Salvestrol gebruiken bij bestrijding van kanker

Salvestrol gebruiken bij bestrijding van kanker Salvestrol is de naam van een plantaardig supplement dat kan bijdragen aan het afsterven van kankercellen. Dit wordt ook wel apoptose genoemd. Tevens kan het bij gezonde mensen diverse lichaamscellen beschermen. Salvestrol komt van nature voor in planten, maar door gebruik van pesticiden tegenwoordig veel minder dan vroeger. Het is als supplement vrij verkrijgbaar in Nederland.

Salvesterol bij kanker


Dit artikel bevat informatie over het gebruik van supplementen bij patiënten met kanker. Let erop dat niet beweerd wordt dat het gebruik van supplementen kanker kan genezen en dat het op geen enkele manier de bedoeling is een reguliere behandeling van kanker te vervangen door enkel gebruik van supplementen.

Wat is salvestrol?

Salvestrol is de naam van een supplement gemaakt van een verzameling plantaardige stoffen die er voor kunnen zorgen dat kankercellen afsterven. Meer specifiek gaat het om fytoalexinen: een groep antimicrobiële organische verbindingen die door planten zelf worden aangemaakt en die in geïnfecteerde gebieden van de plant snel actief worden wanneer er een gevaarlijke schimmel of bacterie bestreden moet worden. De term salvestrol is in 2002 gemunt door een groep van Britse onderzoekers die onderzoek deed naar de werkzaamheid van de stof. Zij vernoemden deze naar het werkwoord voor redden (to salvage).

Vroeger kwam salvestrol in overvloed voor in de groenten en fruit die we aten. Tegenwoordig komt het alleen nog maar voor in biologisch geteelde groenten en fruitsoorten. Wie nu een voldoende dosis salvestrolen binnen wil krijgen zal dus over moeten stappen op het eten van biologisch geteelde groente en fruit. Een alternatief is het innemen van een supplement met geconcentreerde salvestrolen.

Salvestrol en apoptose bij kanker

Een belangrijk onderdeel van het werk van kankeronderzoekers is het zoeken naar stoffen of mechanismen die apoptose kunnen veroorzaken. Apoptose is het proces van geprogrammeerde celdood. Dit proces speelt zich op allerlei plaatsen in het menselijk lichaam af: het zorgt namelijk voor het verdwijnen van ongewenste of overbodige cellen of weefsels. Diverse vormen van kanker schakelen de systemen die de integriteit van cellen bewaken als het ware uit. Cellen die voor een normaal functioneren tot apoptose zouden moeten overgaan kunnen dit daardoor niet meer met als gevolg een wildgroei van cellen. Hieruit kunnen tumoren ontstaan. Veel kankeronderzoek is erop gericht om die uitgeschakelde systemen weer in te schakelen zodat ze weer over kunnen gaan tot apoptose en schadelijke weefsel kunnen afbreken.

Onderzoekers hebben een groep van tientallen fytonutriënten in groenten en fruitsoorten geïdentificeerd die in staat zijn om apoptose te introduceren in kankercellen. De groep wordt ook wel salvestrolen genoemd. Positieve resultaten zijn inmiddels geboekt bij de introductie van salvestrolen bij patiënten met de volgende vormen van kanker:
 • Borstkanker
 • Prostaatkanker
 • Darmkanker
 • Eierstokkanker
 • Teelbalkanker
 • Longkanker
 • Leverkanker
 • Hodgkinlymfoom
 • Melanoom
 • Hersentumoren

Bron: Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 21, No. 1, 2006.

Publicaties van Dr. Dan Burke en Dr. Gerald Potter

De ontdekking van de werkzaamheid van salvestrolen tegen kanker kwam als gevolg van een samenwerking tussen twee onderzoekers gespecialiseerd in het CYP 450 enzym, dat een belangrijke rol speelt bij het uitschakelen van schadelijke stoffen in het lichaam. Het gaat om de chemicus dr. Gerald Potter (De Montfort University) en Dr. Dan Burke (University of Surrey). Zij publiceerden hierover in 2012 het boek 'Salvestrols: Nature's Defence Against Cancer: Linking Diet and Cancer'. Verder publiceerden zij over hun salvestrol-onderzoek in wetenschappelijke tijdschriften als British Journal of Cancer (2002, vol 86, pp 774-778), British Naturopathic Journal (2006), vol 23(1), pp 10-13) en meerdere keren in het Journal of Orthomolecular Medicine.

