EFT: De weg naar emotionele vrijheid

EFT: De weg naar emotionele vrijheid EFT, oftewel Emotional Freedom Techniques, is een van de alternatieve geneeswijzen van de methoden van energiepsychologie. Deze vorm van therapie is ontwikkeld door Gary Craig en is gericht op desensitisatie, wat het minder gevoelig maken voor prikkels die angst en onrust oproepen inhoudt. Deze therapie is een vereenvoudigde versie van Thought Field Therapy (TFT). Hoe werkt EFT? Bij welke psychische en fysieke klachten kun je EFT inzetten? En werkt EFT echt?

Het idee achter EFT?

De gedachte achter EFT is dat emoties zouden ontstaan in verschillende fases, namelijk:
 • Het hebben van een negatieve ervaring
 • Waardoor het lichamelijk energiesysteem verstoord raakt
 • En het verstoorde energiesysteem zorgt voor negatieve emoties

De verstoring van het energiesysteem zou een energieblokkade tot gevolg hebben, waardoor negatieve emoties niet kunnen ontladen. Dit heeft zowel psychische als lichamelijke klachten tot gevolg. EFT is te vergelijken met acupunctuur, maar gebeurt zonder naalden. Er wordt met de vinger zachtjes geklopt op bepaalde delen van het gezicht en bovenlichaam (tappen), om blokkades en verstoringen in het energiesysteem op te heffen, met als gevolg dat de klachten zullen verminderen.

Bij welke klachten kun je EFT inzetten?

Kort samengevat zou EFT ingezet kunnen worden bij alle stress en spanning gerelateerde klachten. Er zijn verschillende benaderingswijzen binnen de Emotional Freedom Techniques:
 • EFT voor emoties
 • EFT voor fysieke klachten
 • EFT voor herinneringen of ervaringen
 • EFT voor beperkende overtuigingen

De klachten kunnen dus variëren. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, angstaanvallen, overspannen zijn, jeugdtrauma’s en schouder- en nekklachten.

Uit welke stappen bestaat een EFT-behandeling bij een therapeut?

Als eerst zal de cliënt zijn klacht formuleren en samen met de therapeut zal de cliënt herinneringen vinden die in verband staan met de klacht. Aspecten van een herinnering kunnen gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zijn. Wanneer de therapeut en cliënt de aspecten duidelijk hebben, wordt ieder aspect afzonderlijk behandeld. De behandeling bestaan uit een vijftal stappen:

Voormeting

Er wordt gemeten hoe intens het aspect op het moment wordt ervaren aan de hand van de SUD schaal (Subjective Units of Disturbance). Dit is een schaal van nul tot tien, waarbij nul stressvrij of klachtenvrij betekent en tien het hoogst mogelijke niveau inhoudt van de negatieve emotie, zoals angst, verdriet of stress

Affirmatie

De cliënt spreek de affirmatietekst uit, die luidt als volgt: “Ik accepteer mezelf volledig, ondanks mijn probleem”, waarbij het aspect wordt omschreven dat op dat moment wordt behandeld. De cliënt herhaalt deze affirmatietekst meerdere malen, terwijl de therapeut de 'sore spot' (een specifieke plek op de borst) masseert. In sommige gevallen wordt er in plaats van deze massage op de hand onder de pink getapt.

Tapping

De cliënt concentreert zich op het negatieve aspect dat wordt behandeld, terwijl de therapeut met de wijs- en middelvinger op de meridiaanpunten van het lichaam tapt. Volgens de EFT-methode zou de verstoring in het lichamelijk energiesysteem door tapping op deze punten worden opgeheven. De negatieve emoties kunnen worden losgelaten.

Nameting

Na het tappen wordt er opnieuw een meting gedaan aan de hand van de SUD-schaal. Wanneer de behandeling volledig geslaagd zou zijn, zou de SUD-score nul zijn. De negatieve emoties en de klachten zijn dan volledig verdwenen.

Aanpassing en herhaling

Wanneer de SUD-score van het behandelde aspect nog geen nul is, worden de eerste vier stappen herhaald. Eventueel wordt de affirmatietekst aangepast. Alle stappen worden herhaald totdat de SUD-score nul is. Hier zijn vaak meerdere sessies voor nodig.

Kun je EFT ook zelf toepassen?

EFT wordt vaak toegepast als zelfhulpmethode, waarbij de cliënt zelf dezelfde vijf stappen doorloopt en zichzelf masseert en tapt. De meerwaarde van een therapeut zit hem vooral in het opsporen en definiëren van de verschillende aspecten van een emotie of gedachte.

Werk het echt?

Of EFT echt werkt, daar zijn de meningen over verdeeld. De effectiviteit van de EFT-methode is, evenals andere alternatieve vormen van therapie of geneeswijze, nooit wetenschappelijk bewezen. Critici denken dat EFT kan werken bij mensen door het zogenaamde placebo-effect of door het feit dat ze tijdens het tappen worden afgeleid van hun klacht.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
OntspanningstherapieOntspanningstherapieStress en vermoeidheid zijn veel voorkomende begrippen. Ontspanningstherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Maar heeft…
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…
Penopauze, de overgang bij mannenEen verminderde libido, erectieproblemen, slaapproblemen, opvliegers en depressies kunnen vervelende klachten zijn van d…

Ozontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenOzontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenIn Duitsland wordt al vele jaren ozontherapie gegeven aan mensen met verschillende gezondheidsklachten. Ook in Nederland…
Griffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia is een natuurproduct en bron van 5-HTP dat helpt bij het aanvullen van de in het lichaam aanwezi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Emotional_Freedom_Techniques
 • http://www.eqlibre-eft.nl/eft-consulten/veel-voorkomende-klachten/
 • http://www.therapiehulp.nl/therapie/alternatieve/lichaamsgerichte/eft
 • http://www.eftpraktijkactrom.nl/eft_als_zelfhulpmiddel.html
 • http://www.eftbehandeling.nl/1/72/wat_is_eft%3f_eft_techniek.html
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.