Homeopatisch geneesmiddel: Belladonna

U kunt door simpelweg naar iemand te kijken al zeggen of hij Belladonna nodig heeft. Zijn gezicht gloeit en de huid is lichtrood en droog. Zijn ogen staan glazig en staren; de pupillen zijn verwijd. Hij ziet er koortsig en sloom uit of is zelfs van slag af.

Wolfskers

Belladonna wordt meestal gegeven in de acute beginfase van ontstekingen die door hoge koorts en hevige pijn worden gekenmerkt. Belladonna-aandoeningen komen plotseling en heftig op, worden snel erger en verdwijnen weer net zo snel als ze gekomen zijn. Koorts, oorpijn, zere keel, pijnlijke menstruatiekrampen, urineweginfecties en huidinfecties zijn een aantal van de meest voorkomende aandoeningen die met succes met Belladonna kunnen worden behandeld.

Intense hitte, roodheid, een kloppend gevoel en zwelling zijn de sleutelsymptomen van Belladonna. Door koorts wordt de huid zó warm dat het lijkt alsof deze warmte uitstraalt. Men zegt soms wel dat u Belladonna moet geven als uw vinger warm blijft, nadat u de huid hebt aangeraakt. De huid is lichtrood en glimt in het begin soms een beetje, hoewel er na verloop van tijd een doffe rode huidkleur kan ontstaan.

De ontstoken delen (keel, huid, trommeivlies) zijn lichtrood van kleur en opgezet, hoewel zich geen pus heeft gevormd. In de plotselinge beginfase van de ontsteking kan de zwelling heel snel toenemen, waarbij hevige pijn ontstaat. Doordat er zoveel bloed naar het ontstoken gebied wordt gestuwd, begint die plek hevig te branden en te kloppen.

De Belladonna-patiënt heeft het erg warm, ervaart een kloppend gevoel en meent dat zijn hoofd helemaal vol zit. Hij heeft koorts, hoewel armen en benen ijskoud kunnen zijn. In het algemeen is hij echter minder gevoelig voor de omgevingstemperatuur dan degenen die Arsenicum, Pulsatilla of Nux vomica nodig hebben. De huid en de slijmvliezen zijn meestal erg droog, maar als de zieke hevig transpireert en andere symptomen wijzen ook in de richting van Belladonna, dan kunt u toch gerust dit middel geven. Soms is er een heel klein beetje slijm, pus of een andere afscheiding die meestal helder en dun is. Hoewel een Belladonna-patiënt een droge mond heeft, is hij doorgaans niet zo erg dorstig.

Meestal voelen Belladonna-patiënten zich alleen maar sloom en moe als ze koorts hebben. Heel kenmerkend is dat hun zintuigen heel alert zijn, en ze kunnen dus heel opgewonden raken door geluid, licht, aanraken of stoten. In het algemeen zal de aandacht van de patiënt echter meer naar binnen gericht zijn en reageert hij niet zo erg op de dingen om hem heen.

Door de koorts begint de Belladonna-patiënt soms te ijlen. Bij gevallen die u thuis kunt behandelen, wordt dat ijlen meestal niet erger dan wat onsamenhangend gebrabbel of een klaaglijke zeurstem. Als de koorts echter erg hoog is of heel lang aanhoudt, kan de patiënt heviger gaan ijlen. Hij kan angstige beelden en hallucinaties krijgen, met name als hij de ogen sluit. Door woeste, angstige dromen kan hij moeilijk in slaap blijven. Hij klaagt voortdurend of slaat verwarde en onsamenhangende taal uit.

Hij heeft wellicht last van spiertrekkingen of huilt in zijn slaap alsof hij vreselijk geschokt is. Hij kan zelfs gewelddadig en destructief worden, waarbij hij dingen breekt, mensen of denkbeeldige zaken slaat of zelfs bijt. Dit soort gedrag wijst op een ernstige ziekte die niet thuis kan worden behandeld. Een dosis Belladonna die gegeven wordt op weg naar de behandelende arts, kan echter de crisis een beetje afremmen.

Belladonna-patiënten hebben vaak erg veel pijn, meestal kloppend of branderig van aard, maar het medicijn past bij elk soort pijn. De pijn wordt meestal erger door plotselinge schokkende bewegingen. Zelfs als de patiënt gewoon loopt of als iemand anders zijn bed aanraakt, kan hij daardoor veel pijn hebben. Door plotselinge druk of aanraken verergert de pijn, maar geleidelijk opgevoerde druk kan die doen verminderen. Een beklemd gevoel komt ook vaak voor, bij- voorbeeld alsof er een band of riem rond het hoofd of de borst zit gesnoerd. De persoon in kwestie kan het gevoel hebben alsof er een bal in diverse delen van het lichaam zit, met name in keel, blaas of buik. Hoofd, armen of benen, ogen of baarmoeder (tijdens de menstruatie) kunnen heel zwaar aanvoelen.

De koorts kan met spiertrekkingen in armen, benen of andere lichaamsdelen gepaard gaan.

Belladonna-symptomen worden

Erger: door aanraken, stoten, bewegen, helder licht, geluid, op de pijnlijke zij liggen, opstaan; door het betreffende lichaamsdeel slap te laten hangen, het hoofd onbedekt te laten
Beter: door te gaan liggen, op de buik te liggen
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaPlantaardig homeopathisch middel: Artemisia Cina/BelladonnaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
De geneeskracht van wolfskersDe geneeskracht van wolfskersWolfskers is in Nederland een zeldzame plant. Hij kan anderhalve meter hoog worden. Hij staat te boek als een giftige pl…
Wolfskers, de lokkende bella donnaIn de schaduw van het hellingbos ontplooit hij zijn groene stengels met aan de uiteinden de glimmende gitzwarte bessen.…
Atropa belladonna en atropineAtropa belladonna is een van de giftigste planten die we kennen. En dat zeg ik met enige bewondering, want giftigheid is…

Homeopatisch geneesmiddel: BryoniaHet duideljkste kenmerk van Bryonia is dat de symptomen verergeren door beweging, door iedere beweging. Lopen is al te v…
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.