D-Mannose bij blaasontsteking

D-Mannose bij blaasontsteking Alles al geprobeerd tegen uw blaasontsteking? Vitamine C, cranberry, antibiotica en keert uw blaasontsteking toch steeds terug? Probeer eens D-Mannose!

Wat is D-Mannose?

De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door de E.coli bacterie. Deze bacterie is erg moeilijk te bestrijden, omdat hij in je blaaswand hecht. Dat houdt in dat de bacterie bij de minste of geringste prikkel weer de kop op steekt. Bijvoorbeeld door stress, door seks, etc. Het voedingssupplement D-Mannose gaat als een soort andere helft van een klitteband aan de E.Coli bacterie zitten en zo kan de bacterie met de urine worden uitgespoeld. D-Mannose is een enkelvoudige suiker, een soort van glucose, dat ook voorkomt in vruchten zoals de cranberry. Het is tot 50 keer sterker dan cranberry. Het is niet toxisch en heeft geen bekende bijwerkingen. Het wordt niet in je lichaam opgenomen. Ook heeft het een Kosher Parve status (veganistisch). Het is een natuurlijk product (dus niet synthetisch) en heeft geen toevoegingen. Het doodt geen goede bacteriën en veroorzaakt geen schimmelinfecties. Het is een wit poeder, dat je oplost in water of een andere vloeistof (geen koffie).

Hoe vaak moet je D-Mannose gebruiken?

Dit is per situatie verschillend. Het ligt eraan hoe vaak je al een blaasontsteking gehad hebt en hoe gevestigd de bacterie is. Je kunt het gebruiken als je acute last hebt, maar ook als onderhoudsmiddel. Kinderen en huisdieren kunnen ook D-Mannose gebruiken. Je moet dan alleen rekening houden met de verhoudingen, bijvoorbeeld met het gewicht.

Wanneer mag je D-Mannose niet gebruiken?

Er zijn geen bijwerkingen bekend. Toch is het verstandig bij zwangerschap, als je borstvoeding geeft of bij medicijngebruik te overleggen met je huisarts. Als je klachten niet binnen 24 uur sterk verbeteren, dan is de bacterie die bij jou de blaasontsteking heeft veroorzaakt waarschijnlijk niet de E.Coli. Ga in dit geval naar de huisarts.

Waar is D-Mannose te koop?

D-Mannose is te bestellen via internet op bijvoorbeeld www.schoneblaas.nl. Dit is van het merk Care-free. Er zijn verschillende varianten. Een zakje poeder van 50 gram kost 26,50 euro, exclusief verzendkosten. Eén zakje is genoeg voor ongeveer 30 afgestreken theelepels. Je kunt ook voor de tabletten kiezen. De kosten zijn 27 euro voor 50 gram tabletten. Je krijgt bij je eerste bestelling een boekje met uitgebreide informatie. Deze is wel in het Engels. Er is ook een actie voor vaste klanten. Deze houdt in dat je bij elke vijfde bestelling een gratis verpakking krijgt.
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is d-mannose?Wat is d-mannose?D-mannose is een relatief onbekend maar heel effectief middel, dat gebruikt kan worden voor de bestrijding van urinewegi…
Hoe voorkom je blaasontsteking?Hoe voorkom je blaasontsteking?Blaasontsteking is ontzettend vervelend en als je hier eenmaal last van hebt, kom je er vaak moeilijk van af. Van de hui…
Blaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandelingBlaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandelingBlaasontsteking of Cystitis is een vervelende en pijnlijke kwaal, die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Voornaa…

Griep voorkomen met echinaceaGriep voorkomen met echinaceaWanneer er sprake is van een uitbraak van de griep in Nederland wil iedereen zich zo goed mogelijk beschermen en bij voo…
Vuilboom of sporkehoutVuilboom, sporkehout, pijlhout, sprokkel, houtjeshout, bloedboom, stinkboom en buskruithout. Allemaal namen van de Rhamn…
Bronnen en referenties
  • Folder D-Mannose www.schoneblaas.nl
Reacties

