De taxus als levensboom en boom van kracht

De taxus als levensboom en boom van kracht De taxus (Taxus baccata) geldt vanouds als de boom van het eeuwige leven. Een taxus kan zeer oud worden. Die van Crowhurst in Surrey zou 4000 jaar oud zijn. In landgoederen of parken zijn soms nog oude indrukwekkende taxusbomen te vinden. In Nederland zijn alleen bij Winterswijk nog enkele natuurlijke groeiplaatsen van enige omvang te vinden. De taxus wordt ook gebruikt voor hagen en hij wordt vaak aangeplant op begraafplaatsen als boom van dood en wedergeboorte. Deze boomsoort heeft een stamboom van zeker tweehonderd miljoen jaar, doordat hij zich steeds weer aan veranderende omstandigheden heeft weten aan te passen. De taxus is het hele jaar groen, de hele boom is giftig. In de mythen komt de taxus veelvuldig voor, o.a. als levensboom. Bij de druïden gold de taxus als een heilige boom, welke in het ogham alfabet was opgenomen. Ook is een van de runen, het tekensysteem van o.a. de Vikingen, gewijd aan de taxus. In al deze gevallen is de taxus de boom van dood en wederopstanding.

Het regeneratievermogen van de taxus

De taxus kiemt en groeit langzaam maar hij heeft een enorm regeneratievermogen. Jarenlang groeit hij soms niet en vormt geen nieuwe jaarringen en dan ineens begint hij weer uit te lopen met al zijn kracht. Het hout is zeer hard en sterk. Het is een van de weinige coniferen die mannelijke en vrouwelijke bomen kent. De vrouwelijke bomen met de rode bessen werden aan de Godin gewijd.

De taxus op heilige plaatsen

Plaatsen waar taxussen groeiden, werden beschouwd als heilige plaatsen. Ook werden taxussen door de druïden vaak op heilige plaatsen aangeplant. Dit waren plekken waar meerdere energielijnen zich kruisten. Deze plaatsen waren geschikt voor de rituelen en het contact leggen met het hogere en andere dimensies. Toen later het christendom zich uitbreidde, bouwde men vaak kerken op deze heilige plekken. Later kwamen hier de graven, de taxus stond er al. Zo kreeg de taxus de naam van doodsboom.

De taxus als levensboom

Vele bomen zijn als levensboom genoemd. In onze noordelijke landen is het de es, in zuidelijker landen, de olijf of de ceder, maar ook de taxus met zijn lange levensduur en groen-blijvende naalden werd beschouwd als de levensboom. De levensboom fungeert als de verbindende schakel tussen hemel en aarde, het is de as waaromheen alle leven draait en tot stand komt. De levenssappen stromen van boven naar beneden en beneden naar boven. Alles rond de boom wordt tot leven aangezet. Het leven vernieuwt zich.

De taxus in de Scandinavische mythologie

De taxus werd als levensboom beschouwd en in verband gebracht met de levensboom Yggdrasil. De Scandinavische godheid Ull of Ullr was gevreesd vanwege zijn boog van taxushout. Ull verbleef volgens de Edda in de taxusvallei. Ull werd vaak voorgesteld als een wintergod die op ski's door de bergen liep. Vermoedelijk gold Ull als een van de Wanen, net als Frya bijvoorbeeld. Zij waren vruchtbaarheidsgoden die lang voor de Asen, zoals Odin, vereerd werden. Ullr betekende de schitterende, wat hem tot hemelgod maakte. Hij was waarschijnlijk de voorganger, uit wie Wodan en Odin later ontstaan zijn. Ullr stond ook symbool voor de afstervende natuur, die haar gaven geschonken heeft en nu een periode van rust ingaat. Met midwinter, de tijd dat de altijdgroene taxus extra indruk maakt, wordt Ullr, de vruchtbaarheidsgod met zijn boog van taxus, vereerd.

De boog van taxushout

Behalve dat het taxushout sterk is, is het ook buigzaam en als zodanig zeer geschikt om handbogen van te maken. Het Griekse woord taxus betekent: boog. Het beeld van de boog kan men associëren met: vasthoudendheid en doelgerichtheid, onvervaard zijn doel bereiken.

Sober en gefocust in kracht

De indrukwekkende eerbiedwaardige donkergroene taxus schept een serieuze sfeer om zich heen. Wie onder een taxus loopt wordt wat stiller en voelt zich gaandeweg soberder worden, soberder maar niet persé somberder. De werking van de taxus is zodanig dat wie behoefte heeft aan kracht, deze zeker vinden zal. Wie zijn doel bereiken wil, kan de hulp van de taxus inroepen. Je bent minder vatbaar voor afleiding en je aandacht wordt beter gericht en gefocust. Uithoudingsvermogen en fysieke en mentale geestkracht versterken zich. Moet je bepaalde zaken loslaten om je doel te bereiken, dan helpt de taxus je om dit offer te brengen.

