Gelsemium: gebruik in de alternatieve geneeskunde

Gelsemium: gebruik in de alternatieve geneeskunde Gelsemium is een plant waaruit de stof gelsemine wordt gewonnen. In hoge concentraties is deze stof giftig maar in lage concentraties kan deze probleemloos door de mens worden gebruikt. Alhoewel de werkzaamheid niet wetenschappelijk is bewezen wordt gelsemium-tinctuur in de alternatieve geneeskunde gebruikt tegen diverse kwalen. Zo zou het onder meer helpen tegen stress en angst en tegen de gevolgen van griep. Gelsemium is verkrijgbaar in de vorm van tinctuur via natuurwinkels en webshops.

Gelsemium


Wat is gelsemium?

Gelsemium is een plantengeslacht dat behoort tot de bedektzadigen en de familie van Gelsemiaceae. Het geslacht gelsemium kent drie soorten waarvan er één voorkomt in Azië (de Gelsemium elegans) en twee in Noord-Amerika (de Gelsemium sempervirens en de Gelsemium rankinii). Uit de verse wortelstok van gelsemium wordt de stof gelsemine gewonnen. Deze wordt in de alternatieve geneeskunde verwerkt in tinctuur en dan meestal aangeduid met de naam gelsemium. In hoge doseringen is de stof giftig voor de mens maar in lage doseringen is deze onschuldig.

Werkzaamheid van gelsemine

Van gelsemium is bekend dat het enkele actieve componenten bevat. Zo komen er in de plant in een concentratie van circa 0,5% alkaloïden voor. Veel bekende alkaloïden hebben neuro-actieve en psychoactieve eigenschappen en sommige worden als genotsmiddel of entheogeen gebruikt. Ook zijn er diverse alkaloïden die als geneesmiddel worden gebruikt zoals codeïne, morfine en kinine. In het geval van gelsemium gaat het hoofdzakelijk om de stof gelsemine (C20H22N2O2). Deze stof wordt uitsluitend gewonnen uit gelsemium. In hoge concentraties is de stof uiterst giftig. Onderzoek bij dieren wijst echter uit dat wanneer het in kleine concentraties gebruikt wordt het een middel is dat zowel oxidatieve stress kan tegengaan als dat het kan werken als een rustgevend middel.

Gelsemine werkt als een antagonist voor de glycinereceptor, een van de meest voorkomende remmende receptoren in het centrale zenuwstelsel. Wanneer glycinereceptoren geactiveerd worden dan komen er chloride-ionen bij de de zenuwcellen met als gevolg een remmende postsynaptische potentiaal. Dit is een reactie die ervoor zorgt dat de zenuwcellen minder snel een signaal naar andere cellen uitzenden. Wat je hier zelf actief van merkt is een ontspanning van de spieren. In hoge concentraties kan dit leiden tot (tijdelijke) verlamming.

Trivia
Het middel gelsemium verkreeg korte tijd wereldwijde bekendheid nadat het meerdere malen genoemd werd in het vijfde seizoen van de populaire Netflix-serie House of Cards. In de serie raadt Jane Davis het gebruik ervan aan aan Frank en Claire Underwood als een middel tegen migraine. Uiteindelijk wordt het door Claire gebruikt om haar minnaar met een overdosis te vergiftigen.

Gebruik van gelsemium in de alternatieve geneeskunde

Dierproeven hebben uitgewezen dat gelsemium een positieve invloed kan hebben op stress- en angstgerelateerde klachten (Meyer c.s., 2013). Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook bij mensen het geval is. Desondanks wordt in de alternatieve geneeskunde wel gebruik gemaakt van gelsemium. In de vorm van tinctuur wordt het voorgeschreven tegen onder meer griep, stress, depressieve klachten, migraine, oorpijn en klachten als gevolg van een verstoring van het zenuwstelsel zoals zenuwpijn (neuralgie) en tintelingen in de ledematen.

Een aantal van de meest voorkomende situaties waarin binnen de alternatieve geneeskunde het gebruik van gelsemium wordt aangeraden zijn:
  • Angst voor en stress door dingen die komen gaan zoals een examen, toespraak of sollicitatie
  • Griep na kouvatten waarbij men rillerig is en spierpijn heeft
  • Griep waarvan men maar niet helemaal lijkt te herstellen

Verkrijgbaarheid gelsemium

Gelsemium is in Nederland verkrijgbaar via natuurwinkels en webshops. Het wordt verkocht in de vorm van tinctuur. Met een pipet kun je heel nauwkeurig de dosis bepalen. De druppels kunnen worden toegevoegd aan elke koude of warme drank en zijn vrijwel smaakloos. Raadpleeg voor de aanbevolen dosering altijd de bijsluiter.

Verpakking bevat geen beschrijving van de werking

Door een wetswijziging mag sinds 1 september 2012 op de verpakking van homeopathische geneesmiddelen - waaronder gelsemium - niet meer vermeld worden waar het middel voor bedoeld is. Hetzelfde geldt voor de omschrijving van het product in webshops. Wie het product dus in de winkel of in een webshop koopt zal aan de buitenkant niet kunnen lezen waarvoor het middel bedoeld is. Men is hiervoor aangewezen op het internet.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van re…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Scutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergieScutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergieWie hooikoorts met een natuurlijk middel wil bestrijden kan ervoor kiezen een voedingssupplement op basis van Scutellari…

Vitex agnus castus gebruiken bij premenstrueel syndroomVitex agnus castus gebruiken bij premenstrueel syndroomVitex agnus castus (monnikspeper) is een kruid dat gebruikt kan worden bij klachten veroorzaakt door het premenstrueel s…
Bacteriofaag: oplossing als antibiotica niet meer werktBacteriofaag: oplossing als antibiotica niet meer werktEen bacteriofaag is een virus van een bacterie. Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie dan kan zeer effectief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Franz Eugen Köhler, Köhlers Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432813004099?via%3Dihub (Meyer c.s., 2013).
  • https://www.klassiekehomeopathie.nl/gelsemium/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gelsemium
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.