Saskia, 17-04-2018
Hallo,
Blaasontsteking komt bij mij om het half jaar zo'n beetje. ik heb cranberrysap geprobeerd(ongezoet) en dat helpt wel de branderigheid te verminderen helaas zodra ik niet gebruikte stak het weer de kop op. toen ook roter 5-daagse kuur geprobeerd. helpt niks. ik ben nu vandaag begonnen met D Mannose. ik zit nu op elke twee uur afgestreken theelepel. maar hoe weet ik hoeveel dat is? ik voel me beetje slap en moe en vroeg me af of ik niet teveel neem. of kan dat niet en is het nu gewoon de blaasontsteking die ervoor zorgt? Kun je DMannose teveel nemen? want tussen theelepels en theelepels zit nogal wat verschil. ik hoop in elk geval dat D Mannose werkt. ik vind t gevoel zo vreselijk. het idee dat je in je broek bijna plast en op de wc komt amper een drupje. elk uur snachts wakker of tot half vier snachts wakker liggen. bah Reactie infoteur, 26-04-2018
Hoi, van een supplement kun je niet snel teveel nemen. Ik denk dat je je zo voelt doordat je lijf zo hard aan het werk is. Succes met het onder controle proberen te krijgen. Ik ken het gevoel en word er altijd heel chagrijnig van.

Bessima, 04-05-2017
Gaat de bacterie echt weg en binnen hoeveel dagen? Komt het ook niet meer terug? Reactie infoteur, 08-05-2017
Ik durf op deze vragen geen antwoord te geven omdat ik niet weet of het dan klopt wat ik zeg. Als ik u was zou ik even contact met de fabrikant zoeken. Antibiotica doodt bacteriën, dat doet dit supplement niet. Ik zou me voor kunnen stellen dat het alleen helpt zodat je lichaam het zelf verder op kan lossen. En dat door omstandigheden het wel of niet terugkomt. Bijvoorbeeld hoe lang je het gebruikt, etc.

H. Droog, 06-03-2013
L S
Sinds chemo en bestraling geregeld blaasontsteking, zeer pijnlijk en wat ik het ergste vind, steeds maar weer die antibioticum. Vorig jaar 4 keer achter elkaar blaasontst. gehad.
Ben nu weer bezig met een kuur Nitrofurantoine. Mijn vraag is, mag je Dmannose gebruiken gelijk met "Tamoxifen" [anti kankerpil]. Zou prettig zijn om geen antibioticum te hoeven slikken, heb last van de bijwerkingen.
Vriendelijke Groeten, H.Droog Reactie infoteur, 07-03-2013
Wow, wat een verhaal zeg! Heel vervelend allemaal. Ik hoop dat het snel beter gaat. Ik kan helemaal niks zeggen over of dit wel of niet mag, ik ben geen arts en heb ook geen ervaring op dit gebied. Ik zou deze vraag stellen aan de oncoloog, uroloog, huisarts en/of de fabrikant van beide producten. Heel veel sterkte met alles!

Yasmine, 11-01-2013
Beste,
Ik ben een meisje van 17 en pak al 4 maand aan een stuk D-mannose.
Toch komt men blaasontsteking telkens terug, nu al een hele week lang.
Ten einde raad vraag ik om hulp. Reactie infoteur, 17-01-2013
D-Mannose werkt alleen bij de E.coli bacterie. Wellicht heb je een andere te pakken, of is er iets anders aan de hand. Ik kan maar 1 ding adviseren: ga naar de huisarts. Je kunt ook urine inleveren bij de balie, dan kunnen de assistentes kijken of je een blaasontsteking hebt. Succes!

