Pulsatilla pratensis: gebruik bij menstruatieklachten

Pulsatilla pratensis: gebruik bij menstruatieklachten Pulsatilla pratensis is een plant die binnen de homeopathische geneeskunde bekend staat als een effectieve remedie bij menstruatieklachten, emotionele klachten, stemmingswisselingen, lusteloosheid en hoofdpijn. Alhoewel de stelling dat Pulsatilla pratensis helpt bij het verlichten van menstruatieklachten niet door wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund wordt aan dit plantje van de ranonkelfamilie binnen de homeopathie erg veel waarde toegekend. Het zou vooral effectief zijn bij het bestrijden van emotionele- en stemmingsklachten die met het ongesteld worden gepaard gaan.

Pulsatilla pratensis


Over de Pulsatilla pratensis

De Pulsatilla pratensis is een overblijvende plant uit de familie van ranonkels. Hij komt voor in Midden-Europa en Oost-Europa, voornamelijk in Hongarije, Slowakije en Roemenië. De plant is onder te verdelen in enkele ondersoorten die elk hun eigen specifieke verspreidingsgebied in Europa hebben. De verschillende ondersoorten kunnen qua verschijningsvorm best wel flink van elkaar verschillen. De Pulsatilla pratensis lijkt wel erg veel op de Pulsatilla vulgaris, die in het Nederlands ook wel wildemanskruid genoemd wordt en ook veel verwerkt wordt in homeopathische middelen.

De Pulsatilla pratensis is een lage, kruidachtige plant met een onvertakte stengel. De plant bloeit in de maanden mei en juni en wordt dan door bijen en hommels bezocht, die zorgen voor de bestuiving. Na bevruchting vormt zich in de bodem van de bloem een vruchtje dat omgeven wordt door zijdeachtige haartjes. De zaden worden vervolgens door de wind verspreid. De oudst bekende naam van de plant is dan ook ánemos, wat 'wind' betekent. De plant kreeg deze naam in de 3e eeuw van de Griekse arts Theophrast, die er toen al over schreef.

Gebruik van Pulsatilla pratensis

Pulsatilla pratensis wordt voornamelijk gebruikt voor het bestrijden van klachten die samenhangen met de menstruatie bij de vrouw. Veel vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van zowel lichamelijke als emotionele klachten. De menstruatie kan gepaard gaan met onder meer buikpijn, buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid en veranderingen in het eetpatroon. Soms zijn de klachten zo vervelend dat ze de dagelijkse bezigheden danig verstoren. Gelukkig bestaan er diverse natuurlijke middelen die deze klachten kunnen helpen verlichten. Pulsatilla pratensis wordt hier vaak voor ingezet.

De klachten veroorzaakt door de menstruatie hebben hun oorsprong in de hormoonschommelingen waar je op dat moment als vrouw mee te maken krijgt. Van Pulsatilla pratensis wordt gezegd dat het vooral een positieve invloed heeft op de emotionele klachten die met het ongesteld worden gepaard gaan. De stelling dat Pulsatilla pratensis helpt bij menstruatieklachten wordt niet door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Binnen de homeopathie wordt het echter gezien als een zeer waardevolle remedie tegen de genoemde klachten.

Binnen de homeopathische geneeskunde wordt Pulsatilla pratensis tevens gebruikt om de volgende klachten te bestrijden:
 • Emotionele klachten
 • Stemmingswisselingen
 • Spanningshoofdpijn
 • Migraine
 • Zenuwpijn
 • Hyperactiviteit
 • Slapeloosheid en problemen met inslapen of doorslapen
 • Lusteloosheid
 • Klachten van de urineweg

Verkrijgbaarheid en inname

Pulsatilla pratensis is via drogisterijen en webshops verkrijgbaar van het merk VSM. Bij natuurwinkels is het soms ook merkloos verkrijgbaar. Pulsatilla pratensis is verkrijgbaar in de vorm van tabletjes en druppels. Doorgaans wordt geadviseerd om hiervan twee doses per dag te nemen. Volg daarbij altijd de instructies met betrekking tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en manier van inname zoals beschreven op de verpakking of in de bijsluiter op.
© 2019 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjesHet gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjesDe periode dat baby’s tandjes krijgen, is geen gemakkelijke. Allerlei vervelende klachten kunnen voorkomen. Er zijn vers…
Homeopatisch geneesmiddel: PulsatillaPulsatilla is een van de meest gebruikte medicijnen voor mensen met allerlei soorten acute aandoeningen. Vaak wordt het…
Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?Veel vrouwen hebben klachten wanneer ze ongesteld zijn, zoals buikkramp, hoofdpijn, pijnlijke borsten en pijn in de onde…

Olmkruid voor ontspanning van de spierenOlmkruid voor ontspanning van de spierenOlmkruid wordt wel gebruikt bij gespannen spieren en pijnlijke gewrichten. Dit heeft te maken met de spierontspannende,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-633/pulsatilla
 • https://www.vereniginghomeopathie.nl/plant/pulsatilla-pratensis-wildemanskruid
 • https://www.homeopathischepraktijk.nl/middel-constitutietypes/homeopathie-en-pulsatilla/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pulsatilla_pratensis
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.