Dromen over tanden

Dromen over tanden Je dromen zijn als een spiegel van je onderbewustzijn. Het leert je dingen waar je in eerste instantie misschien niet aan zou denken. Hoe zit dat met dromen over tanden?

Dromen over tanden

Je kunt op veel manieren dromen over tanden, maar veelal heeft het een aantal kenmerken gemeen. Veelal als je droomt over tanden dan gaat het over het verliezen van een of meerdere tanden, of de dreiging daarvan. Zo kan het dat je bijvoorbeeld droomt dat je tanden uit je mond vallen, of juist dat er een tand los zit en je erg bang bent dat deze los raakt. Een ander kenmerk wat de dromen over tanden delen is dat het dromen zijn die veelal een negatief gevoel opwekken. Het brengt een onbehaaglijk gevoel met zich mee van angst, twijfel of zelfs woede. Door de heftigheid van de dromen over tanden is het belangrijk je droom te begrijpen, het is immers je onderbewustzijn die tegen je spreekt!

Freud

Freud was een van de eersten die zich waagde aan het toekennen van betekenissen aan de beleving van dromen. Ook was had hij de primeur te pakken met het proberen te doorgronden van de dromen over tanden. Hij had gaf een vrij ongebruikelijke droomuitleg hierover. Freud stelde dat het dromen over tanden, en met name tanden die uitvallen, voortvloeiden uit de behoefte aan masturbatie in de puberteit. Dit klinkt misschien als erg vergezocht of zelfs enorm willekeurig, maar dit heeft te maken met het tijdbeeld waarin Freud leefde. Zogenoemde hysterie was aan de orde van de dag en, zo dacht Freud, je tanden zijn een weergave en representatie van wie je bent; als je leed aan hysterie zou je bang zijn dat dit ook naar de oppervlakte dreef.

Droomuitleg

De meer hedendaagse uitleg over het dromen over tanden strookt niet met die van Freud. Tegenwoordig wordt aan andere mogelijke oorzaken gedacht die ten gevolge hebben dat jij droomt over tanden. Grofweg is dit in te delen met problemen of zorgen omtrent communicatie, of problemen of zorgen over je voorkomen.

Problemen omtrent communicatie

Bij tanden denk je direct aan een mond, en bij een mond denk je direct aan communicatie. Hierdoor is het niet geheel toevallig dat je droomt over tanden als je zorgen hebt omtrent communicatie. Dit kan zijn dat je het vervelend vindt dat je iemand al een tijd niet gesproken hebt, maar de oorzaak kan ook liggen binnen zorgen over je eigen communicatie. Het kan zo zijn dat je voor je werk binnenkort publiekelijk moet spreken en hier toch best zenuwachtig over bent. Deze stress uit zich in je dromen, waarbij het dromen over tanden symbool staat voor de angst om af te gaan bij het publiekelijk spreken.

Zorgen omtrent je voorkomen

Naast symbool voor communicatie staan je tanden ook symbool voor de representatie van jezelf. Het is niet zeldzaam dat vrouwen in de overgang zich zorgen maken over of ze nog aantrekkelijk zijn. Deze zorgen uiten zich in je dromen. Als je droomt dat je tanden uitvallen dan moet je dit niet zien als een rechtstreekse angst om je tanden te verliezen, het gaat eerder om het gevoel dat je voorkomen minder mooi wordt. Je tanden verliezen staat slechts symbool voor de angst dat de dingen die je mooi vindt aan jezelf veranderen.

Wat betekent het voor jou?

Om een goed idee te krijgen wat deze droom voor jou betekende is het vooral belangrijk dat je goed luistert naar je gevoel. Wees eerlijk richting jezelf over wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn dat je droomde over tanden. Ben je misschien zenuwachtig voor een aankomend moment waarbij je publiekelijk moet spreken, of ben je misschien de laatste tijd wat onzeker over je uiterlijk en voorkomen? Dat je droomde over tanden was waarschijnlijk geen prettige ervaring voor je, en misschien zelfs angstig. Hierdoor is het belangrijk goed bij jezelf na te gaan waarom je droomde over tanden; je droomt het niet voor niks!

Lees verder

© 2012 - 2023 Infokoning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…

Zo activeer je geneeskrachtige stenenZo activeer je geneeskrachtige stenenAl duizenden jaren zijn mensen ervan overtuigd dat stenen en kristallen geneeskrachtig zijn en dat ze lichaam en geest p…
Bronnen en referenties
  • Freud, S. de (1950) The interpretation of Dreams
Infokoning (40 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.