De symboliek van de taxus in de Ogham: Ioho

(Al wat hier gezegd is over de taxus geldt zowel voor ogham als rune.) In het druïdenalfabet, de ogham (spreek uit owam), brengt de taxus je in contact met je verleden, je begrijpt wat is en wat zal zijn. Je krachten vernieuwen zich, je uithoudingsvermogen is groot en je doel wordt bereikt. Je contact met de spirituele wereld is op subtiele wijze altijd aanwezig, in rust besef je dit. Wedergeboorte. Eeuwigdurend. De taxus kan verlies aanduiden, het eind van een situatie, maar geeft hoop op een nieuw begin. Transformatie.

De symboliek van de taxus als rune: Eihwaz

(Ook hier maakt de indeling tot ogham of rune feitelijk geen verschil, het is en blijft de taxus die haar kracht en karakter geeft aan deze tekens.) In het runensysteem wordt de taxus als levensboom genoemd, in verband met de levensboom Yggdrasil. Het harshoudende hout brandt goed en zo kan het innerlijk vuur brandend gehouden worden. Je gaat je idealen achterna, bent doelgericht. Je doel bereiken ten koste van een offer. Een beproeving. Als je je in de hoek gedreven voelt, weet dan dat je kracht genoeg hebt om de tegenkrachten te pareren. Je niet uit het veld laten slaan. De tijd nemen om je doel te bereiken. Veerkracht. Het zoeken naar de waarheid. Rust nemen, zo kom je tot de juiste beslissing.

De taxus als lunar boom

Maja Kooistra, die twee prachtige boeken geschreven heeft over bomen en een website heeft met afbeeldingen van zeer oude bomen, verdeelt de bomen onder in solar en lunar bomen. Bij een solar boom gaat de meest dominante energie van boven naar beneden en bij een lunar of maanboom gaat de meest dominante energie van beneden naar boven, dus van de aarde weg. De taxus is een lunar boom. Maja beschrijft in haar boek: "De kracht van bomen", haar ervaring met de taxus, welke volgens haar het meest sterk deze energiestroom bezit.

Zitten onder een taxus

Om de kracht van een boom te ervaren moet je wel even tot rust komen, stil worden. Dan kun je onder de taxus ervaren hoe er volgens Maja een helende stroom door je heen omhoog gaat: "Blokkades trillen los en je gaat stromen. Je wordt er rustig van en krijgt een helder hoofd waarmee je vanalles kunt overzien of inzien."

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fraeylemaborg De Kinderboom in het SlochterbosFraeylemaborg De Kinderboom in het SlochterbosIn het bos achter de Fraeylemaborg in Slochteren, stond eeuwenlang een enorme beuk. In de volksmond werd de boom Kinderb…
De boomhoroscoopDe boomhoroscoopWanneer je meer inzicht wilt verkrijgen in diverse aspecten van je leven kan je een horoscoop raadplegen. De westerse en…
Keltische astrologie horoscoop - BoomtekentabelKeltische astrologie horoscoop - BoomtekentabelDe Keltische boomastrologie is gebaseerd op de maancyclus, een jaar met 13 maanmaanden. In de Keltische astrologie heers…
Noorse kosmologie, de wereldboom YggdrasilNoorse kosmologie, de wereldboom YggdrasilIn de Noorse mythologie is de wereldboom of levensboom Yggdrasil de drager van de werelden. Deze boom draagt de negen we…

PEA Pure: natuurlijke pijnstiller voor diverse pijnklachtenPEA Pure: natuurlijke pijnstiller voor diverse pijnklachtenHeb je last van pijnklachten zoals neuropatische pijn, reumatische pijn, zenuwpijn, een hernia of een botvliesontsteking…
Argentyn 23 zilverhydrosol gebruikenArgentyn 23 zilverhydrosol gebruikenArgentyn 23 zilverhydrosol is een vorm van colloïdaal zilver en kent diverse toepassingen. Zo wordt het in de alternatie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • Maja Kooistra. De kracht van bomen
 • Maja Kooistra. www.bomen.org
 • LIz en Colin Murray. Het Keltisch Bomenorakel
 • Jon Dathen. Ogham, Wisdom of the Trees
 • Vincent Ongkowidjojo. Runen in de Noordse traditie
 • Sonja Muller. Het orakelboekje. Runen
 • Petra Sonnenberg. Werken met de kracht van runen
 • Batya van Brakel. Runen
 • Ko Lancester. De Keltische Maankalender in het Zonnejaar
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.