Steeds minder vitamines in groente en fruit
Volgens verschillende onderzoeken zouden groenten vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan dat ze twintig jaar geleden deden. En dit verschil is bij sommige groenten zelfs wel vijftig procent, de meeste groenten bevatten nog maar een minimale hoeveelheid van vitamine C. Hoe kan dit? En hoe is het nog mogelijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, als er zelfs geen vitamines meer zitten in groenten? We willen niet afhankelijk zijn van voedingssupplementen.
Onderzoeken
Volgens het Zwitserse bedrijf Geigly, is uit onderzoek gebleken dat tussen 1985 en 2002 er 73% minder calcium in broccoli zit, 71% minder magnesium in wortels en 87% minder vitamine C in aardbeien. Dr. Ronald Davies, van de Universiteit van Texas, vergeleek gegevens over essentiële voedingsstoffen in groenten en fruit uit 1950 en 1999. Hij constateerde een afname van 6% in eiwitten en 38% in vitamine B2. Daarnaast waren de hoeveelheden calcium, fosfor en ijzer lager. En dat zijn nog maar een paar cijfers. Uit veel verschillende onderzoeken is al duidelijk geworden dat de voedingswaarde in allerlei soorten voedsel, en met name fruit en groente, enorm omlaag is gegaan in de afgelopen twintig jaar. Waar komt dit door?
Landbouw
Groente wordt nu op een ander manier geproduceerd en verbouwd dan twintig jaar geleden. De technologische vooruitgang is groot geweest. Kan dit een reden zijn? Het heeft in elk geval voor veranderingen gezorgd.
Mestinjectie
In de jaren '90 was het verplicht in Nederland om te bemesten via mestinjectie. Dit moest ervoor zorgen dat het water niet zo vervuild werd en moest overbemesting tegengaan. Echter, daarna is gebleken dat mestinjectie helemaal niet zo goed is voor de grond. De voedingsstoffen verdwijnen eruit, de grond wordt armer. Dit betekent dat groenten niet meer de stoffen uit de bodem kunnen halen die ze nodig hebben, en daardoor minder vitamines en mineralen bevatten. Nu is mestinjectie niet meer verplicht, maar er is veel gebruik van gemaakt, en het gebeurt nog steeds, waardoor de bodem erg arm is geworden.
Monoculturen
In een monocultuur wordt één soort gewas, een soort groente bijvoorbeeld, op een groot stuk land verbouwd. In principe hoeft dit niet slecht voor de planten te zijn, maar het probleem is dat de landbouw zo intensief is. Er wordt maar één soort verbouwd, dus alles wat die soort nodig heeft, daar wordt heel erg veel van uit de bodem gehaald. Ook zo wordt de bodem arm, en komen er dus minder vitamines en mineralen in groente en fruit terecht.
Kweken op grootte
Een heel ander probleem is dat groente en fruit natuurlijk duurder zijn als ze groter en zwaarder zijn, waardoor boeren proberen ze koste wat het kost groter en zwaarder te maken. Het resultaat ervan is dat ze vol water zitten, en in verhouding dus weinig voedingsstoffen bevatten.
Salvestrolen
Eind jaren '90 werden de salvestrolen ontdekt. Dit zijn geen vitamines of mineralen, maar 'fytonutriënten'. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Dit zijn namelijk stoffen die voorkomen in groente en fruit, en die kankercellen opruimen. In het menselijk lichaam beschermen ze de gezonde cellen en weefsels en remmen ze kanker. Dit stofje vind je vooral veel in de schil van fruit, bijvoorbeeld mandarijnen. Het is dus zeker gezond om fruit niet te schillen. Helaas krijgt de mens steeds minder salvestrolen binnen.
Bescherming van planten
Waarom zitten er eigenlijk salvestrolen in planten? Zij worden gebruikt om de plant te beschermen, door bijvoorbeeld insecten en schimmels af te schrikken. Zodra er veel infecties bij planten plaatsvinden, worden er meer salvestrolen aangemaakt, om de planten beter te kunnen beschermen.
Verdwijnen salvestrolen
Helaas zitten er vandaag de dag nog maar weinig salvestrolen in planten. Hoe kan dat? In de landbouw worden gewassen bespoten met pesticiden en fungiciden, die schimmels en insecten tegengaan. Maar doordat de planten zo goed worden beschermd, gaan zij minder salvestrolen aanmaken. Dat is niet meer nodig. En zo worden ze minder gezond, salvestrolen zijn in de afgelopen twintig jaar ongeveer uit groente en fruit verdwenen. Daarnaast zijn salvestrolen ook bitter, terwijl men juist de groentes en fruit zo kweekt dat ze minder bitter zijn, omdat mensen dat niet lekker vinden over het algemeen. Dat verkoopt beter.
Alternatieven
Wat zijn nu alternatieven voor de normale groentes en fruit? Op welke manier kan je wel genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen? Natuurlijk kan dit via bijvoorbeeld vitaminepillen, maar de meeste mensen willen daar eigenlijk niet van afhankelijk zijn. Is het nog mogelijk om op een 'natuurlijke' manier aan je voedingsstoffen te komen?
Biologische producten
Dit is één van de mogelijkheden. Biologische producten worden op een natuurlijkere manier verbouwd, zonder veel bestrijdingsmiddelen en dergelijke, en niet op zo'n intensieve manier dat de grond uitgeput wordt. Ze worden niet gekweekt om vol water te zitten, maar om gezond te zijn. Ook kan je salvestrolen nog vinden in biologische producten. Biologische gewassen worden immers niet tegen insecten en schimmels beschermd, dus zullen ze zichzelf blijven beschermen. Mensen die veel biologische producten eten, zijn beter beschermd tegen kanker dan anderen. Biologisch eten is vaak wel wat duurder, maar waar dat mogelijk is, is het toch verstandig zoveel mogelijk biologische groentes en fruit binnen te krijgen.
Superfoods
In Nederland en allerlei ander westerse landen zijn veel van de landbouwgronden uitgeput. Maar dit is niet overal het geval, er zijn plaatsen, zoals de Himalaya, die een enorm voedzame grond hebben. En dit zijn de plaatsen waar de '
superfoods' vandaan komen. Hier hoor je veel over, ze zouden allerlei bijzonder gezonde stoffen bevatten en geweldig zijn voor je lichaam. Deze superfoods zijn exotische vruchten en zaden, waar de namen nog nieuw van zijn. Maar de reden dat ze gezond zijn, is niet dat die bepaald vruchten zo goed voor je zijn. Het komt doordat ze gekweekt worden in betere omstandigheden dan onze groentes, waardoor ze de kans krijgen veel meer mineralen uit de grond op te nemen. En, omdat superfoods ook vaak niet bespoten zijn, bevatten ze nog salvestrolen. Helaas is er tegenwoordig een steeds grotere vraag naar superfoods, waardoor ze ook in een soort massaproductie terecht komen. Dan zal er hetzelfde mee gebeuren als met de 'gewone' groentes.