Oorreflexologie en gezichtsreflexologie

Oorreflexologie en gezichtsreflexologie Als we aandachtig naar een oorschelp kijken, kunnen we de trekken van een foetus herkennen: het hoofd in de oorlel, de wervelkolom in de oorplooi, de benen opgetrokken in de foetushouding. Het weerspiegelt het menselijke lichaam in proportie. Door oorreflexpunten te stimuleren, kunnen we dan ook bepaalde functionele en organische pijnen of storingen verzachten. Ook het gezicht draagt reflexzones van het hele lichaam en weerspiegelt er de pijnen van.

Oorreflexologie

Oorreflextherapie wordt vaak in verband gebracht met acupunctuur- of aupressuurbehandelingen of met andere vormen van reflexologie. Het is erg nuttig gebleken bij reumapijnen, zenuwpijnen en bot- en gewrichtspijnen. Al jaren is oorreflextherapie populair om een rookverslaving te behandelen maar ook bij eetstoornissen, spanningssyndromen en ontstekingen aan de maag en darm kan een oorreflex massage van belang zijn.
Ook oorsuizingen zijn door de oorreflexzonetherapie verklaard. Deze tonen, die sommige mensen binnen in hun oor waarnemen, zijn verbonden met aandoeningen van bepaalde klieren, organen of stelsels. Een lichaamsdeel dat een bepaalde aandoening vertoond zou vibreren op andere frequenties dan wanneer het gezond is.

Oorsprong Oorreflexologie

Oorreflexzone therapie, ook wel auriculotherapie, werd 2000 jaar geleden als eerste ontdekt in een de Nei Jing, een oude Chinese tekst waarin de relatie tussen het oor en de inwendige organen werd besproken. De fransman Nogier stelde in de jaren 50 een gedetailleerde kaart van de oorreflexen op, waarmee hij oorreflexologie introduceerde in het westen.

Soorten oormassage

Micromassage van het oor
De massage gebeurt met een speciale druppelvormige naald. Deze behandeling kan pijnlijk zijn voor de patiënt maar is erg doeltreffend. Een Chinese spreuk zegt: Alle pijnlijke oorpunten zijn doeltreffende therapiepunten. Bij acute aandoeningen kan deze behandeling elke dag worden toegepast en bij chronische gevallen om de twee à drie weken.

Elektronische micromassage
Punten waar de elektrische weerstand lager is, worden behandeld met elektronische prikkels. Dit wordt gemeten met een elektronisch toestel, de elektrostimulatoren zorgen ervoor dat de accupunctuur pijnloos verloopt.

Moxa-aromatherapie
Een gloeiende punt van een (aroma) geparfumeerd staafje wordt bij de pijnlijke zone gehouden. Zodra de patiënt warmte voelt wordt het verwijderd. De behandeling wordt 10 keer traag herhaalt, zonder de huid te verbranden.

Kleeftechniek
Deze techniek wordt toegepast na de micromassage en de moxa-aroma therapie. Op een specifieke zone wordt een kristallen bolletje met een pleister stevig vast gehouden. De patiënt moet deze iedere dag 3 à 4 keer masseren.

Acupunctuur
Een kleine steriele naald wordt in het te behandelen punt geprikt en blijft daar ongeveer zitten. Meestal zijn er ongeveer vijf tot tien behandelingen nodig.

De behandeling

Eerst wordt er met de vingers een micromassage gegeven om een aangenaam gevoel bij de patiënt te bezorgen. Vervolgens worden bepaalde punten in het bijzonder gemasseerd door middel van één van bovenstaande behandelingen. Zogenaamde permanente naalden worden op een specifiek oorpunt bevestigd met een pleister. De patiënt moet het dagelijks stimuleren. Een sessie duurt ongeveer 30 minuten waarbij per punt de duur varieert van 1 tot 5 minuten. Gemiddeld bestaat een behandelingssessie uit twee sessies per week over een periode van vijf tot weken. Deze techniek geeft geen bijwerkingen, behalve het gevoel bij het inprikken van de naalden.

Dieníchamí of gezichtsreflexologie

Ook het gezicht draagt reflexzones van het hele lichaam en weerspiegelt er de pijnen van. Dieníchamí kent 3 niveaus van puntenkennis van 30 reflexpunten tot 500 reflexpunten waardoor het mogelijk wordt om jezelf te behandelen. Met dieníchamí kunnen de eerste ziektesymptomen getemperd worden. Bij ernstige ziekte, of als de pijn aanhoudt kan dieníchamí traditionele behandelingen niet vervangen maar kan wel de doeltreffendheid verhogen en herstel bespoedigen.

De behandeling

Bij dieníchamí wordt het gezicht gemasseerd met een vinger of met het afgeronde einde van een potlood of balpen. De wijsvinger wordt gebogen en op elk gekozen punt wordt gedurende 10 tot 20 seconden heen en weer druk uitgeoefend, diagonaal of met de klok mee. De volgende behandelingen kunnen eenvoudig zelf worden uitgeoefend:
  • Slapeloosheid
  • Doffe huid
  • Psororias: om te vermijden dat de huid uitdroogt of er eczeem of psorias ontstaat.
  • Energetische massage: deze massage regelt de bloeddruk, versterkt het hart, de maag, de longen en de darmen, kalmeert de zenuwen, laadt de seksuele energie op en werkt uitstekend tegen astma en hartkloppingen.
© 2008 - 2024 Mariska-r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is reflexologieReflexologie is een alternatieve geneeswijze die wordt genoemd onder heiltherapieën. Een specifiek deel van het lichaam…
Afvallen met acupunctuurAfvallen met acupunctuurAcupunctuur is een behandelmethode die uit China komt. Acupunctuur kan je in allerlei situaties helpen. Zo ook bij het a…

De tuin als huisapotheek: Heemst en KaasjeskruidEen mooie tuin kan ook een nuttige en gezonde tuin zijn. In het volgend artikel bespreek ik de teelttechnische, esthetis…
Hand- en voetreflexologieHand- en voetreflexologieOrganen, beenderen en weefsels hebben allen een reflexpunt op de voeten en handen. Een deskundige kan daardoor via de vo…
Mariska-r (8 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.