Jiaogulan: voedingssupplement goed voor hart en bloedvaten

Jiaogulan: voedingssupplement goed voor hart en bloedvaten Jiaogulan is een voedingssupplement dat veel wordt toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. Aan jiagulan worden gezondheidsvoordelen toegedicht voor wat betreft het hart, de bloedvaten, de lever en de alvleesklier. In Nederland is de plant wellicht niet zo bekend maar in China wordt het ook wel 'kruid der onsterfelijkheid' genoemd omdat het veel wordt gebruikt in een regio waar mensen gemiddeld een opvallend hoge leeftijd bereiken. De gedroogde jiaogulan-bladeren kunnen gebruikt worden om thee van te trekken maar het is daarnaast als voedingssupplement ook verkrijgbaar in de vorm van capsules.

Jiaogulan


Over jiaogulan

Jiaogulan is een klimplant uit de komkommerfamilie die uitsluitend voorkomt in Azië, met name in Japan, Thailand en het zuidoosten van China. De plant heeft een belangrijke rol binnen de Chinese traditionele geneeskunde. Er worden namelijk geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht. Als zodanig heeft de plant ook de schappen van Europese natuurwinkels bereikt. In natuurwinkels kun je supplementen op basis van jiaogulan tegenkomen tussen de planten en kruiden die een gunstige uitwerking hebben op hart en bloedvaten.

De plant jiaogulan werd al voor het eerst beschreven in de vijftiende eeuw, door de Chinese arts Zhu Xiao. Toen werd de plant nog uitsluitend als voedingsmiddel gezien. Aan het einde van de zestiende eeuw werd voor het eerst melding gemaakt van jiaogulan als geneeskrachtige plant. In de twintigste eeuw is er meer onderzoek gedaan naar de functie van de plant als zoetstof. Bij dat onderzoek is aan het licht gebracht dat jiaogulan rijk is aan saponinen die ook veel voorkomen in ginseng, vandaar dat de plant daar vaak mee in verband wordt gebracht (Xie et al, 2010).

Naamgeving

In veel landen zul je de plant tegenkomen onder de naam jiaogulan. De Latijnse benaming voor de plant is Gynostemma pentaphyllum. In de centraal gelegen provincie Guizhou in China wordt jiaogulan ook wel 'kruid der onsterfelijkheid' genoemd omdat er hier zo veel mensen met een leeftijd boven de honderd jaar wonen. Laat dit nu net een provincie zijn waar men veel gebruik maakt van jiaogulan. Andere benamingen die aan de plant zijn gegeven zijn armenluis ginseng, vijf-bladerige ginseng, zuidelijke ginseng en wondergras.

Gezondheidsvoordelen van jiaogulan

Jiaogulan heeft de naam een superfood te zijn. Superfood is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die een buitengewoon hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, bio-actieve stoffen en antioxidanten bevatten. Andere voorbeelden van superfoods zijn bijvoorbeeld hennepzaad, chiazaad, tarwegras, goji-bessen en açai-bessen. Van jiaogulan is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het inderdaad een sterke anti-oxidatieve werking heeft (zie onder meer Muller et al, 2012). Dat wil zeggen dat het cellen in het lichaam helpt om zich te wapenen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die anders een schadelijke uitwerking kunnen hebben. Een bijkomend voordeel is dat van het gebruik van jiaogulan geen negatieve bijwerkingen bekend zijn.

Goed voor hart en bloedvaten, lever en alvleesklier

Het merendeel van de mensen in de westerse wereld die jiaogulan gebruikt als voedingssupplement doet dit vanwege de vermeende positieve invloed ervan op hart en bloedvaten. Van jiaogulan is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het helpt bij een gezonde insulineproductie en het beschermen van de alvleesklier. Deze feiten zijn geconstateerd in dierproeven en zijn vervolgens alleen op kleine schaal bij mensen onderzocht. Uit dit kleinschalige onderzoek is gebleken dat het gebruik van jiaogulan over een tijdsbestek van tenminste twaalf weken een gunstige invloed had op de insulineresistentie en de algehele conditie van de lever en alvleesklier (Chou et al, 2006).

