeft niet alleen betrekking op alcohol, maar op de veelheid van invloeden die de menselijke geest kunnen benevelen en hem in illusies doet geloven. De amethyst bevordert onafhankelijkheid, het zich rustig terugtrekken in zelfbeschouwing om zichzelf te hervinden.

Aquamarijn

Traditioneel wordt de lichtblauwe, heldereaquamarijn gegeven als beschermend amulet bij verre reizen over zee. Ook bij verre reizen door de lucht is aquamarijn te beschouwen als een passende steen. De drager wordt aangezet intuïtief, alert en communicatief te zijn. Verhitte gedachten of emoties komen tot kalmte onder invloed van de aquamarijn. Inventiviteit wordt bevorderd. Geluk zou aangetrokken worden door deze steen, ook materieel geluk. Paranormale vermogens kunnen ontwikkeld worden. Er ontstaat meer begrip voor het hogere. De drager wordt beschermd tegen infecties, het immuunsysteem versterkt. Over het algemeen is het een aangename verzachtende steen, die zeer geschikt is om ten geschenke te geven.

Aventurijn

De groene aventurijn is een rustige bescheiden steen, die harmoniserend werkt. De relatie wordt in evenwicht gebracht. Hij maakt de drager geduldig en leert hem of haar dicht bij zijn of haar kern te blijven. Woede komt tot bedaren. De drager vat moed en ziet het weer zitten.

Bergkristal

De kristalheldere bergkristal is bij velen favoriet. Het is een intense steen, die de relatie tussen twee personen verhelderen kan. Bergkristal versterkt de werking van andere stenen. Een kluster van kristallen van deze heldere kwartssoort, is een prachtig object dat de sfeer in een ruimte kan zuiveren.

Carneool

De carneool is een roodbruine agaat. Dit is een verwarmende en aardende steen, die voor velen geschikt is, maar niet voor wie hoge bloeddruk heeft. De band tussen gever en ontvanger wordt versterkt, m.n. familiebanden.

Heliotroop

De naam betekent: "naar de zon wendend." Het noodlot wordt door de steen ten goede gekeerd.Heliotroop is een groene jaspis met rode spikkels. De rode spikkels worden door ijzer veroorzaakt. De steen wordt ook wel bloedsteen genoemd. Hij is ondoorzichtig. De steen werd net als de roodbruine jaspis "Christussteen" genoemd, de rode vlekjes zouden de bloeddruppels van Christus zijn. Hij heeft een lange geschiedenis als siersteen. Hij gold als de beschermsteen van de kruisridders. Hij geeft de drager moed en onbaatzuchtigheid. Irritatie harmoniseert. Tolerantie krijgt weer een kans. Hij geeft de drager nieuwe levenskracht en focus.

Jade

In China is de jade een van de meest gewaardeerde stenen. Hij brengt geluk en overvloed. Hij heeft een beschermende harmoniserende energie. Net zoals de andere groene stenen past jade bij het hart. Het hart komt tot rust, vrede en liefdevolle vriendelijkheid wordt gevoeld. Er worden ook mooie beeldjes verkocht die uit jade gesneden zijn. Traditioneel wordt de geliefde godin Quan Yin in jade uitgebeeld.

Jaspis

De roodbruine jaspis is de steen van de onbaatzuchtigheid. Hij werd wel de "Christussteen" genoemd. De drager blijft met zijn benen op de grond staan en het praktisch vermogen wordt versterkt. In het dagelijkse leven is jaspis een steen die je helpt om de taken welgemoed, met energie en overzicht tot uitvoering te brengen. Doelen worden bereikt. Conflicten worden niet uit de weg gegaan.
Gele jaspis is rustiger en maakt redelijk, groene stabiliseert en maakt evenwichtig.

