Ontspanningstechniek: loslaten
Negatieve emoties en gedachten loslaten is niet makkelijk. Veel mensen liggen 's nachts wakker en piekeren overdag over allerlei problemen. In dit artikel een techniek om het gepieker te stoppen en de gedachten die voor spanning zorgen los te laten. Deze techniek kan overal en op elk tijdstip toegepast worden.
Ontspanning en ontspanningstechnieken
In onze huidige samenleving is er weinig ruimte voor ontspanning. Onze vrije tijd brengen we ook vaak door met negatieve gedachten die voor extra spanning zorgen in ons leven. Het kost moeite om deze gedachten los te laten. Er zijn veel ontspanningstechnieken die je hierbij kunnen helpen. Over ontspanningstechnieken en het belang van ontspanning kan je meer lezen in het artikel
Ontspanningstechniek: in het licht.
Loslaten
De techniek "loslaten" is een methode dat je helpt bewust te worden van je gedachten en emoties. Het kan op elk moment van de dag toegepast worden. De duur is afhankelijk van hoe moeilijk je kan loslaten: het kan gaan van een paar minuten tot een uur. Vaak wordt de duur wel korter als je de oefening een aantal keer hebt gedaan.
Het grote voordeel aan deze techniek is dat je het in alle omstandigheden kan toepassen: je kan dit doen in een lift, in een wachtzaal, op de bus, in bed en zelfs in de auto. Het is niet plaatsgebonden. Wel is de uitvoering afhankelijk van de omstandigheden: je kan bijvoorbeeld in een lift niet rustig gaan liggen om de oefening volledig af te ronden. In sommige omstandigheden moet je je bewust blijven van je omgeving en je oefening hieraan aanpassen. Deze techniek kan je ook gebruiken om negatieve gedachten een halt toe te roepen als je merkt dat je begint te piekeren.
Stappenplan
1. Bewust worden
Vaak merken we niet op dat we aan het piekeren zijn: de negatieve gedachten lijken een eigen bestaan te leiden en volgen elkaar in snel tempo op. De eerste stap om los te laten is daarom bewust worden van de negatieve gedachten en emoties die voor spanning zorgen.
2. Benoemen
- Sta even stil bij de gedachten en je emoties.
- Voel de spanning in je lichaam (Waar voel je het?).
- Stel je nu voor dat je een bundel touwen of kettingen of linten (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur) vasthoudt. Hou de bundel stevig vast. Voel hoe je handen verkrampen en voel de textuur van het touw.
- Benoem nu elk touw of ketting: welke negatieve gedachte stellen ze voor? Waar ben je bang voor of waar maak je je zorgen om? Wat houdt je bezig? Oordeel niet, maar word je bewust van je angst of verdriet of woede.
2. Loslaten
- Voel hoe je lichaam reageert op elke gedachte.
- Adem diep in via je neus als je alle gedachten hebt benoemd. Hou een tel je adem vast en adem rustig uit via je neus.
- Voel nu terug de bundel: je handen zijn minder verkrampt en het touw voelt minder hard aan.
- Neem een touw uit de bundel met één hand, benoem het touw en laat het los. Je kan er eventueel bij zeggen dat je het loslaat (voorbeeld: mijn angst voor ziekte laat ik los).
- Kijk hoe het wegdrijft in water of wegzweeft in de lucht of oplost in het niets (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur).
- Herhaal dit met alle touwen.
- Kijk naar je lege handen en voel de leegte.
- Adem diep in via je neus, hou je adem één tel in en adem uit via je mond.
- Zeg nu tegen jezelf dat je alle negatieve gedachten hebt losgelaten en dat je ontspannen verder kan gaan.
Opmerkingen
- De eerste keer kan je deze oefening best liggend doen in een rustige omgeving. Zo kan je alle tijd nemen en je focussen op het loslaten. Zodra de techniek lukt, kan je het ook in andere omstandigheden toepassen. Vaak is dan enkel het beeld van het touw dat weggaat voldoende om de gedachte stop te zetten.
- Je kan ook alle touwen ineens loslaten na het benoemen en tijdens het wegdrijven één voor één benoemen en zeggen dat je ze loslaat.
- Soms lukt het niet om de touwen los te laten: in plaats van te ontspannen verkrampen je handen verder. Dit is een teken dat je niet klaar bent om los te laten: je moet nog iets doen met deze emoties en gedachten. Pas dan kan je ze loslaten. Word je bewust van hetgeen je niet kan loslaten zonder te oordelen en benoem het (eventueel luidop als je alleen bent). Voel hoe je lichaam hierop reageert en focus je op het lichaamsdeel dat een fysieke reactie geeft en leg hier je hand op terwijl je het touw in gedachten vasthoudt in het ander. Voel de pijn of kilte op die plaats en dan de warmte van je hand. Aanvaard de emotie. Meestal kan je het dan loslaten. Als het nog niet lukt, moet je stoppen met de oefening en een oplossing zoeken voor hetgeen je niet kan loslaten.
- Deze oefening is ideaal om een goede nachtrust mee te beginnen.