Borderline is wel te genezen!

Borderline is wel te genezen! Jarenlang dacht men dat deze persoonlijkheidsstoornis niet te genezen was. Tegenwoordig komt men daar op terug. Veel belovende therapieën worden populairder bij de behandeling van personen met Borderline. Wordt de droom werkelijkheid en kan men toch worden genezen van deze vervelende en hardnekkige stoornis?

Borderline of ERS?

Borderline wordt ook wel emotie regulatie stoornis genoemd, afgekort ERS. De naam spreekt dan natuurlijk boekdelen en in principe kunnen beide namen gebruikt worden om de stoornis te labellen. Ik zal in dit uitgebreide artikel beide namen ook door elkaar gebruiken.

Kenmerken

Mensen met borderline kunnen worden herkent aan een aantal kenmerken. Natuurlijk hoeft iemand niet alle kenmerken te hebben. De volgende kenmerken worden vaak genoemd:
 • Laag gevoel van eigenwaarde
 • Sterke neiging tot extreem oordelen
 • Het is vaak alles of niets
 • Vaak automutilaties of provocerend gedrag
 • Soms treedt er dissociatie op
 • Angst om verlaten te worden
 • Soms zijn er psychoses

Dissociaties

Mensen met een ERS kunnen last krijgen van dissociaties. Dit betekent dat de patiënt (voor het gemak wordt een persoon met ERS zo genoemd) voor een bepaalde tijd niet meer in de realiteit is. De patiënt heeft het gevoel dat het leven één grote film is waar hij/zij een rol in heeft, een acteerrol. Dissociaties zijn er niet zo maar. Het is een vluchtmechanisme om emoties onder controle te houden. Zoals je nu weet hebben patiënten met het emotie regulatie syndroom daar moeite mee.

Dissociaties treden vaak op wanneer er veel stress in het leven van de patiënt is. Stress kan dus zorgen voor dissociaties. Ook kan het optreden wanneer de patiënt heel erg moe is. Je kunt natuurlijk erg moe worden van stress dus hier sluit het één het ander vaak niet uit.

Psychoses

Dissociaties is niet het hele verhaal. Vaak zijn er ook psychoses die het leven van de patiënt met Borderline moeilijk maakt. Psychoses zijn erg vervelend en je kunt ze onderverdelen in negatieve en positieve symptomen. Natuurlijk is er niets positiefs aan een positief symptoom maar dat wordt nou eenmaal zo genoemd.
 • Positieve symptomen worden gekenmerkt door verward spreken en schrijven, wanen en hallucinaties en verstoorde emoties.
 • Negatieve symptomen worden gekenmerkt door weinig spreken. Ook een verstoord dag- en nachtritme alsmede weinig energie horen hier bij. Vaak vertoont de patiënt ook een gebrek aan gebaren en heeft een vlakke gezichtsuitdrukking. De patiënt komt somber, moe en lusteloos over.

Behandeling van psychoses

Een psychose is slechts één aspect van het syndroom. Psychoses zijn goed te behandelen door middel van antipsychotica. Antipsychotica zijn medicijnen die ervoor zorgen dat er stofjes in je hersenen gereguleerd worden zodat de psychose verdwijnt. Een inmiddels wat verouderd medicijn is de typische of de klassieke anti-psychotica. Dit zijn bijvoorbeeld dopamineblokkers.

Verouderd
Patiënten met borderline hebben tijdens psychoses een verkeerde huishouding van dopamine in hun hersenen. Je kunt de werking dan natuurlijk wel raden van de typische of klassieke dopamineblokkers. Helaas vertoont dit typische medicijnnadelen. Het blijkt alleen te werken op de positieve symptomen van een psychose. De negatieve symptomen blijven bestaan na inname. Tevens zijn er nare bijwerkingen, trillen en beven, die u liever niet wilt.

Nieuw
Een nieuw medicijn is ook verkrijgbaar. Deze worden de atypische anti-psychotica genoemd. Ze werken dus atypisch en hebben effect op de positieve en negatieve symptomen van een psychose. Een groot pluspunt is, naast het effect op de negatieve symptomen, een vermindering van bijwerkingen. Trillen en beven (parkinson-achtige symptomen) komen veel minder voor.

Over welke medicijnen gaat het?

De volgende nieuwe atypische anti-psychotica zijn op de markt verkrijgbaar:
 • Leponex met de werkzame stof Clozapine
 • Zyprexa met de werkzame stof Olanzapine
 • Seroquel met de werkzame stof Quetiapine
 • Risperdal met de werkzame stof Risperidon
 • Dogmatil met de werkzame stof Sulpride

Het medicijn dat het meest gebruikt wordt is Zyprexa. Zyprexa wordt niet alleen gebruikt bij psychoses. Het wordt tevens gebruik bij mensen met schizofrenie, ziekte van Huntington, manie, onrust en Gilles de la Tourette. Zyprexa heeft een jaarlijkse omzet van maar liefst vijf miljard dollar! Risperidon en Quetiapine nemen respectievelijk de tweede en derde plek in met een omzet van drie en twee miljard dollar per jaar.

