Kaardebol gebruiken bij de ziekte van Lyme

Kaardebol gebruiken bij de ziekte van Lyme Kaardebol is een plant waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De plant wordt ook beschreven in de Chinese traditionele geneeskunde. Daarnaast is kaardebol bekend vanwege de vermeende helende eigenschappen met betrekking tot de ziekte van Lyme. Verschillende herbalisten en Lyme-patiënten beschrijven positieve ervaringen met het gebruik van kaardebol-tinctuur in de strijd tegen het moeilijk te genezen Lyme. Een behandeling met kaardebol-tinctuur dient geleidelijk te worden opgebouwd en weer afgebouwd.

Kaardebol en Lyme


Over de kaardebol

Kaardebol (Dipsacus) is een plantengeslacht uit de Kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De Nederlandse naam van de plant is een afgeleide van het Latijnse 'carduus', wat distel betekent. Het gaat echter niet om een echte distel. Deze behoren tot de composietenfamilie. De familie van planten waartoe de kaardebol behoort bestaat uit veertien verschillende soorten waarvan er drie ook in Nederland en België voorkomen. Het gaat om de grote kaardebol, kleine kaardebol en slanke kaardebol.

De kaardebol heeft eeuwenlang een groot economisch belang gehad. De bloemhoofdjes van de plant werden vroeger namelijk gebruikt om wol mee te ruwen. Deze techniek werd in de Middeleeuwen al ontwikkeld maar is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw niet meer in gebruik. Deze functie is inmiddels overgenomen door machines en ander effectiever gereedschap.

Kaardebol heeft daarnaast enige mate van bekendheid onder Lyme-experts omdat wel gedacht wordt dat een kuur met kaardebol een effectieve behandeling van de ziekte van Lyme kan zijn.

Kaardebol in de Chinese traditionele geneeskunde

Binnen de Chinese traditionele geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van de wortel van de kaardebol om een geneeskrachtige tinctuur mee te bereiden. Dit wordt onder meer aangewend ter bestrijding van klachten die een gevolg zijn van reuma, artritis, osteoporose en jicht. Tevens wordt gedacht dat het de soa trichomoniasis kan genezen en pneumokokken kan remmen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een slopende ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De bacterie wordt overgedragen door teken. Na een tekenbeet kun je er als mens mee besmet raken. Ben je er snel bij dan kan vaak voorkomen worden dat men de ziekte van Lyme krijgt. Blijft de beet echter onontdekt dan kan men na verloop van tijd diverse lichamelijke en geestelijke klachten gaan opmerken. Borrelia-bacteriën zijn spirocheten, een soort spiraalvormige slangetjes. Deze graven zich in in de spieren waar ze een soort slapend bestaan leiden maar daarbij wel chronische ontstekingen en pijn veroorzaken. Wanneer de bacterie in de bloedbaan terecht komt leidt dit tot een gedissemineerde infectie. De gestoorde prikkelgeleiding die hiervan een gevolg is kan leiden tot onder meer verlammingsverschijnselen, zenuwontstekingen, gewrichtspijn, -ontstekingen en - stijfheid, hoofdpijn, extreme vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Ook kunnen door Lyme hartritmestoornissen en tinnitus (oorsuizen) optreden.

Helaas is de ziekte van Lyme moeilijk te diagnosticeren. Kort na de besmetting is de bacterie bij bloedonderzoek vast te stellen, maar na verloop van tijd niet meer. Omdat bij de genoemde symptomen vaak eerst aan andere aandoeningen gedacht wordt is men er zelden op tijd bij om het benodigde bloedonderzoek uit te voeren. Bovendien houdt men er sterk rekening mee dat niet alle vormen van de Borrelia-bacterie door middel van laboratoriumonderzoek vindbaar zijn. Mede als gevolg hiervan krijgen veel patiënten met de ziekte van Lyme te maken met onbegrip. Zij leven vaak in de overtuiging dat de ziekte van Lyme de oorzaak van hun klachten is terwijl ze dit onmogelijk zwart op wit kunnen krijgen. Dit bemoeilijkt vaak ook het herstel omdat niet de juiste behandeling geboden wordt en behandelingen die in het buitenland aangeboden worden niet door de zorgverzekeraar vergoed worden.

