Natuurlijke antibiotica en het immuunsysteem

Natuurlijke antibiotica en het immuunsysteem Regelmatig komt het in de media ter sprake dat er teveel antibiotica voorgeschreven wordt. De Westerse mens gebruikt deze medicatie te vaak en op een foutieve manier (bv. door het onderbreken van een kuur), waardoor er meer en meer resistente bacteriën ontstaan. Sommige wetenschappers vrezen zelfs het ontstaan van een superbacterie die met geen enkel antibiotica aan te pakken zal zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid om op een natuurlijke manier de ziekmakende bacteriën te bestrijden of het immuunsysteem sterk te houden. Het al of niet gebruiken van natuurlijke middelen blijft de verantwoordelijkheid van elke persoon. In overleg met zijn geneesheer kan er gewacht worden met antibiotica om een alternatief uit te proberen. Indien de symptomen te lang aanhouden moet het gezond verstand beslissen voor welke verdere behandeling er gekozen wordt.

Belangrijker dan het doden van de bacteriën zelf is ervoor te zorgen dat de weerstand in het lichaam optimaal blijft zodat vreemde indringers op een gepaste manier terug gedrongen worden. Naast voldoende slaap, gezonde voeding, voldoende beweging zijn er ook enkele natuurlijke middelen die van pas kunnen komen.
In de acute fase van de ziekte kan er voor een korte periode gebruik gemaakt worden van bacteriedodende kruiden. Preventief of curatief is het dus vooral essentieel dat het immuunsysteem op peil blijft.

Bacteriedodende kruiden

Zeer veel etherische oliën hebben een antibacteriële werking. Aangezien dit zeer geconcentreerde bestanddelen van een plant zijn moet hier heel voorzichtig mee omgesprongen worden. Dit geldt zeker bij inwendig gebruik!

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris of echte tijm werkt bacteriedodend in heel het lichaam. De etherische olie van het chemotype thymol of carvacrol heeft de voorkeur. Tijm is daarnaast ook herstelbevorderend en werkt ideaal in combinatie met zoethout. Door de ‘straffe’ werking mag het wel niet langdurig inwendig toegepast worden. Maximum één tot twee druppels op de tong drie keer per dag is voldoende. Zoals elke etherische olie kan tijm opgelost worden in een plantaardige olie of in een beetje honing.

Plantago lanceolata

Plantago lanceolata of smalle weegbree (te gebruiken als tinctuur of vers) heeft een aanvullende antibacteriële werking naast het gebruik van een etherische olie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze plant op vlak van het verhogen van de weerstand te vergelijken is met rode zonnehoed of Echinacea purpurea.

Juglans regia

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de knoppen van een plant, zoals in de gemmotherapie, kan walnoot of els ingezet worden. Walnoot of Juglans regia herstelt de darmflora en zal een post-antibiotische diarree een halt toeroepen. Tegelijk schroeft walnoot het afweermechanisme van het lichaam op tot een beter peil.

Alnus glutinosa

Bij alle keel-, neus- en ooraandoeningen is Alnus glutinosa of beter bekend als zwarte els de redder in nood.

Immuunstimulerende kruiden

Gedurende het jaar is het aan te bevelen om af en toe eens een kuur te doen met natuurlijke middelen om zo het immuunsysteem in topvorm te houden.

Echinacea purpurea

Twee keer per jaar een preventieve kuur van drie tot zes weken met het populaire Echinacea purpurea (rode zonnehoed) geeft een impuls aan je lichaam zodat het verdedigingsmechanisme wakker blijft. Of er kan in elke maand met een ‘r’ dagelijks bij het opstaan, het gaan slapen en in de loop van de dag twintig tot vijfentwintig druppels gebruikt worden. Na drie weken dient er wel een of twee stopweken ingebouwd te worden. Dit gekende kruid zou ook handig zijn bij kans op tetanus omdat het het ontsmettend ontstekkingswerende alkylamide bevat. Het gedroogde kruid werkt niet goed. Het is beter om een tinctuur van de hele bloeiende plant of de plant vers te gebruiken. De tinctuur kan bij acute ziekteverschijnselen op de volgende manier ingenomen worden: de eerste dag starten met vijftig druppels en daarna om het uur vijftien druppels in wat water. De volgende negen dagen worden er driemaal daags dertig tot vijftig druppels ingenomen waarna er een periode van bijvoorbeeld een week geen echinacea mag gebruikt worden.

Uncaria tomentosa

Meer en meer blijkt uit wetenschappelijke studies dat Katsklauw dé immunostimulans van het moment is. Het is veel krachtiger dan zijn hype broertje: de rode zonnehoed. Uncaria tomentosa kan preventief en curatief ingezet worden bij bacteriële, virale, schimmel- en parasitaire infecties. Het is aan te bevelen om na een antibioticakuur Katsklauw te gebruiken om de weerstand opnieuw op te krikken. Een goede dosering is twee keer per dag één tot twee milliliter of twintig tot veertig druppels in te nemen. Katsklauw heeft een synergetische werking met Echinacea purpurea en echte tijm.

