Natuurlijke middeltjes bij prikkelhoest of kriebelhoest
Prikkelhoest of kriebelhoest is een vervelend kwaaltje waar veel mensen in de herfst of winter mee te maken hebben. Deze hoest kan soms wekenlang aanhouden. Er zijn wel medicijnen voor prikkelhoest maar deze kunnen weer bijwerkingen geven. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middeltjes waarmee u vaak al een heel eind komt.
Hoe ontstaat prikkelhoest of kriebelhoest?
Verkoudheid
Hoesten ontstaat wanneer ons slijmvlies-dat zich van de binnenkant van de neus tot en met de binnenkant van onze longen bevindt- geïrriteerd raakt. Wanneer deze hoest niet productief is, en je dus geen slijm ophoest, spreken we van prikkelhoest, kriebelhoest of droge hoest. Het ontstaat vaak door een (griep-)virus of door een verkoudheid. Hoewel dit virus vaak al weer binnen een week verdwijnt, blijven de (prikkel-)hoestklachten soms wel weken aanhouden.
Allergie
Prikkelhoest of kriebelhoest kan ook veroorzaakt worden door een allergische reactie op rook, luchtverontreiniging of stof. Via testen kan bewezen worden of er sprake is van een allergie of overgevoeligheid van deze stoffen. Maar ook mensen zonder allergie hebben vaak last van rook en stof als ze prikkelhoest hebben.
Reguliere middelen
Prikkelhoest of kriebelhoest is vaak een uiteindelijke reactie op een onderliggend virus. Virussen moeten uit het lichaam verdwijnen en zijn niet behandelbaar met antibiotica. Alleen bij een bacteriële infectie zijn antibiotica namelijk werkzaam. Wel worden bij prikkelhoest/kriebelhoest vaak middeltjes zoals hoestdrank en codeïnetabletjes voorgeschreven. Het is niet bewezen of deze middelen werken. Ook geven ze bij bepaalde mensen bijwerkingen zoals slaperigheid.
Natuurlijke middeltjes bij prikkelhoest
Heeft u korter dan twee weken last van prikkelhoest of kriebelhoest en wilt u vooralsnog geen reguliere middelen gebruiken? Dan kunt u eens proberen of de 'ouderwetse' natuurlijke middelen effectief zijn om prikkelhoest tegen te gaan.
Zout water
Om prikkelhoest en kriebelhoest tegen te gaan is het aan te raden om drie maal daags een theelepeltje zout op te lossen in lauwwarm water. Snuif dit door één van de neusgaten op. Haal diep adem en snuif vervolgens wat zout water door het andere neusgat op. De reinigende kracht van zout zou de prikkelhoest tegen moeten gaan.
Zelf hoestdrank maken
U kunt uw eigen natuurlijke hoestdrank maken door bruine kandij en drop (liefst laurierdrop) in een beetje water te koken. Voeg hierna honing toe en laat het middeltje wat afkoelen. Neem 's morgens en 's avonds een eetlepel hoestdrank om de kriebelhoest te verminderen.
Bad met kamille
Neem 's avonds voor het slapengaan een warm stoombad met verse kamille of eucalyptus. Dit heeft een goede invloed op heesheid, zere keel en ook op prikkelhoest.
Siroop van ui
Snij een ui in schrijven in strooi hier wat suiker over. Laat dit vervolgens enkele uren staan. De siroop die hieruit ontstaat is erg effectief tegen prikkelhoest of kriebelhoest. U kunt de siroop gewoon opdrinken. Ook laten veel mensen het uimengsel 's nachts naast hun bed staan.
Brandnetelthee
Drie maal daags een kopje thee van verse brandnetels schijnt erg effectief te zijn om alle soorten hoest te bestrijden. Brandnetels hebben een zuiverende werking en zijn effectief bij prikkelhoest of kriebelhoest.
Sjaal
Doe een linnen doek in koud of lauw water. Wring de doek goed uit en doe deze daarna om uw hals. Hierover een dikke wollen das en dan snel uw bed in. De prikkelhoest is de volgende ochtend gegarandeerd minder!
Overige tips bij prikkelhoest en kriebelhoest
- Probeer zo min mogelijk te hoesten! Door te hoesten of de keel te schrapen raakt het slijmvlies in uw keel namelijk verder geïrritteerd wat opnieuw een hoestprikkel veroorzaakt
- Stop met roken of vermijd meeroken
- Ook airconditioning en temperatuurverschillen leiden tot een toename van een prikkelhoest. Vermijd hele droge, tochtige of vochtige ruimten zo veel mogelijk
Langdurige klachten
Hebt u langdurige klachten of ernstige klachten zoals een luchtweginfectie, bronchitis of klachten die lijken op longontsteking? Raadpleeg dan uiteraard zo snel mogelijk een arts. Bij oudere mensen en baby's is het raadzaam eerder te overleggen met een arts.