H. van Galen, 29-02-2012
Mijn moeder van 84 jaar heeft een chronische blaasontsteking. Hierdoor is zij dan ziek en hallucineert tijdens de blaasontstkingen. Zij heeft al verschillende kuren gehad en is nu resistent voor de anticiotica. Is de D-mannose ook een oplossing voor haar, en zo ja, wat is een aan te raden hoeveelheid die zij moet nemen. (omdat zij zó vatbaar is voor een blaasontsteking) Reactie infoteur, 04-03-2012
Beste H. van Galen,

D-Mannose werkt alleen tegen de E.coli. Dit is wel de meest voorkomende soort blaasontsteking. Het is te proberen, baat het niet, dan schaadt het ook niet. Je kunt bij een blaasontsteking meerdere keren per dag een theelepel toedienen of als onderhoud 1 keer per dag. Je lost het dan op in water.
Misschien is het een goed idee om daarbij ook Cranberry te gebruiken in een hoge dosering. Dit werkt misschien ook wel als onderoud en bij blaasontstekingen.
Verder is het goed uitplassen heel belangrijk en bij mij heeft de tip goed geholpen van als je hebt geplast nog even 10 of 20 sec blijven zitten en dan komt er nog een beetje. Dit laatste restje uitplassen is zo belangrijk!
Heel veel succes!

All, 02-01-2012
Grappig, subkop luidt: Alles al geprobeerd tegen uw blaasontsteking? Vitamine C, cranberry, antibiotica en keert uw blaasontsteking toch steeds terug? Probeer eens D-Mannose!

Let op: CRANBERRY wordt genoemd. Google even op internet en je vindt: cranberries worden gebruikt tegen blaasontsteking omdat er… D-mannose in zit. Dit epimeer van suiker komt overigens in veel vruchten voor: appels, sinasappels, perziken, ananas, en bessen als bosbessen en dus cranberries. Gewoon… regelmatig wat van deze vruchten eten dus!

Wat vinden wij van een dergelijke (sub) kop? Reactie infoteur, 03-01-2012
Bedankt voor uw reactie. Graag wil ik even reageren: Ik heb het woord cranberry en het woord mannose opgezocht op Wikipedia:

Cranberry
Bereidingen van veenbessen (bijvoorbeeld gedroogd of als cranberrysap) zijn effectief in de preventie[1] en behandeling[2] van blaasontsteking.[3][4]. Er zijn drie soorten verbindingen in cranberry's die verantwoordelijk worden gehouden voor dit effect. De proanthocyanidines in cranberry's remmen van de aanmaak van de bacteriële celwand en voorkomen de expressie van de haartjes (pili) waarmee de E. coli zich probeert te hechten aan het epitheel in de urinebuis.[5] De proanthocyanidines zijn in cranberry op een andere wijze (A-type) gebonden in vergelijking met die in andere fruitsoorten (B-type). Juist deze type-A proanthocyanidines zijn effectief in het voorkomen van kolonisatie door E. coli.[6] Ook fructose in cranberry's heeft enige anti-adhesieve eigenschappen, [7] maar vooral mannose vermindert de hechting van pathogene bacteriën. Daardoor verminderen de kolonisatiemogelijkheden van deze bacteriën, waardoor ze via de urinestroom naar buiten worden gespoeld.[3]

Mannose
D-Mannose is een natuurlijke suiker, een epimeer van glucose, die kan worden gebruikt specifiek bij door E. coli veroorzaakte blaasontsteking (80-90% van de gevallen).
D-mannose komt in relatief grote hoeveelheden voor in fruit zoals appels, sinaasappels en perziken en bepaalde bessen, zoals cranberries en bosbessen. Het heeft een aangename smaak.
In tegenstelling tot andere suikers, wordt mannose niet gemakkelijk in glycogeen omgezet en in de lever opgeslagen.[1] In plaats daarvan komt 90% van de geconsumeerde mannose binnen 30 tot 60 minuten onveranderd in de bloedsomloop terecht, waarna uitscheiding via de urine begint. Binnen de acht uur daarna komt nog eens 9% ervan in het bloed terecht. Consumptie van mannose heeft geen significante invloed op de bloedglucosespiegels.

