Ribes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachten

Ribes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachten Zwartebessenolie of zaadolie van de Ribes Nigrum kan gebruikt worden om ontstekingsreacties te bestrijden die veel voorkomen bij aandoeningen als artritis, artrose en reuma. Patiënten met deze aandoeningen kunnen daarom gebaat zijn bij gebruik van een supplement of basis van Ribes Nigrum. De zaadolie van de zwarte bes is verkrijgbaar in de vorm van tinctuur of capsules. Omdat de zwarte bes een krachtige antioxidant is en een hoog gehalte vitamine C bevat, is een dergelijk supplement ook gezond voor mensen die (nog) geen gezondheidsklachten hebben maar simpelweg hun gezondheid een boost willen geven.

Ribes Nigrum


Over Ribes Nigrum

Ribes Nigrum is de wetenschappelijke naam voor de zwarte bes of zwarte aalbes. Deze naam wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de zaadolie van de vrucht als deze verwerkt wordt tot een olie die als voedingssupplement benut kan worden. Het wordt ook wel gewoon geëtiketteerd als zwartebessenolie.

De Ribes Nigrum behoort tot de de ribesfamilie of Grossulariaceae. De plant komt van oorsprong vooral voor in het noorden en midden van Europa en het noordelijke deel van Azië. De Ribes Nigrum doet het vooral goed in een vochtig klimaat. Hij bloeit vroeg en de bessen kunnen tussen juli en half augustus geoogst worden. De bessen zijn vooral geliefd vanwege de sterke smaak en het hoge gehalte aan vitamine c en polyfenolen. 100 gram zwarte bessen levert 218% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine c op en tevens 12% van de ADH aan ijzer en mangaan. De zwarte bes staat ook bekend als een krachtige antioxidant. Het misstaat daarom niet om regelmatig zwarte bessen te eten of een supplement in te nemen dat een geconcentreerde vorm van de zaadolie van zwarte bessen bevat.

Gebruik bij klachten van de gewrichten

Naast dat het voor iedereen gezond is om zwarte bessen zo te eten wordt een extract van de zwarte bessen ook wel heel specifiek gebruikt ter bestrijding van pijnklachten en gewrichtsstijfheid die een gevolg zijn van aandoeningen als artritis, artrose en reuma. Dit heeft twee verschillende oorzaken. Om te beginnen hebben zwarte bessen een bewezen ontstekingsremmende activiteit bij een dagelijkse inname vanaf 300 mg. De anthocyaninen in de zaadolie van de Ribes Nigrum kunnen daarnaast het gehalte aan oxyhemoglobine doen laten dalen, wat bijdraagt aan een vermindering van de gewrichtsstijfheid en een verbetering van de doorbloeding (Gopolan, A et al, 2012 / Nakamura, Y et al, 2002).

In 2012 is door Canadese onderzoekers een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de anthocyaninen uit Ribes Nigrum eraan bijdragen dat de interleukine IL-6 minder ontstekingsbevorderende chemokines uitscheiden. Interleukine IL-6 is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de immuunafweer en het activeren van bepaalde receptoren. Meer specifiek veroorzaakt het ontstekingsreacties bij patiënten met reuma en andere ontstekingsziekten van de gewrichten. Door de ontstekingsveroorzakende werking van IL-6 te remmen kunnen de klachten bij deze patiënten verminderd worden.

Een kleinschalige Japanse studie uit 2005 wees tevens uit dat de dagelijkse inname van een supplement op basis van Ribes Nigrum kan bijdragen aan het voorkomen van spierstijfheid en de doorbloeding in de arm kan bevorderen. Een groep van proefpersonen -waarvan de helft een supplement kreeg en de andere helft een placebo - werd gevraagd een half uur lang een repeterende taak uit te voeren die normaliter tot spierstijfheid in de arm zou leiden. Proefpersonen die Ribes Nigrum hadden gebruikt bleken daarbij significant minder klachten te krijgen dan zij die een placebo hadden gekregen (Matsumoto, H. et al, 2005).

Hoe gebruik je Ribes Nigrum?

Ribes Nigrum is verkrijgbaar in de vorm van tinctuur of capsules. Bij de tinctuur kan dagelijks een hoeveelheid druppels vermengd worden met water of een andere vloeistof en zo gedronken worden. Bij de capsules wordt meestal geadviseerd ze dagelijks tijdens of vlak na de maaltijd met een glas water in te nemen. Wie moeite heeft met het doorslikken van capsules kan er ook voor kiezen deze in de nemen met een hap vla, yoghurt of appelmoes en daarbij nog een glas water te drinken.

Verkrijgbaarheid Ribes Nigrum

Ribes Nigrum in de vorm van tinctuur is in Nederland onder meer verkrijgbaar van de merken Biover, Vitakruid, Etixx, Soria en Oligoplant. In de vorm van capsules is het onder meer verkrijgbaar van de merken Bonusan, Mattisson en Soria. Deze supplementen zijn te koop bij diverse natuurwinkels, reformwinkels en webshops.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode Ribes  Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes of ook Ribes sanguineum genaamd is een sierheester die vooral in het voorjaar veel wordt aangeboden bij tuinc…
Geneeskracht van knoppen: gemmotherapieGemmotherapie ? Geen chemotherapie! Het is een vorm van fytotherapie, waarbij men vooral knoppen of andere snel groeiend…
Natuurlijke antibiotica en het immuunsysteemNatuurlijke antibiotica en het immuunsysteemRegelmatig komt het in de media ter sprake dat er teveel antibiotica voorgeschreven wordt. De Westerse mens gebruikt dez…
Zwarte peper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenZwarte peper: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenZwarte peper is een in de keuken gebruikte specerij. Peper groeit als bessen aan de zwartepeperplant of Piper nigrum. Pe…

Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Kaardebol gebruiken bij de ziekte van LymeKaardebol gebruiken bij de ziekte van LymeKaardebol is een plant waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De plant wordt ook beschreven in de Chin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673662 (Gopolan, A et al, 2012)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12083740 (Nakamura, Y et al, 2002)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605279 (Matsumoto, H. et al, 2005)
  • https://www.sohf.nl/nutrient/ribes-nigrum
  • http://www.naturafoundation.nl/monografie/Ribes_nigrum_bessen.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Blackcurrant
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.