Labradoriet

Labradoriet is geschikt voor mensen die nog niet tot bloei zijn gekomen. In eerste instantie lijkt de steen saai, een beetje grijzig, maar dan zie je opeens glansjes oplichten, blauwe, of gele, groene, oranje glansjes. De drager voelt zich beschermd; dat wat in hem of haar nog kwetsbaar is kan in rust tot groei komen. Net als het kuiken dat pas uit het ei komt als het zover is, als het sterk genoeg is, gaat geleidelijk aan de drager zijn mooie rijke binnenkant aan de buitenwereld tonen. Labradoriet is een beschermende steen.

Kunziet

De roze kunziet is pas in de laatste jaren meer bekend en populair geworden en geldt als een nieuwetijdssteen. De roze kleur verraadt al dat hij gunstig inwerkt op het hart. De steen kan ook een licht purperroze tint hebben. Kunziet symboliseert en zet aan tot zuivere blijheid in het gevoelsleven en het denken. De drager ontwikkelt een gezonde eigenliefde en gaat vanuit dit gevoel positief met de omringende werkelijkheid om. Kunziet is ook heel geschikt om aan kinderen te geven, of een opgroeiende puber. Wat zich als schaduwen aan negatieve invloeden heeft opgehoopt, wordt verdreven, zodat het hart weer blij kan zijn.

Lapis lazuli, vriendschapssteen bij uitstek

De lapis lazuli staat bovenaan het lijstje van vrienschapsstenen. De prachtig blauwe lapis, met zijn glinsterende spikkels pyriet (ijzerdeeltjes) als sterren aan de diep-blauwe hemel, is een van de meest geliefde stenen. In zilver gezet komt haar kleur tot zijn volle recht. De steen is communicatiebevorderend en stimuleert oprechte vriendschap. Het is een steen die in dienst staat van de waarheid. Gesprekken komen op gang, dat wat gezegd moet worden, komt eerlijk op tafel. De steen bevordert trouw en loyaliteit, goedheid en hulpvaardigheid. Hij geeft zelfvertrouwen en rust en beschermt tegen negatieve invloeden.

Larimar

De lichtblauwe larimar is een steen van vrouwelijke kracht. De godinnenenergie waar deze steen voor staat helpt de draagster (maar ook de drager) in haar eigen kracht te blijven, levendig, welgemoed en vol zelfvertrouwen. Wie teveel klaagt, krijgt weer zicht op het mooie in het (eigen) bestaan en voelt zich getroost.

Maansteen

Traditioneel werd de maansteen gegeven om liefde op te wekken. Ook werd hij gedragen om de vruchtbaarheid te verhogen. Hij gold als een gelukssteen. De maansteen geeft ruimte en koestering aan het gevoel, het mediamieke vermogen wordt versterkt. Het is een van de beste stenen om de emotionele rust en stabiliteit te herstellen. Emotionele stress vloeit af. Natuurlijke processen mogen hun eigen tijd en verloop hebben, geduld wordt bevorderd. Mannen komen in contact met hun vrouwelijke kant. Het is een steen van hoop en zuiverheid en helpt tegen hebzucht en ontevredenheid. De hardheid en verbittering die we oplopen in deze wereld verzacht en het gevoel krijgt weer een kans.

Malachiet

De prachtige groene malachiet, met zijn lichtere en donkere strepen, ringen en cirkels is een fascinerende steen. De kleur past bij rood haar. Het is een van de belangrijkste stenen die beschermen tegen negatieve energieën. In een sieraad, of ook als ruwe of juist gepolijste steen, de steen trekt de aandacht. Jammer dat vanwege de zachtheid van de steen, op den duur de glans minder wordt. In sommige gevallen kan de steen opnieuw gepolijst worden.

Onyx

De zwarte onyx is niet voor iedereen geschikt, het kan de drager somber maken. Hoe mooi een zwarte onyx in zilveren zetting ook zijn kan, het kan beter zijn om een andere steen te kiezen, bijvoorbeeld de zwarte schörl toermalijn. Onyx is geschikt voor mensen die veel energie hebben, maar chaotisch zijn en moeite hebben om in de realiteit te staan, met beide benen op de grond.

