De toegevoegde waarde (of niet) van detoxen

De toegevoegde waarde (of niet) van detoxen Detoxen kan je op allerlei vlakken doen en strikt genomen is detoxen bij een goed functionerend lichaam niet nodig. Het lichaam ruimt zelf, met het ingebouwde ingenieuze systeem, als het ware de rotzooi op. Echter, levend in het milieu waarin we leven, ligt dat toch wat genuanceerder. De mens moet als het ware het eigen lichaam reinigen naar aanleiding van wat deze zelf aan het milieu toebrengt.

Lichaam en geest is één

Het lichaam komt met het eigen ingenieuze systeem al een heel eind, maar soms kan het lichaam wel wat hulp gebruiken en als het lichaam het niet direct nodig heeft, dan is de aandacht voor het lichaam al een pre. Goed zijn voor je lichaam en bewust eens wat extra’s er voor doen, is niet verkeerd.
Hoewel je thuis, met de juiste ingrediënten, ook al een heel eind komt, kan het geen kwaad een detox onder begeleiding te doen. Als je dit doet, is het goed een programma te volgen waar met ook oog heeft voor het hoofd, de geest. Het lichaam en de geest zijn één en als je dus met het een aan de slag gaat, heeft dit automatisch consequenties voor het ander. Oude emoties kunnen als het ware los komen, en hoewel dat op zich prima is, kan het geen kwaad om hier professionele hulp bij te hebben. In ieder geval voor het (onbekende) moment dat dit nodig is.

Op eenvoudige manier detoxen

Het hoeft allemaal niet zo gecompliceerd te zijn en je hoeft er zeker geen (dure) tropische oorden voor op te zoeken, immers je hebt je lichaam bij je en je kunt dus overal detoxen. Er zijn een aantal zaken waar je invulling aan kunt geven zonder je normale leven overhoop te halen. Het betreft wat alledaagse zaken welke een ontgiftend werken. Enkele voorbeelden waar je wat nadrukkelijker invulling aan kunt geven (als je dat al niet doet):
 • Drink voldoende water of thee (kruidenthee). De richtlijnen lopen wat uiteen, maar als je totaal op 1,5 a 2 liter per dag komt, is dit prima.
 • Ga bewuster met je lichaam om (luister goed naar je lichaam!) en gun het wat extra. De sauna is goed voor je lichaam, maar lekker uitgebreid badderen is ook prima, laat je lekker masseren en laat je huid glanzen door deze regelmatig te scrubben.
 • Beweeg meer, waarbij je niet als een bezetene hoeft te gaan rennen, maar lekker het lichaam aan de slag zetten. Oefeningen, wandelen, joggen, fietsen of zwemmen… allemaal goed voor het lichaam en met een beetje geluk geeft het ook ruimte in je hoofd.
 • Let bij je eten behalve op gezonde voeding in zijn algemeenheid ook op seizoensgroenten en – fruit. Maak er ook eens lekkere drankjes van in de blender.
Voor de hand liggend? Zeker, maar belangrijker nog… door er bewust mee bezig te zijn, leg je meer de nadruk op gezondheid in zijn algemeenheid en je eigen gezondheid in het bijzonder. Als je lichaam je een “gezond gevoel” geeft, zit je prettiger in je vel en straal je dit uit. Dit effect kan ook andere mensen in positieve zin beïnvloeden. Er hangt dus meer mee samen dan slechts gezonder eten.

Zelf kuren

Als je er toch voor kiest zelf een complete kuur thuis aan te gaan, is het van belang om in alle rust op- en ook weer af te bouwen. Dan heb je het meeste aan een dergelijke kuur, want als er schadelijke stoffen vrijkomen, moeten ze door bijvoorbeeld abrupt stoppen niet in de bloedbaan terecht komen. Misselijkheid en hoofdpijn zijn de meest voorkomende gevolgen van abrupt stoppen.
Met beleid aan de slag is wat je onder begeleiding ook doet, vergeet dit in de thuissituatie dus ook niet. Overigens gaat het hier over de echte detoxkuren voor thuis en niet de eerder genoemde zaken. Deze kuren haal je in de betere drogisterij of reformhuis.

Goede- en slechte stoffen als je zelf aan de slag gaat

Een aantal slechte stoffen zijn wel bekend. Enkele voorbeelden:
 • Een teveel aan cafeïne of theïne – rusteloos en bloeddruk verhogend
 • Een teveel aan alcohol drinken – belast de lever
 • Gluten in de voeding – zit in tarwe, rogge, gerst etc. en dus ook in de producten die hieruit gemaakt worden, zoals brood, pizza, koek etc.
 • Een teveel aan zout – kan leiden tot gewichts- en gebitsproblemen, afbraak spieren en menstruatieproblemen.
 • Toegevoegde suikers – deze zijn eigenlijk altijd overbodig, want in de natuurlijke producten zit genoeg suiker voor het lichaam. Het kan bijdragen aan gewichtsproblemen en schommelingen in de gemoedstoestand.

Gelukkig zijn er ook altijd goede voedingsstoffen waar je mee aan de slag kunt. Stoffen die iets extra’s voor je doen. Enkele voorbeelden:
 • Koriander, niet iedereen vindt het lekker, maar het is een sterk ontgiftend middel.
 • Knoflook, als je er geen liefhebber van bent kan het ook in geringe mate door de voeding, het is goed als verbrander van vet en voor de hormoonhuishouding.
 • Groene bladgroenten zijn sterk zuiverend.
 • Citroen, een sterk zuiverend middel voor de lever, goed voor het immuunsysteem en de huid.
 • Bietensap, niet iedereen vindt het lekker, maar is absoluut een goede ontslakker.

Concluderend

Een echte kuur, met of zonder professionele begeleiding of op milde wijze thuis aan de slag … er zijn genoeg mogelijkheden. Maar waar je ook voor kiest, doe het verantwoord, met beleid en doe het vooral voor jezelf.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Gezondheid: DetoxenGezondheid: DetoxenDetoxen, een mooi en min of meer modewoord voor ‘ontgiften’. Een woord wat exact hetzelfde wil zeggen, maar wat veel min…
Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen staat voor het ontgiften van je lichaam. Gedurende een kortere of langere periode ga je je voedingspatroon flink…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…

Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Natuurlijke middeltjes bij prikkelhoest of kriebelhoestNatuurlijke middeltjes bij prikkelhoest of kriebelhoestPrikkelhoest of kriebelhoest is een vervelend kwaaltje waar veel mensen in de herfst of winter mee te maken hebben. Deze…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.