Een betere en gezonde nachtrust zonder medicatie
Iedereen heeft wel eens een nacht of zelfs periode waarin hij of zij slecht slaapt. Opvallend is dat er veel te vaak naar medicatie wordt gegrepen. Nog opvallender is dat een groot deel van deze mensen die medicatie ook in huis heeft. Blijkbaar geven huisartsen makkelijk medicatie tegen slaap problemen. En dat terwijl juist deze medicijnen zo slecht zijn en er zoveel manieren zijn om jezelf in slaap te krijgen zonder medicijnen.
Ontspannings ritueel
Ontspanning is het sleutelwoord voor een betere nachtrust. Met kopzorgen en stijf van de stress zul je nooit in slaap komen. De bedoeling is dus dat je ontspant voor je je bed in duikt. Maar hoe doe je dat? Dat weet jij zelf het beste! Waar voel jij je prettig bij, wat is voor jou ontspannend? Voor de één is dat een warm bad en voor de ander een uurtje zweten in de sportschool. Jij weet dus zelf het beste wat voor jouw ontspannend werkt. Ga dit dan ook doen en denk niet aan het feit dat je straks weer je bed in moet; dat werkt averechts. Het doel is dat je je ontspant.
Wat het ook is: zorg ervoor dat je dat gedaan hebt ruim voordat je gaat slapen. De laatste anderhalf uur voor je gaat slapen moet je eigenlijk klaar zijn met je ontspanning en vast beginnen met rust nemen. Als het nodig is kun je hier zelfs een ritueel van maken die je iedere dag uitvoert zodat je sneller ontspant.
In dit ritueel kun je ook andere dingen meenemen zoals bijvoorbeeld het drinken van een kop thee, het lezen van een boek, een laatste rondje met de hond lopen, enzovoorts. Dit ritueel dat bij jou past moet je iedere dag doen. Zo komt je lichaam in een bepaald ritme. Langzaam aan leert jouw lichaam dat het zich tijdens jouw ritueel moet opmaken voor de nachtrust. Uiteindelijk gaat het ritueel automatisch en zul je merken dat je al bijna slaapt nog voordat je ritueel is afgelopen.
Omgeving
Om beter in slaap te komen moet je slaapkamer een rustige plek zijn. Met een wasmand in de hoek, een computer, een uitpuilende klerenkast en stoffige lakens heeft je slaapkamer op zijn zachts uitgedrukt geen ontspannende invloed. En dat was nou net het sleutelwoord! Dan kun je wel zeggen: 'ik slaap niet met het licht aan' maar dat heeft hier niets mee te maken. Feit is dat als jij je helemaal ontspannen hebt met dank aan je ritueel dat je hoofd weer helemaal onrustig wordt bij het zien van die puinhoop zodra je de slaapkamer binnen loopt. Dan is je ontspannings ritueel voor niets geweest.
Als je besloten hebt je slaapkamer aan te pakken kun je misschien ook gelijk je muren verven. Verf deze in een zachte pastel tint, dit helpt je ook te ontspannen. Felle, schreeuwende en donkere kleuren hebben hele andere uitwerkingen op je gemoedstoestand, gebruik deze dus niet. Eventueel nieuw beddengoed erbij en je zult zien dat je dan veel prettiger slaapt.
Piekeren
Bij zeker de helft van de mensen met slaap problemen is het probleem dat ze teveel piekeren zodra ze hun bed in stappen. Ze piekeren over het werk, de kapotte auto en geld. Deze problemen moet je juist niet mee naar je bed nemen. Het licht gaat uit en het piekeren begint. Ook voor deze mensen geldt dat ze zich moeten proberen te ontspannen met bovenstaande tips.
Behalve de bovenstaande tips moeten deze mensen zich één of meerdere piekermomenten per dag geven. Op normale tijdstippen die jou uitkomen. Op deze momenten die maximaal een kwartier duren mag je je helemaal suf piekeren. Daarna mag je er niet meer bij stil staan tot het volgende piekermoment. Houdt vlak voor je ontspannings ritueel nog één piekermoment en daarna is het klaar. Dan ga je de rest van de nacht niet meer piekeren tot de volgende ochtend. Corrigeer jezelf ook hierin. Zeg tegen jezelf dat je al genoeg gepiekerd hebt vandaag en dat er morgen weer een nieuwe dag is. Concentreer je vervolgens op je ontspanning en ga slapen.
Een ontspannen houding
Als je in een verkrampte houding in bed ligt zul je niet in slaap vallen. Is deze verkramping de schuld van je matras? Dan zul je toch echt een nieuwe moeten aanschaffen. Is dit de schuld van je partner die te breed uit ligt in jullie te kleine bed? Koop dan een groter bed of twee één-persoons matrassen. Verkrampte houdingen werken niet mee aan een goede nachtrust dus zul je die moeten aanpakken.
Is er niets mis met je bed en je partner maar lig je gewoon verkrampt? Dan ga je je ontspannen in bed. Ga liggen in een houding die jij prettig vindt. Eentje waarvan je weet dat je er vroeger voordat je verkrampte goed in sliep. Zodra je in deze houding ligt ga je je ontspannen. Je begint bij je voeten en je wilt dat deze ontspannen. Maak je voeten zwaar onderaan je lijf, dan ontspannen ze vanzelf. Daarna ga je door naar je enkels, dan je kuiten, enzovoorts. Als laatste is je hoofd aan de beurt. Concentreer je echt op het ontspannen van je lichaamsdelen. Deel voor deel. De meeste mensen slapen al ruim voordat hun hoofd aan de beurt is.
Als je dan toch wakker ligt
Als al deze tips niet helpen en je ligt toch weer wakker kun je eigenlijk maar één ding doen: ga je bed uit. Blijf niet liggen draaien, woelen en om de vijf minuten op je wekker kijken. Ga niet liggen aftellen: 'ik heb nog maar 4 uur te slapen voordat mijn wekker gaat'. Dit alles helpt zeker niet. Een eventuele partner wordt er trouwens ook niet gelukkig van als jij met je gedraai hem of haar ook wakker maakt.
Ga dus je bed uit en drink wat water. Ga niet naar de televisie kijken, dit werkt niet ontspannend. Pak een pen en papier en schrijf op wat je dwars zit. Gooi het er dus symbolisch uit. Je hebt je hart nu gelucht, ga naar het toilet en haal nog een aantal keer diep adem. Vervolgens ga je het weer proberen.