Robijn

Een koningsgeschenk. Na de diamant is robijn de hardste steen. De prachtige rode kleur geeft passie, enthousiasme, levensmoed en maakt avontuurlijk. Wie niet voldoende gelukkig is in het aardse bestaan, kan baat hebben bij deze rode steen. Zoals alle rode en roodbruine stenen is de robijn niet geschikt bij hoge bloeddruk

Rozenkwarts, vriendschap vanuit het hart

De steen van het hart en de liefde. Een veilige steen die altijd goed uitwerkt, hoewel eventuele onverwerkte emoties omhoog kunnen komen, maar een huilbui kan geen kwaad. Emoties moeten genezen kunnen. Rozenkwarts is ook heel geschikt voor kinderen. Rozenkwarts is heel geschikt om cadeau te geven. Wederzijds begrip en liefdevolle tolerantie worden bevorderd.

Schörl toermalijn

Deze zwarte steen is zeer geschikt voor wie chaotisch en overactief is. Neurotische aanleg neemt af. De steen helpt om de eigen negativiteit kwijt te raken, zoals negatieve gedachten en gevoelens. De schörl toermalijn beschermt tevens tegen allerlei vormen van negatieve energie die van buitenaf inwerken, electromagnetische straling, maar ook negatieve gedachten van anderen.

Saffier

De blauwe saffier is een kostbare heldere edelsteen, van een grote hardheid. Er zijn gelukkig ook minder kostbare saffieren in de handel. Het is een sterk bindende steen, wat in geval van scheiding betekent dat de steen niet meer gedragen moet worden en liefst teruggegeven. De saffier bevordert innerlijk evenwicht, begrip, inzicht en wijsheid, bevordert trouw en eerlijkheid, helpt om meer zelfdiscipline op te brengen, brengt geluk, en beschermt tegen kwaad en jaloezie.

Smaragd

De kostbare groene smaragd opent het hart. Vanouds was het het symbool voor rijkdom en overvloed. De vredige smaragd brengt harmonie tussen lichaam, geest en gevoel. Bij hartepijn brengt de smaragd genezing. Smaragd is de beste steen voor de ogen.

Toermalijn

De toermalijn komt in allerlei kleuren voor. Eén enkel kristal/staaf, kan meerdere kleuren hebben. De steen is doorzichtig of halfdoorzichtig. Het is een steen die de mens de mens boven zichzelf uit kan laten stijgen. Het goede en de zin voor het goede wordt opgewekt. Vanuit zelfvertrouwen leren te opereren, tolerant voor de fouten van anderen, bewust van eigen onvolkomenheden. Het spirituele en het aardse verenigen kunnen. Een prachtige waardevolle steen.

Turkoois

Wie een turkoois geeft, zegt daarmee tegen de ontvanger: "ik respecteer je uniek zijn, ik wil je vrij laten, net zoals ik zelf ook behoefte heb aan vrijheid en ruimte om te zijn wie ik ben." Voor een creatieve samenwerking kan turkoois onverwacht en gunstig uitwerken, de dynamiek en ideeënrijkdom worden bevorderd. Turkoois werd traditioneel gedragen als beschermend amulet. De drager werd beschermd tegen verwondingen en valpartijen en behoedde in het algemeen tegen gevaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stenen, sterrenbeelden en kleurentherapieEdelstenen kunnen worden gebruikt om mee te helen, maar kunnen ook persoonlijk zijn toebedeeld door het karakter van die…

Chromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapieChromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapieChromotherapie is een vorm van kleurentherapie dat ervan uit gaat dat kleur gebruikt kan worden om een verstoord energie…
Fasciatherapie: manuele therapie van het bindweefselFasciatherapie: manuele therapie van het bindweefselFasciatherapie is een vorm van manuele therapie waarbij het bindweefsel wordt behandeld. Er wordt uitgegaan van het zelf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monicore, Pixabay
  • De wijsheid van stenen. Robert Simmons & Naisha Ahsian
  • De helende kracht van edelstenen. Zora Storm-Kull
  • Edelsteentherapie van A tot Z. Tosca Tetteroo
  • Elseviers gids van edel- en sierstenen. Walter Schumann
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.