Hoofdpijn? Alternatieve "medicijnen"

Onlangs las ik in een vergeeld boekwerk hoe hoofdpijn te lijf kan worden gegaan op een volkomen natuurlijke manier. Ik vind het de moeite waard om dat door te geven. Eveneens ben ik op zoek gegaan naar meer mogelijkheden van hoofdpijnbestrijding. Volledigheid moet U uiteraard niet verwachten. En wat het belangrijkste is: bij aanhoudende hoofdpijnen niet zelf blijven dokteren, maar uw arts bezoeken!
 1. Neem een warme douche van boven in de nek, langs de wervelkolom omlaag. Als de spijsverteringsorganen de schuld zijn van de hoofdpijn, neem dan een warme douche op de buik.
 2. Maak een compres van uien en leg dat in de nek, tegen de voetzolen of tegen de kuiten. In plaats van uien kunt U ook gekneusde koolbladeren nemen.
 3. Heel eenvoudig is, juist omdat het geen "middeltje"is, minder zout te eten. Dit is vanzelfsprekend als de oorzaak van de hoofdpijn gelegen kan zijn in een te hoge bloeddruk.
 4. Tabletten gebruiken die petasites (groot hoefblad) als grondstof hebben. Dit middel werkt langzamer dan een APC-tje, maar het is gifvrij.
 5. Een opmerkelijke therapie is die van het "wrijf-zitbad". Het moet tegen nog veel meer kwalen en kwaaltjes helpen dan alleen tegen hoofdpijn. Zo schijnen loodzware vermoeidheid, pijnen in de maag en gebrek aan eetlust te verdwijenen als sneeuw voor de zon. Zelfs frigiditeit, alsmede seksuele overprikkeling moeten met deze methode verholpen kunnen worden. Hoe werkt het "wrijf-zitbad"? Neem een gewone teil. Hier dient zich dus al het eerste probleem aan, want wie heeft er tegenwoordig een gewone teil? Wellicht kan volstaan worden met een kinderbadje. Als ook dat niet aanwezig is, laat ik de oplossing over aan uw eigen fantasie. Neem dus een gewone teil. Vul die voor driekwart met koud water. Leg er vervolgens een plankje overheen. Neem een badborstel en wikkel daar een doek om. Ga met ontbloot onderlijf op het plankje zitten. Doop de omwikkelde badborstel in het koude water en wrijf daarmee de streek rond de geslachtsorganen goed in. Let er op dat verder niets van uw lichaam met het koude water in aanraking komt, ook uw hand niet. Probeer dit vijf minuten vol te houden en houd de rest van het lichaam warm. Als het niet helpt, is het voor U niet geschikt.
 6. Drink per dag een glas bietensap, eventueel gecombineerd met wortelsap. Dit werkt heilzaam op de spijsvertering. Omdat hoofdpijn het gevolg kan zijn van problemen met de spijsvertering, zou het dus kunnen helpen. Bovendien schijnt het ook goed voor de lijn te zijn. Dames, opgelet! Ook helpt het bij verkoudheid en tegen koorts.
 7. Knijp ongeveer vijf minuten lang in de huidplooi tussen duim en wijsvinger van afwisselend de beide handen. Druk daarbij in de richting van de wijsvinger.
 8. Verbeter uw lichaamshouding. Probeer niet met een ingezakte houding te lopen, maar houd het hoofd rechtop in het verlengde van de ruggengraat. Houd de schouders ontspannen.
 9. Het (veelvuldig en overmatig) gebruikvan chocolade, kaas en rode wijn kan hoofdpijn veroorzaken.
 10. Gebruik eucalyptus- of pepermuntolie. Doe als volgt: zes tot acht druppels in warm badwater. Neem dan een bad van ongeveer tien tot vijftien minuten lang en adem regelmatig diep in. Deze methode kan ook worden toegepast bij slapeloosheid, stress, pijnlijke spieren, slechte bloedsomloop, menstruatieproblemen, verkoudheid, vastzittende hoest en vochtophoping.
 11. Sommige vormen van hoofdpijn, vooral die vanuit de nek komen, kunnen goed bestreden worden met lichte massage. Zacht kneden van de spierbundels op de schouders en met de vingers tot achter de oren, kan verlichting geven.. Ook met de vingers over het voorhoofd strijken, in de richting van de slaap wil wel eens helpen.
 12. Kauwen op een berkentakje.
 13. Ga een stuk hardlopen, stevig wandelen of een half uur flink fietsen. Alle opgekropte emoties die U niet kunt of wilt uiten, zoals kwaad zijn op uw baas, uw man of uw vrouw, schuld- en haatgevoelens, kunnen spanningen oproepen zodat er hoofdpijn ontstaat. Door flink te bewegen, stuurt U de opgekropte emoties naar andere lichaamsdelen. Jezelf afreageren noemde men dat vroeger.
 14. Leer nee te zeggen. Zo voorkomt U dat er teveel werk op uw bordje komt dat U niet aankunt. Zo voorkomt U stress reeds in een vroeg stadium.
 15. Ga eens vasten. Het lichaam wordt dan aangespoord om zichzelf van ziekte en giftige stoffen te bevrijden. Ga nooit vasten zonder daar met uw arts over gesproken te hebben.
 16. Hoofdpijn kan ook ontstaan bij weersveranderingen of door het inademen van vervuilde lucht. Advies: schaf een ionisator aan. Regelmatig gebruik daarvan zou ook goed zijn voor mensen met astma, bronchitis, hooikoorts, neusverkoudheid of depressieve klachten.
 17. Ook yoga-oefeningen zijn het proberen waard. Uiteraard onder leiding van een erkend leraar.
 18. Acupunctuur.

Tenslotte: Natuurlijk is deze opsomming niet volledig; het is slechts een bloemlezing. Een goedbedoeld advies voor mensen die veel last hebben van hoofdpijn: ga eens naar de opticien en laat uw oogdruk opmeten. Vooral mensen op leeftijd en diabetici lopen het risico van een verhoogde oogdruk (glaucoom), waardoor het gezichtsveld beperkter wordt. Weest U zich er wel van bewust dat bij glaucoom de oogbeschadigingen definitief zijn. Hoe eerder er verhoogde oogdruk geconstateerd wordt, hoe beter de arts dit met medicujnen (oogdruppels) kan bestrijden.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…
PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

Homeopathie: Candida-schimmelinfectiesDe uitslag die het gevolg is van een candida-schimmelinfectie is heel anders dan die bij ringworm- of tineaschimmels. He…
Betekenissen tarotkaarten Kleine ArcanaDe Kleine Arcana bestaat uit 56 kaarten in totaal en deze zijn in 4 verschillende groepen verdeeld van 14 kaarten. Deze…
Bronnen en referenties
 • De kleine dokter, A. Vogel. Natuurlijke gezondheid, Amsterdam 1994 Diverse tijdschriften
Bvell (89 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.