Psychologische behandeling

Borderline wordt vaak behandeld door een psychologische behandeling uitgevoerd door een psycholoog of psychiater. Een psychologische behandeling is niet één behandeling. Er is namelijk een onderscheid te maken tussen verschillende behandelingen.
 • Cognitieve Gedragstherapie
 • Dialectische Gedragstherapie
 • Psychoanalytische Behandeling

Cognitieve gedragstherapie

Men kijkt bij gedragstherapie naar de manier van denken van de patiënt. De psycholoog probeert een verstoorde manier van denken te veranderen naar een juiste manier. Bij patiënten met een ERS lijkt deze behandeling te werken. Er moet wel bijgezegd worden dat dit vaak gebeurt in combinatie met medicijnen.

Dialectische Gedragstherapie

Dialectische gedragstherapie is een speciale vorm van cognitieve gedragstherapie. Er is aandacht voor:
 • Aanleren van sociale vaardigheden
 • Accepteren van hoe iemand is en tegelijkertijd de noodzaak leren zien van verandering! (dit wordt het dialectisch proces genoemd)
 • De invloed van de omgeving op de persoon met Borderline

Dialectische gedragstherapie lijkt succesvol op korte termijn.

Psychoanalytische Behandeling

Deze behandeling werkt net zo goed als cognitieve gedragstherapie maar duurt bijna altijd veel langer. Tijdens dit proces is de kans dat mensen spontaan herstellen aanwezig.

Andere behandelingsmethoden

Naast bovenstaande behandelingen zijn er nog twee te noemen die groot succes boeken bij de behandeling van Borderline. Het gaat hier om SFT, schema focused therapie, en TFP, transference focused psychotherapie.

SFT is een soort cognitieve gedragstherapie en bij de behandeling herstelden maar liefst 52% van de patiënten! TFP is een therapie gebaseerd op psychoanalytische therapie en is eveneens zeer effectief om Borderline volledig te genezen maar dit percentage ligt wel iets lager dan bij SFT het geval is.

Borderline feiten

 • Mannen en vrouwen kunnen Borderline of ERS krijgen
 • Vrouwen creëren eerder eetbuien en mannen grijpen vaker naar de fles en drugs
 • Vrouwen worden vaker opgenomen in een instelling
 • Erfelijkheid speelt een grote rol bij Borderline
 • De helft van mensen met Borderline is seksueel misbruikt of mishandeld in de jeugd
 • Er is geen medicijn speciaal ontwikkeld voor Borderline (wel tegen enkele symptomen)
© 2009 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijkheidsstoornis: Wat is borderline?Persoonlijkheidsstoornis: Wat is borderline?Borderline, bijna iedereen heeft hier vast eens vast gehoord en veel mensen kennen wel iemand in hun omgeving met border…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderline is een persoonlijkheidsstoornis waarbij in extreme mate verschijnselen als heftige emoties, impulsieve handel…
Borderline persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningBorderline persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningEen borderline persoonlijkheidsstoornis (emotie-regulatie persoonlijkheidsstoornis) is een psychische aandoening die zic…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…

Een betere en gezonde nachtrust zonder medicatieEen betere en gezonde nachtrust zonder medicatieIedereen heeft wel eens een nacht of zelfs periode waarin hij of zij slecht slaapt. Opvallend is dat er veel te vaak naa…
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Bronnen en referenties
 • www.stichtingborderline.nl
 • Psychology - Peter Gray

