Jiaogulan: voedingssupplement goed voor hart en bloedvaten

Jiaogulan
- Over jiaogulan
- Naamgeving
- Gezondheidsvoordelen van jiaogulan
- Goed voor hart en bloedvaten, lever en alvleesklier
- Chinese traditionele geneeskunde
- Hoe gebruik je jiaogulan?
- Verkrijgbaarheid
Over jiaogulan
Jiaogulan is een klimplant uit de komkommerfamilie die uitsluitend voorkomt in Azië, met name in Japan, Thailand en het zuidoosten van China. De plant heeft een belangrijke rol binnen de Chinese traditionele geneeskunde. Er worden namelijk geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht. Als zodanig heeft de plant ook de schappen van Europese natuurwinkels bereikt. In natuurwinkels kun je supplementen op basis van jiaogulan tegenkomen tussen de planten en kruiden die een gunstige uitwerking hebben op hart en bloedvaten.De plant jiaogulan werd al voor het eerst beschreven in de vijftiende eeuw, door de Chinese arts Zhu Xiao. Toen werd de plant nog uitsluitend als voedingsmiddel gezien. Aan het einde van de zestiende eeuw werd voor het eerst melding gemaakt van jiaogulan als geneeskrachtige plant. In de twintigste eeuw is er meer onderzoek gedaan naar de functie van de plant als zoetstof. Bij dat onderzoek is aan het licht gebracht dat jiaogulan rijk is aan saponinen die ook veel voorkomen in ginseng, vandaar dat de plant daar vaak mee in verband wordt gebracht (Xie et al, 2010).
Naamgeving
In veel landen zul je de plant tegenkomen onder de naam jiaogulan. De Latijnse benaming voor de plant is Gynostemma pentaphyllum. In de centraal gelegen provincie Guizhou in China wordt jiaogulan ook wel 'kruid der onsterfelijkheid' genoemd omdat er hier zo veel mensen met een leeftijd boven de honderd jaar wonen. Laat dit nu net een provincie zijn waar men veel gebruik maakt van jiaogulan. Andere benamingen die aan de plant zijn gegeven zijn armenluis ginseng, vijf-bladerige ginseng, zuidelijke ginseng en wondergras.Gezondheidsvoordelen van jiaogulan
Jiaogulan heeft de naam een superfood te zijn. Superfood is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die een buitengewoon hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, bio-actieve stoffen en antioxidanten bevatten. Andere voorbeelden van superfoods zijn bijvoorbeeld hennepzaad, chiazaad, tarwegras, goji-bessen en açai-bessen. Van jiaogulan is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het inderdaad een sterke anti-oxidatieve werking heeft (zie onder meer Muller et al, 2012). Dat wil zeggen dat het cellen in het lichaam helpt om zich te wapenen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die anders een schadelijke uitwerking kunnen hebben. Een bijkomend voordeel is dat van het gebruik van jiaogulan geen negatieve bijwerkingen bekend zijn.Goed voor hart en bloedvaten, lever en alvleesklier
Het merendeel van de mensen in de westerse wereld die jiaogulan gebruikt als voedingssupplement doet dit vanwege de vermeende positieve invloed ervan op hart en bloedvaten. Van jiaogulan is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het helpt bij een gezonde insulineproductie en het beschermen van de alvleesklier. Deze feiten zijn geconstateerd in dierproeven en zijn vervolgens alleen op kleine schaal bij mensen onderzocht. Uit dit kleinschalige onderzoek is gebleken dat het gebruik van jiaogulan over een tijdsbestek van tenminste twaalf weken een gunstige invloed had op de insulineresistentie en de algehele conditie van de lever en alvleesklier (Chou et al, 2006).Chinese traditionele geneeskunde
Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van jiaogulan om veel van de gezondheidsclaims die er binnen de traditionele Chinese geneeskunde aan worden toegedicht te ondersteunen. Wel is het zo dat binnen de Chinese traditionele geneeskunde de volgende gezondheidsvoordelen aan jiaogulan worden toegeschreven:- Het helpt om tot op hoge leeftijd gezond te blijven
- Het is goed bij het tegengaan van de gevolgen van niet-alcoholgerelateerde leververvetting
- Het helpt mensen met obesitas om af te vallen
- Bij mensen met diabetes type II helpt het om hun ziekte onder controle te houden