Droomuitleg: Wat is de beste manier?

Droomuitleg: Wat is de beste manier? Er komen steeds meer boeken op de markt waarin een droom wordt uitgelegd aan de hand van het onderwerp van de droom. Soms wordt er zelfs een voorspelling gedaan! Zijn deze boeken de moeite waard? Kun je ze toepassen? En als je ze kunt toepassen, kan dat op elke droom?

Droom-voorspellings-boeken

Een stukje in twee verschillende droom-voorspellings-boeken over de dood:
  • Boek 1: De dood: Dromen van de dood voorspellen niet veel goeds. Ziekte en teleurstelling liggen op de loer.
  • Boek 2: De dood: Hoewel deze dromen erg angstaanjagend kunnen zijn, zijn dit vaak gelukbrengers! U zult weer verenigd worden met een oude vriend, of een langdurige ruzie wordt opgelost.

De wetenschap is er lang naar opzoek geweest, maar helaas: je kunt er geen pijl op trekken. Voorspellende dromen komen voor, maar heel sporadisch. Alleen achteraf kun je zeggen of je droom een voorspellende droom was of niet. Je dag anders inplannen omdat je zo raar hebt gedroomd is dus geen goed idee.

Aan de andere kant zijn er boeken die dromen uitleggen in plaats van voorspellingen doen. Vuur zou een angst voor iets weergeven, en een Duif zou slaan op een vredelievend persoon in de omgeving. Dit soort boeken kloppen soms, en vandaar dat er steeds meer komen. Ze zijn voor een groot deel gebaseerd op het collectieve geheugen. Het collectieve geheugen is de informatie die we al van kinds af aan weten. We weten dat vuur gevaarlijk is en we weten dat een witte duif staat voor vrede. Maar wat nu als iemand is opgegroeid met het idee dat vuur mooi is? en wat als diezelfde persoon een duivenfobie heeft ontwikkeld? Is dan dezelfde droomuitleg mogelijk? Waarschijnlijk niet. Deze droomuitlegboeken zijn handig, maar alleen als je een gemiddeld persoon bent. Het punt is dat niemand dat is. Niemand is een gemiddeld persoon, omdat de ervaring van die persoon ook meetelt.

Het is niet zo dat dromen nergens op slaan, en dus maar vergeten moeten worden. De enige persoon die je droom kan uitleggen ben jijzelf. De ene persoon heeft een treinongeluk gehad en een enorm trauma, en de andere persoon houdt van treinrijsjes. De droom van beide personen over een trein zal ook heel verschillend uitgelegd moeten worden. Dromen geven een deel van je onderbewustzijn weer. Dat onderbewustzijn is alleen best ingewikkeld, en het vergt wat ervaring om je droom de begrijpen, maar toch is het best leuk om na een indrukwekkende droom te weten wat de droom nu eigenlijk betekende.

Stappenplan droomuitleggen

Er is een methode om een droom te ontrafelen en het sleutelwoord is: gevoel. Hier komt een stappenplan voor het droomuitleggen.

Stap 1: Schrijf de droom op.

Hoewel het niet je favoriete bezigheid zal zijn om 's morgensvroeg met tranende ogen je droom/dromen op te schrijven, ik kan het je echt aanbevelen. Hoe meer je met je dromen bezig bent, hoe meer dromen je zult herinneren, en hoe gedetailleerder die dromen zullen zijn. Schrijf bij je droomverhaal overal hoe je je voelde, en wat je opviel.

Stap 2: Lees de droom over en kies je belangrijkste punten

Dit kan ook later op de dag. Doordat je hebt beschreven hoe je je voelde en wat je opviel, kun je nu de belangrijkste punten uit je droom vinden. Waar waren je emoties het sterkst? En wat waren dingen die je aandacht trokken?

Stap 3: vergelijk

Als je bijvoorbeeld in je droom een irritant persoon tegen het lijf liep die je met steentjes liep te bekogelen, waar deed deze persoon je aan denken? Het kan aan een persoon zijn, maar het kan ook een vervelend probleem zijn waar je iets aan moet doen. Een voorbeeld, een vervelend jongetje dat mij de hele tijd achtervolgde in mijn droom en steeds een enorme hoop herrie maakte, was het probleem dat ik nog naar de dokter moest om mijn oren te laten testen. had ik geen zin in, dus ik had het maar weggedrukt. Onderbewust was er de angst dat er iets mis zou zijn met mijn oren. Na één bezoekje aan de huisarts was die angst weg, en heb ik het jongetje niet weer teruggezien. Zo zie je maar, het onderbewuste laat je zien waar het last van heeft. Angsten, verdriet, irritatie.

En wat als je er niet achter kunt komen wat een droompersoon of droomsituatie betekend? Er is een methode bekend om zelfs dan achter je droombetekenis te komen. Het heet : het droominterview. Als je ontspannen bent, kun je soms dingen aan je onderbewustzijn vragen. Dus ontspan, en stel je de persoon, of zelfs het ding voor waar je iets van wilt weten. Als je je een goed plaatje voor ogen hebt (liefst met beweging) dan kun je hem dingen vragen. bijvoorbeeld waar hij je aan doet denken. Als je niet zelf antwoorden gaat bedenken, kunnen hier de meest verrassende, en toch meest logische dingen uitkomen.

In lucide dromen -dromen waarin je weet dat je droomt- kun je dingen aan droompersonen vragen. Een leuke site waar je meer kunt vinden over lucide dromen is www.ld4all.com (ook Nederlands). Veel plezier en succes!
© 2008 - 2024 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dromen over tandenDromen over tandenJe dromen zijn als een spiegel van je onderbewustzijn. Het leert je dingen waar je in eerste instantie misschien niet aa…
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Salvador Dali: een biografieSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op…

Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Knoflook, een geneeskrachtige smaakmakerOok in Nederland beginnen we steeds vaker knoflook te gebruiken in het eten. Alhoewel deze smaakmaker niet direct past b…
Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.