Gebruik van kaardebol bij de ziekte van Lyme

Als de diagnose ziekte van Lyme gesteld wordt dan wordt de patiënt meestal behandeld met antibiotica. Veel patiënten ervaren echter helaas dat dit weinig tot geen effect heeft op de klachten. Als gevolg hiervan gaat men op zoek naar alternatieve remedies. Met name in Duitsland en België bestaan diverse klinieken die zich hierin specialiseren. Wanneer dit te kostbaar blijkt of men niet de mogelijkheden heeft om naar het buitenland te reizen dat wordt vaak een heel scala aan alternatieve behandelingen in overweging genomen. Eén daarvan is een kuur op basis van kaardebol.

Het gebruik van kaardebol ter bestrijding van de ziekte van Lyme is beschreven in het boek The Book of Herbal Wisdom van de Amerikaanse kruidenkenner Matthew Wood. Wood - een al sinds 1982 praktiserend herbalist - beschrijft hierin dat kaardebol-tinctuur een anti-spirochetale en ontgiftende werking heeft en daarbij tevens de werking van de nieren en lever stimuleert, wat van belang is bij de afvoer van gifstoffen.

Kaardebol als remedie tegen Lyme wordt ook beschreven door de Duitse etnobotanicus en Lyme-kenner Wolf Dieter Storl. In zijn boek 'Healing Lyme Disease Naturally' beschrijft hij tevens de genezende werking van kaardebol bij de ziekte van Lyme. Volgens Storl is kaardebol bij vroeg ontdekte Lyme, aangevuld met een ontgiftings- en ontzuringsbehandeling al effectief in een kuur van veertig dagen. Bij chronische Lyme duurt een behandeling veel langer.

Op diverse websites en weblogs van Lyme-patiënten worden positieve ervaringen met het gebruik van een kaardebol-kuur beschreven.

Hoe gebruik je kaardebol?

Een kuur op basis van kaardebol-tinctuur is binnen de reguliere geneeskunde onbekend. Het zijn vaak kruidenkenners en ervaringsdeskundigen met Lyme die een protocol opstellen en hier zelf mee experimenteren. Er wordt dan gebruik gemaakt van verschillende doseringen, maar wat overheerst is het advies om het gebruik van de tinctuur geleidelijk op te bouwen en dan af te bouwen, om overreactie te voorkomen. Een zeer uitgebreide beschrijving van een behandeling met kaardebol wordt gegeven op de website Flåtthjelp van de Noorse voormalig Lyme-patiënte Laila Wold. Zij wist van de ziekte af te komen dankzij kaardebol. Wold hanteerde daarbij het volgende 35 weken durende regime:
 • Week 1: begin met twee druppels*, opbouwend tot acht druppels per dag
 • Week 2-6: drie maal daags drie druppels
 • Week 7-8: twee maal daags drie druppels
 • Week 9-19: twee maal daags twee druppels
 • Week 20 - 35: een maal per dag twee druppels
* De druppels kunnen vermengd worden met water

Verkrijgbaarheid

Tinctuur op basis van kaardebol is niet heel breed verkrijgbaar maar is wel te vinden bij verschillende natuurwinkels en webshops. Het wordt ook wel verkocht via verschillende websites over de ziekte van Lyme die ook een webshop hebben. Kaardebol-tinctuur is onder meer verkrijgbaar van de merken Nutramix, Vitakruid en Natura Sanat.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…
De wilde of grote kaardebolDe wilde of grote kaardebolDe wilde of grote kaardebol heeft een paar kenmerken van een distel, maar is het niet. Net als de kleine kaardebol en he…
Ziekte van lyme, onderschat?De ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, wordt in de meeste gevallen overgedragen door teken. Maar ook…

Ribes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachtenRibes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachtenZwartebessenolie of zaadolie van de Ribes Nigrum kan gebruikt worden om ontstekingsreacties te bestrijden die veel voork…
Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Janus69, Pixabay (bewerkt)
 • Storl, W.D. - Healing Lyme Disease Naturally (2010)
 • Wood, M. - The Book of Herbal Wisdom (1998)
 • https://www.tiredoflyme.com/teasel-root.html
 • https://www.flaatthjelp.net/to-sma-flattbitt/teasel/
 • http://deelbewust.com/de-kracht-van-kaardebol/
 • http://www.matthewwoodherbs.com/Mattwood.html
 • http://www.biologischmedischcentrumbmc.nl/Chronic_persistent_Lyme-Disease_or_chronic_Borreliosis.pdf
 • https://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Ziekte_van_Lyme
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lymeziekte
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.