Chinese traditionele geneeskunde

Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van jiaogulan om veel van de gezondheidsclaims die er binnen de traditionele Chinese geneeskunde aan worden toegedicht te ondersteunen. Wel is het zo dat binnen de Chinese traditionele geneeskunde de volgende gezondheidsvoordelen aan jiaogulan worden toegeschreven:
 • Het helpt om tot op hoge leeftijd gezond te blijven
 • Het is goed bij het tegengaan van de gevolgen van niet-alcoholgerelateerde leververvetting
 • Het helpt mensen met obesitas om af te vallen
 • Bij mensen met diabetes type II helpt het om hun ziekte onder controle te houden

Hoe gebruik je jiaogulan?

Jiaogulan kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Van de gedroogde bladeren kan men thee trekken. Op deze manier wordt de plant in China vooral gebruikt. Omdat het in Nederland vaak lastig is om aan de gedroogde bladeren te komen, komt het hier vaker voor dat mensen jiaogulan in capsulevorm gebruiken. Hoeveel capsules per dag moeten worden ingenomen is afhankelijk van de dosering. Volg hiervoor altijd de instructies die bij het product zitten.

Verkrijgbaarheid

Jiaogulan heeft niet zo'n grote bekendheid en is daarom niet heel breed verkrijgbaar. In diverse natuur- of reformwinkels is jiaogulan wel merkloos verkrijgbaar. Daarnaast is het in capsulevorm verkrijgbaar van onder meer de merken Paradise Herbs en Chinaherbage Voedingssupplementen.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van jiaogulanJiaogulan is een bijzondere, gezonde thee met een heerlijke smaak. Het is een echte groene thee met diepe smaaksensaties…
Jiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingJiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingOp zich is de geneeskrachtige werking van een theesoort niet eens bijzonder nieuws, want iedereen die graag thee drinkt…
Jiaogulan, langleefkruidJiaogulan! Weer een 'wonderplant' uit het Verre Oosten. Of we nog een nieuw wondermiddel uit het Oosten nodig hebben, is…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…

Fulvinezuur gebruiken bij een detox of ontgiftingFulvinezuur gebruiken bij een detox of ontgiftingFulvinezuur is een natuurproduct dat gebruikt kan worden voor een detox of ontgiftingsbehandeling. Het wordt gewonnen ui…
Bilpijn: Oorzaken en behandeling van pijnlijke billenBilpijn: Oorzaken en behandeling van pijnlijke billenVeel aandoeningen veroorzaken pijn in de billen. De oorzaken van bilpijn variëren van tijdelijke ergernissen, zoals burs…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://www.drugs.com/npp/jiaogulan.html
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-265/jiaogulan
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx#:~:text=Antioxidanten%20is%20een%20verzamelnaam%20voor%20stoffen%20zoals%20de%20vitamines%20E,geven%20aan%20cellen%20en%20weefsels.
 • Xie Z, Liu W, Huang H, et al. Chemical composition of five commercial Gynostemma pentaphyllum samples and their radical scavenging, antiproliferative, and anti-inflammatory properties. J Agric Food Chem. 2010.20939605 (Xie et al, 2010)
 • Muller C, Gardemann A, Keilhoff G, Peter D, Wiswedel I, Schild L. Prevention of free fatty acid-induced lipid accumulation, oxidative stress, and cell death in primary hepatocyte cultures by a Gynostemma pentaphyllum extract. Phytomedicine. 2012;19(5):395-401.22381945 (Muller et al, 2012)
 • Chou SC, Chen KW, Hwang JS, et al. The add-on effects of Gynostemma pentaphyllum on nonalcoholic fatty liver disease. Altern Ther Health Med. 2006;12(3):34-39.16708768 (Chou et al, 2006)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.