Hand- en voetreflexologie

Hand- en voetreflexologie Organen, beenderen en weefsels hebben allen een reflexpunt op de voeten en handen. Een deskundige kan daardoor via de voeten of handen berichten opvangen zoals spanningen en blokkades. Handmassage heeft niet dezelfde werking als voetmassage, deze levert betere resultaten, maar handmassage is daarentegen gemakkelijker op het eigen lichaam toe te passen.

Voetreflexologie

Voeten zijn de symbolische wortels van de mens. De voeten vormen de basis waarop het lichaam steunt en het individu met aarde ‘verbonden’ is Tegenwoordig wordt er echter bitter weinig waarde gehecht aan zo’n belangrijk lichaamsdeel als de voet. De werkwijze van de reflexoloog verzekert voor iedereen een persoonlijke behandeling. Geen persoon is immers hetzelfde. De massage wordt gegeven met zachte aanrakingen, gedurende enkele seconden. Hoe lang een behandeling duurt, is moeilijk te zeggen. Zo kan het zijn dat bij iemand bepaalde voetzones extra worden gestimuleerd. Sommige voetzones moeten echter bij iedere patiënt gestimuleerd worden. Het zijn de zones die corresponderen met de urinewegen, het zenuwstelsel en het hormonale systeem. De in het organisme opgestapelde gifstoffen worden losgemaakt en door de nieren en lever afgevoerd. Op die manier wordt het hele lichaam ontgift. Voeten geven de gezondheidstoestand weer via verschillende signalen. De reflexoloog zal dan ook eerst onderzoek doen naar de vorm, de kleur, structuur en de stand van de tenen, het aanzien van de nagels, verdikkingen van de huid, eeltknobbels, uitstekende botten en verzakkingen en huidplooien.

Voetreflexzones

De voetreflexzones worden gemasseerd volgens een gedetailleerd parcours. Van het hoofd, weerspiegeld in de tenen, daalt men af tot aan het bekken, met een reflexzone aan de hiel. De rechter voet staat in verbinding met ons meest rationele deel en heeft invloed op de lijn lever/galblaas. De linker voet, ook wel de emotionele voet, staat rechtstreeks in verbinding met ons hart. Hier kan de reflexoloog interessante informatie uithalen. Zo is iemand van wie de tweede teen links langer is dan de grote teen, vaak hartpatiënt, hyperactief of erg emotioneel, houdt van donkerkleurige kleding en verkiest bittere smaken. Dit is slechts een voorbeeld, zo zijn er talloze voorbeelden waarbij de stand en conditie van de voeten informatie geven over de algemene gezondheidsconditie.

Behandeling

Met reflexologie wil men angst en pijn bestrijden, ontspanning en rust bevorderen, misselijkheid en braken tegen gaan en verschillende symptomen controleren. Verder kunnen onder andere de volgende gezondheidsklachten worden voorkomen en behandeld:
 • Depressies en humeurproblemen
 • Stress angst en vermoeidheid
 • Menstruatiepijnen en blaasontsteking
 • Verteringsproblemen en ontstekingen aan de dikke darm
 • Zware benen en opgezwollen voeten
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid of onvast slapen
 • Astma en verkoudheid

Handreflexologie

Ook bij de handmassage gaat men uit van de veronderstelling dat de organen en functies van het hele lichaam via verschillende zones van de handpalm overeenstemmen. Handmassage heeft niet dezelfde werking als voetmassage, deze levert betere resultaten, maar handmassage is daarentegen gemakkelijker op het eigen lichaam toe te passen. Handmassage wordt ook gebruikt bij een patiënt met pijnlijke voetzones of die eksterogen, schimmels of wratten heeft. Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het motorische centrum van de handen bijna een derde van het zenuwstelsel van de hersenen inneemt. De handen lenen zich uitstekend voor zelfmassage. Wel liggen de handreflexen dieper omdat handen immers vake blootgesteld worden en zijn altijd actiever waardoor ze minder gevoelig zijn dan voeten.

Behandeling

Het behandelen van de handen is complexer maar niet minder doeltreffend. Uiteraard moe het dan wel goed uitgevoerd worden. De volgende zones kunnen onder andere behandeld worden:
 • Urinewegen
 • Zenuwstelsel
 • Lymfstelsel
 • Spijsverteringsstelsel
 • Ademhalingsstelsel
 • Hart- en bloedvatenstelsel
 • Beender- en spiergestel
 • Geslachtsorganen
 • Heuppunten

Betekenis van je handen

In veel culturen over de wereld hebben de handen positieve symbolische betekenissen meegekregen. Het Hebreeuws kent het woord iad, dit betekend zowel ‘hand’ als ‘kracht’. Uiteraard kennen we ook allemaal de uitspraak ‘iemand een helpende hand bieden.’ De hand staat symbool voor hulp en is het eerste middel wat iemand van nature aanwendt om anderen hulp en steun te bieden.

Verzorgen van je handen
Verzorg je handen goed want dit lichaamsdeel zegt meer over je leeftijd dan bijvoorbeeld je gezicht of andere lichaamsdelen.

Heb je droge handen?
Breng dan na het handen wassen en hydraterende crème met gylcerine aan. Bescherm je handen tegen de kou en draag rubberen handschoenen bij de afwas of schoonmaken.
Last van kloofjes in de handen?

Vergeelde rokershanden?
Houd de nicotinevlekken tegen het snijvlak van een doormidden gesneden citroen. Schrob vervolgens de vingers schoon met een pluk katoen gedrenkt in verdund zuurstofwater.

Kloofjes in de handen?
Katoenen handschoenen dragen voor het slapen gaan kan uitkomst bieden. Gebruik in ieder geval ’s avonds een voedende crème aan.

Donkere vlekken op de handen?
Dit komt vaak voor bij de leeftijd vanaf 35 jaar. Dit kan worden vermijden door regelmatig crème en elke dag zonnecrème aan te brengen.
© 2008 - 2024 Mariska-r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Gezondheid: HandreflexologieGezondheid: HandreflexologieMet de voetreflextherapie zijn we – binnen de alternatieve geneeskunst - zo langzaam maar zeker wel bekend. Voor de hand…
Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…

Oorreflexologie en gezichtsreflexologieOorreflexologie en gezichtsreflexologieAls we aandachtig naar een oorschelp kijken, kunnen we de trekken van een foetus herkennen: het hoofd in de oorlel, de w…
Wat is reflexologieReflexologie is een alternatieve geneeswijze die wordt genoemd onder heiltherapieën. Een specifiek deel van het lichaam…
Mariska-r (8 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.