We krijgen te weinig salvestrolen binnen uit voedsel

Onderzoekers hebben ontdekt dat het gehalte aan salvestrolen dat we als mensen tot ons krijgen in de loop der jaren drastisch is afgenomen. Dit komt doordat bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt in de moderne landbouw het gehalte salvestrolen doet afnemen. Dit is logisch: wanneer planten besproeid worden met bestrijdingsmiddelen hebben ze niets meer te dulden van bacteriën en schimmels en daardoor is er geen noodzaak meer voor het aanmaken van fytoalexinen. Winst voor de boer, maar een verlies voor de volksgezondheid: door het wijdverspreide gebruik van fungiciden krijgen we weinig salvestrolen meer binnen via de consumptie van groenten en fruit. Uitzondering is natuurlijk biologisch gekweekt groente en fruit. Omdat hier geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen is biologisch groente en fruit nog wel rijk al salvestrolen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat salvestrolen bewust uit groenten en fruit worden verwijderd. Wat groenten en fruitsoorten rijk aan salvestrol gemeen hebben is dat zij overwegend bitter van smaak zijn. Omdat bitter nu eenmaal geen populaire smaak is verwijderen voedingsmiddelenproducenten nogal eens salvestrolen uit ons voedsel.

Voorbeelden van (biologische) groenten die van nature rijk zijn aan salvestrol zijn: artisjokken, spinazie, selderie, avocado, waterkers, courgette en gekiemde sojabonen. Bij fruit gaat het onder andere om bessen, druiven, frambozen, aardbeien, pruimen, moerbeien en mango.

Salvestrol aanvullen met een supplement

Het is mogelijk om salvestrol tot je te nemen via een supplement dat vergelijkbaar is met het type fytonutriënten dat we missen in ons dieet wanneer we te weinig (biologisch geteelde) groente en fruit eten. Bij het gebruik van salvestrol luistert de dosering erg nauw. Om te berekenen welke dosis het beste is wordt gebruik gemaakt van een puntensysteem, gebaseerd op een berekening van de hoeveelheid salvestrolen die in een historisch dieet van ruim een eeuw geleden voorkwam. Bij de meeste vormen van kanker wordt geadviseerd om tussen de 2000 en 4000 punten per dag in te nemen. Salvestrol wordt gebruikt door kankerpatiënten in aanvulling op een operatieve ingreep, chemotherapie, bestraling of hormonale therapie. Het wordt daarnaast ook gebruikt door gezonde patiënten om een optimale celbescherming te bewerkstelligen.

Dosis salvestrol

De website Orthokennis heeft Nederlandstalige samenvattingen gepubliceerd van casestudies waarbij kankerpatiënten met verschillende vormen van kanker hun behandeling aanvulden met het gebruik van salvestrol (gebaseerd op onderzoek van Dr. Brian Schaefer, D.Phil Oxford University). Hierbij werd gebruik gemaakt van de volgende doses:
 • Borstkanker: 3500 punten per dag gedurende drie maanden
 • Leverkanker: 4200 punten per dag gedurende vier maanden, gevolgd door een onderhoudsdosis van 350 punten per dag
 • Darmkanker: 3150 punten per dag gedurende drie maanden
 • Prostaatkanker: 1000 punten per dag gedurende drie maanden, gevolgd door een onderhoudsdosis van 350 punten per dag
 • Hodgkinlymfoom stadium 3B: 4000 punten per dag gedurende een onbekende periode

Let erop dat dit slechts een indicatie betreft: er zijn geen gestandaardiseerde adviezen voor gebruik van salvestrol bij kanker. Gezien het geringe onderzoek naar het gebruik van salvestrol zijn bovenstaande studies gebaseerd op onderzoek bij één enkele patiënt en bieden zij geen enkele garantie voor succes bij andere patiënten met dezelfde vorm van kanker.
© 2016 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvestrolen in de plantSalvestrolen in de plantSalvestrolen zijn natuurlijke stoffen, die de mens kunnen helpen om langer en gezonder te leven. Salvestrolen zijn onder…
Steeds minder vitamines in groente en fruitSteeds minder vitamines in groente en fruitVolgens verschillende onderzoeken zouden groenten vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan dat ze…
Te eten of te laten? - Voeding en kankerTe eten of te laten? - Voeding en kankerVele kankers zijn te verwijten aan ons voedingspatroon. Een duidelijk overzicht van wat goed is om tot je te nemen en ee…

Diindolylmethaan (DIM-complex) tegen oestrogeendominantieDiindolylmethaan (DIM-complex) tegen oestrogeendominantieBij oestrogeendominantie is er sprake van een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam. Dit kan zowel bij vrouwen als bi…
Luteïne: goed voor de ogen, kan maculadegeneratie voorkomenLuteïne: goed voor de ogen, kan maculadegeneratie voorkomenHet voedingssupplement luteïne wordt al langere tijd gebruikt om de gevolgen van de oogaandoening maculadegeneratie te b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Xavidiazg, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Salvestrol
 • http://www.orthokennis.nl/artikelen/Bitter-is-beter,-een-introductie-tot-salvestrolen
 • http://www.orthokennis.nl/artikelen/salvestrol-casestudies-2010
 • http://orthomolecular.org/library/jom/2006/pdf/2006-v21n01-p34.pdf
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15769614
 • http://hortsci.ashspublications.org/content/37/2/358.full.pdf
 • http://www.natuurdietisten.nl/files/Salvestrolen%20case%20studies4.pdf
 • https://elynjacobs.com/tag/dr-brian-schaefer/
 • http://www.vitals.nl/producten/salvestrolen/salvestrol-platinum
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.