Gebruik bij blaasontsteking

Mannose kan worden ingezet specifiek bij door E. coli veroorzaakte blaasontsteking (80-90% van de gevallen). De eiwitten die voorkomen op de epitheelcellen van de urinewegen bevatten mannose, en de uropathogene E. coli bacterie bevat haartjes (pili) met daarop een bindingsstof die specifiek hecht aan mannose (het FimH-adhesine). Via hechting aan mannose op het epitheel van de urinewegen probeert de E. coli bacterie te koloniseren.
Eind jaren 80 van de twintigste eeuw werd ontdekt dat mannose tegen uropathogene E. coli bacteriën kon werden ingezet.[2] Vrijwel alle geconsumeerde mannose komt onveranderd in de urine terecht. Bij inname van een aantal grammen mannose, bijvoorbeeld door gebruik van een mannosebevattend voedingssupplement, zijn in de urine dan ook grote hoeveelheden mannose aanwezig. Daardoor zijn de meeste adhesines al bezet door (exogeen) mannose, en kan de E. coli-bacterie zich niet meer goed hechten aan het epitheel van de urinewegen. Daarna wordt de bacterie niet gedood maar via de urine afgevoerd.[3][2][4]
Cranberrysap en ananassap bevatten relatief veel mannose, maar om de circa twee tot drie gram mannose te bereiken die wordt ingezet bij blaasontsteking, is inname van mannose als voedingssupplement noodzakelijk.

En dan het volgende:

Hoe sterk is de werkzaamheid van Cranberry?

De veenbes (Terschellinger) cranberry groeien aan de duinvalleien van staatsbosbeheer en is een natuurlijk middel met een heilzame werking bij urinewegproblemen. Het is een puur lichtgezoete sap goed voor een goede blaasfunctie. Cranberry’s bevatten veel antioxydanten. Door de unieke tanninestructuur kan dit sap een goede invloed hebben op de blaasfunctie. Een dosering van 3 x daags 100 ml (een wijnglas) heeft doorgaans de beste resultaten. De organische zuren die aanwezig zijn in het cranberrysap worden in het lichaam omgezet in hippuurzuur. Hippuurzuur heeft de eigenschap de pH waarde te urine laat dalen. Hierdoor wordt de zuurgraad van de urine gunstig beïnvloed waardoor bacteriegroei wordt tegengegaan en de kans op urineweginfecties kan verminderen.

D-Mannose werkt 50x sterker dan Cranberry

D-Mannose werkt als een zeer krachtig middel tegen blaasontstekingen. In de urine wordt de E. coli biochemisch aangetrokken door de D-Mannose en hecht zich er vervolgens aan waardoor het zich laat wegspoelen gelijktijdig met de urine. Het lichaam neemt D-Mannose niet op in de stofwisseling. D-Mannose komt snel via de nieren in de urinewegen terecht waar het de E. coli meeneemt en ervoor zorgt dat deze weg wordt gespoeld tijdens het urineren.

Ooit blaasontsteking gehad? Met een paar vruchten eten kom je er echt niet! Dan zou je kilo's moeten eten om dezelfde werking te verkrijgen.
Tegenwoordig bestaan er trouwens ook supplementen die cranberry's en D-mannose combineren.
En trouwens: het is sinaasappels…

Marina, 08-02-2011
Er bestaat ook een thee waar veel (natuurlijke) glucose in zit. Ik heb redelijk vaak blaasontsteking gehad, maar nu ik regelmatig die thee drink eigenlijk nooit meer. En als de bacterie de kop op steekt dan ben ik er met een paar koppen thee alweer vanaf. Het gaat om Chrysanthemum Drink van Gold Kili. Chrysanten thee, erg zoet en bij iedere toko te koop. Reactie infoteur, 11-02-2011
Beste Marina,

Bedankt voor de tip!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 11-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.