Blaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandeling

Blaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandeling Blaasontsteking of Cystitis is een vervelende en pijnlijke kwaal, die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Voornaamste kenmerken zijn het veelvuldig aandrang hebben en toch maar weinig moeten plassen en pijn hebben bij het plassen. Je kunt zelf een aantal dingen doen om blaasontsteking helpen te voorkomen. Behandeling met antibiotica is mogelijk. Laat je een blaasontsteking doorgaan, dan kan er verspreiding van de infectie optreden, bijvoorbeeld naar de nieren. Ga dus naar de huisarts.

Oorzaken, verschijnselen en behandeling blaasontsteking


Blaasontsteking of Cystitis

Een blaasontsteking is een ontsteking die vrij veel voorkomt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Reden hiervan is dat de vrouwelijke urinebuis vlak bij de anus ligt en bovendien is de urinebuis ook nog korter dan die van de man. Hierdoor kunnen bacteriën van buitenaf vrij gemakkelijk de blaas binnendringen. Bij mannen komt blaasontsteking vaker voor op latere leeftijd als de prostaat vergroot is. Hierdoor blijft er gemakkelijk urine achter in de blaas bij het plassen. Als kinderen blaasontsteking krijgen kan het komen door een afwijking in de urinewegen. Een blaasontsteking wordt veelal veroorzaakt door de E. coli bacterie, die bij iedereen in de dikke darm voorkomt en daar nuttig werk verricht voor de stofwisseling en de productie van vitamine K. Als de E.coli bacterie echter de blaas bereikt, kan hij zorgen voor een vervelende ontsteking.

Verschijnselen blaasontsteking

  • Voortdurend aandrang hebben om te urineren
  • Vaak kleine hoeveelheden plassen
  • Sterk ruikende urine
  • Brandend gevoel bij het plassen
  • Gevoel hebben nodig te moeten, terwijl er werkelijk maar weinig urine komt
  • Zeurende pijn in onderbuik en onderrug
  • Troebele urine, met mogelijk zelfs een spoortje bloed erin
  • Soms misselijkheid en braken

Mogelijke oorzaken blaasontsteking

  • Bij vrouwen korte urinebuis, die ook nog vlak bij de anus is gelegen
  • Onvoldoende drinken
  • Komt vaker voor tijdens zwangerschap en de menopauze
  • Irritatie door blaasstenen of door chemische stoffen
  • Slechte hygiëne
  • Geslachtsgemeenschap
  • Na het plaatsen van een spiraaltje
  • Verzakking bij vrouwen, en daardoor de blaas niet goed geleegd wordt
  • Vergrote prostaat bij mannen, de blaas wordt niet helemaal geleegd
  • Diabetes ( verhoogde kans op urinewegonstekingen)

Diagnose blaasontsteking

Mensen die met klachten van vaak moeten plassen en branderigheid bij plassen bij de dokter komen moeten een potje met ochtendurine inleveren. Er wordt gekeken of er bacteriën inzitten en of er een ontsteking aangetoond kan worden

Behandeling blaasontsteking

Als een blaasontsteking is vastgesteld zal er een antibioticakuur worden voorgeschreven. Deze moet helemaal worden afgemaakt. Het is belangrijk om er goed bij te drinken. Treden er vaak herhaalde blaasontstekingen op, dan kan de huisarts een doorverwijzing regelen naar de uroloog of de gynaecoloog, om te laten onderzoeken of er andere afwijkingen te vinden zijn, die de ontstekingen in stand houden of veroorzaken. Bij mensen die erg vaak antibiotica slikken kan resistentie van de E. coli bacteriën voor antibiotica optreden. Dit kan via laboratorium onderzoek worden aangetoond. Een infectie door resistente E.coli kunnen vaak nog wel door andere antibiotica bestreden worden, maar die zijn vaak duurder en hebben soms vervelende bijwerkingen.

Moet je met blaasontsteking naar de huisarts?

Ja, het is zeker aan te raden om naar de huisarts te gaan. Hij kan bepalen of het nodig is om antibiotica te gaan slikken en adviezen geven. Behandel je een blaasontsteking niet, dan kan de ontsteking zich uitbreiden naar andere organen als de nieren, en voor grotere problemen zorgen.

Zoveel mogelijk voorkomen van blaasontsteking

  • Goede hygiëne
  • Voldoende drinken, d.w.z. zeker 2 liter per dag
  • Regelmatig gaan plassen
  • Goed uitplassen
  • Na geslachtsgemeenschap gaan plassen en de schaamstreek goed wassen met water
  • Voor vrouwen geldt, van voren naar achteren afdrogen

Cranberrysap en blauwe bessen helpen blaasontsteking te voorkomen

In cranberrysap en blauwe bessen zit het suiker D-mannose. D-mannose maakt het E.coli lastiger om zich te hechten aan de blaaswand. Zo worden deze bacteriën sneller weggespoeld met de urine en krijgen ze amper de kans om zich te vermenigvuldigen. Omdat in sappen veel suiker zit en dit het immuunsysteem verzwakt kan je het best een supplement in poedervorm kopen. Het werkt veel krachtiger dan cranberrysap en wordt niet als brandstof gebruikt, maar wordt door de nieren uitgescheiden met de urine.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Chronische hyperventilatie, herkennen en genezenChronische hyperventilatie, herkennen en genezenEen van de moeilijkst te herkennen aandoeningen is chronische hyperventilatie. Het wordt gekenmerkt door een hele serie…
Conjunctivitis of bindvliesontsteking: symptomen en oorzakenConjunctivitis of bindvliesontsteking: symptomen en oorzakenConjunctivitis of bindvliesontsteking is de medische benaming voor ontstoken slijmvlies (conjunctiva) van de ogen en het…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsplein
  • Folder blaasontsteking en resistente E.Coli
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 18-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.