Allium sativum

Allium sativum of alom gekend als knoflook mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Eén of twee teentjes knoflook in een salade geeft niet alleen een lekkere smaak maar versterkt ook de weerstand. Op deze manier wordt het menselijk lichaam aangesterkt door de dagelijkse voeding wat eigenlijk het doel zou moeten zijn van een gezond voedingspatroon.

Sambucus nigra

Vlier of Sambucus nigra werkt in vergelijking met echinacea beter bij koortstoestanden. De bloesems van de gewone vlier werken bij acute aandoeningen zoals bijvoorbeeld virale infecties. Een thee van deze bloesems samen met kamille, linde en moeraspirea is een prima combinatie.

Ribes nigrum

Vanuit de gemmotherapie is de walnoot al aangehaald voor zijn bacteriedodende en weerstandsbevorderende eigenschappen. Daarnaast mag ook het wondermiddel uit de knoppentherapie zeker niet ontbreken namelijk zwarte (aal)bes of Ribes nigrum voor de geleerden. Deze bes kan voor zeer veel kwalen ingezet worden: osteoporose, artrose, jicht, chronische migraine, acne, chronische prostatitis,… Het versterkt daarnaast ook de werking van andere kruiden en past in het rijtje van de adaptogene kruiden. Hierdoor zal Ribes nigrum een sterk regelende functie hebben op bijvoorbeeld het immuunsysteem.

Het immuniteitscomplex

Het immuniteitscomplex bestaat uit de knop van zwarte bes, de den en de hondsroos. Dit complex stimuleert en versterkt, door de hondsroos en de zwarte bes, de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam waardoor het ziekten kan voorkomen. Het herstelt het mineralenevenwicht en door onder andere de den bevordert het de groei van de botten en tanden. Het geeft een algemeen gevoel van welbehagen en verhoogt de vitaliteit. Het kan als vervanging dienen voor ontstekingswerende middelen zoals cortison omdat deze synergie een ‘cortison-like’ werking heeft.

Chlorella pyrenoidosa en Spirulina platensis

Vanuit de zee kunnen de algensoorten Chlorella pyrenoidosa en Spirulina platensis een goede hulp zijn. Ze bevatten beide chlorofyl wat een groene stofzuiger is. Daarom wordt het ook aangeraden om de dosis van spirulina geleidelijk aan op te drijven anders komen de gifstoffen in het lichaam sneller vrij dan dat ze uitgescheiden kunnen worden wat minder aangename gevolgen heeft. Per dag wordt er één tabletje meer ingenomen totdat er een inname is van ongeveer negen tabletjes per dag.

Propolis

Van de bijen gebruikt de mens ook heel wat gezonde producten. Zo is propolis een harsachtige stof van loofbomen zoals populieren en berken. De intelligente diertjes vermengen deze hars met stuifmeel, enzymen en andere bestanddelen om het dan in te zetten als desinfecterend middel. Propolis zou selectief bacteriën bestrijden. Het zorgt ervoor dat het lichaam een grotere weerbaarheid krijgt zodat de mens op langere termijn minder snel gegrepen wordt door een ziekte of sneller de ziekte kan overwinnen.
© 2012 - 2025 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gevaar van resistentie voor antibioticaHet gevaar van resistentie voor antibioticaHonderden jaren terug was een simpele bacteriële infectie vaak dodelijk omdat er geen antibiotica was om de infectie mee…
Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Wat zijn antibiotica?Wat zijn antibiotica?Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens antibiotica gehad voor het een of ander. Maar wat weten we nu eigenlijk van d…

Natuurlijke middeltjes bij prikkelhoest of kriebelhoestNatuurlijke middeltjes bij prikkelhoest of kriebelhoestPrikkelhoest of kriebelhoest is een vervelend kwaaltje waar veel mensen in de herfst of winter mee te maken hebben. Deze…
Hoe heilzaam is baunscheidtieren (Baunscheidttherapie)?Hoe heilzaam is baunscheidtieren (Baunscheidttherapie)?Baunscheidtieren is een opvallende, alternatieve geneeswijze van de Duitse arts Carl Baunscheidt uit de 19de eeuw. Velen…
Bronnen en referenties
  • De gemmotherapie, geneeskunde van de knoppen van Philippe Andrianne
  • Aromatherapie, verzorging met essentiële oliën van Dominique Baudoux
  • Etherische oliën, handboek voor aromatherapie van Michel Vanhove en Geert Devlieghere
  • Groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst
  • Monografiën uit het handboek fytologie van Maurice Godefridi
  • www.peterotte.be
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.