Reageer op het artikel "Borderline is wel te genezen!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeroen, 16-02-2020 01:42 #14
Het idee dat een dergelijke stoornis te genezen is, is een nieuwe, hippe trend in de psychiatrie, waardoor veel mensen die rechtstreeks met een borderliner te maken hebben zich nog meer een roepende in de woestijn voelen. Althans, ik ervaar het wel zo. Mijn inmiddels ex-vriendin heeft Borderline, gediagnosticeerd. Wat altijd al een relatie met ups- en downs is geweest, is na het krijgen van een kind helemaal de vernieling in gegaan, als een vrije val werkelijk. Met name om mijn dochtertje doet me dat dan ook verschrikkelijk veel pijn en heb tegen beter weten in nog veel te lang gevochten voor een werkbaar gezinnetje. Ben ook met mijn ex wel 's mee geweest naar therapeut, omdat ik dolgraag wilde aantonen wat er onderliggend aan de hand was, iets dat ik voor mezelf ook maar al te lang heb ontkend. Naast dat ik te horen kreeg dat deze therapeute niet aan stempeltjes plakken deed, werd me ook te horen gegeven dat mijn ex toch zeker niet aan borderline voldeed. Ook bij andere therapeuten konden ze dit na één behandeling al zeggen. In heel onze relatie heb ik me maar wat vaak alleen gevoeld hierin, maar nu voel ik me wel heel erg een roepende in de woestijn en ben ten einde raad en heb dan ook besloten definitief een streep door de relatie te zetten. Ik weet nu dat een Borderliner extreem goed kan manipuleren en zijn dus ook zeker niet eerlijk tegenover een therapeut. Mevrouw heeft ook voor zichzelf besloten dat ze niet meer aan vijf van de negen kenmerken voldoet en gaat op die manier ook een intake gesprek in. Let wel, ze erkent wel dat er iets niet helemaal goed gaat, anders zoek je ook geen psychische hulp, maar Borderline? Welnee. Ze heeft het dan ook al minstens een half jaar zo weten te draaien dat haar falen in het moederschap (ze geeft ook toe het vaak niet aan te kunnen), ineens helemaal de schuld van de vader is. Dat heeft uiteindelijk m'n gezinnetje gekost, iets waar ik waarschijnlijk harder voor heb geknokt dan menig ander. Geen energie meer en ook financieel ziet het er niet echt rooskleurig meer uit, want samen een woning en ik kan geen kant op. Ik weet niet wat mijn gezin harder de vernieling in heeft geholpen, moeders met haar leugenachtige en manipulatieve gedrag, of de 'specialisten' die hebben besloten dat Borderline te genezen is en dat zelfs al kunnen stellen bij een intake gesprek, want; mevrouw toont op dat moment geen Borderline gedrag! En dan ben ik nog de volwassene in deze, ik had kunnen aan zien komen dat dit nooit goed zou gaan, gegeven al de dikwijls turbulente relatie. Maar het erge is dat mijn kind nu al het nodige heeft meegemaakt en dat doet heel erg pijn. Want ik houd zielsveel van mijn dochtertje en vind mezelf wel degelijk verantwoordelijk voor de situatie. Ik heb de strijd wel opgegeven, kan niet meer en heb nu te veel kwetsende opmerkingen moeten pikken. Het idee dat Borderline te genezen is binnen de psychiatrie, heeft daar zonder meer aan meegeholpen. Ik denk dat vele mensen hier zich in zullen herkennen, ook tegen deze niet te slechten muur aangelopen en uiteindelijk verloren. En ik wil ook niet meteen elke Borderliner zwart maken, gaat me puur om het heersende idee dat Borderline te genezen is. Een erg gevaarlijke ontwikkeling binnen de psychiatrie. Borderline is een vrij heftige stoornis en als ik alles moest beschrijven wat er met name de afgelopen twee jaar gebeurd is, dus sinds dat ons dochtertje er bij is gekomen, dan heb ik aan twee pagina's niet genoeg, zoveel leugens, manipulatie van derden, negativiteit en waar ik nog het meest tegenaan ben gelopen; het egoïsme i.c.m. nul inlevingsvermogen. Ik hoop dat deze trend binnen de psychiatrie stopt. Eenmaal een diagnose, houd er dan gewoon rekening mee, om verdere schade aan naasten te voorkomen. Van mij neemt mijn ex niks aan, van een therapeut alles.

Bloem, 17-11-2015 01:16 #13
Half jaar geleden de diagnose borderline gekregenů altijd al gedacht dat ik apart was maar nu vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ik heb de kans gekregen om de DGT te gaan volgen en met veel succes kan ik zeggen dat de therapie aanslaat. Wat heb ik nu al een heel ander leven en zoveel gelukkiger dan ooit.

Harm, 10-07-2015 12:09 #12
Ja, dat is een goede vraag. Omgaan met iemand met borderline die je heel na staat is voor mij niet te doen, heb ik gemerkt. Als het gaat om een familielid lijkt het me al heel moeilijk, maar familie is familie en daar zit je je hele leven aan vast, of je het nu leuk vindt of niet. Als het gaat om een partner is het verhaal echter een beetje anders denk ik. Want hoeveel ik ook van mijn vriendin hield, met haar leven was eenvoudig niet vol te houden voor mij. Belangrijkste punt in hoe-ga-je-er-mee-om is m.i. de vraag of betrokkene geholpen wil worden en open staat voor hulp. Is dit niet het geval, zoals bij mijn vriendin, dan kun je er nog zoveel energie in steken maar je komt nooit verder. Op den duur ga je er dan aan onderdoor. Het gaat denk ik dus om het zoeken van een evenwicht tussen het bewaken van je eigen grenzen en voorzichtig aftasten (en naar je eigen mogelijkheden beoordelen) hoe je de ander behulpzaam kunt zijn.

Irmgard Segerink-Schaap, 03-07-2015 13:02 #11
Hallo, je leest zoveel over borderline maar waar kan ik iets vinden hoe je als naaste van iemand met borderline moet omgaan?

Gelukkige Moeder, 29-07-2013 00:12 #10
Ook ik heb ooit de stempel borderline gekregen, maar ik kan zeggen dat ik na een jarenlange strijd met mezelf en mijn omgeving en verschillende opnames dat ik nu alles al weer 8 jr. op de rit heb en dat het wel te genezen is.
Het belangrijkste met borderline is dat je alles uit je verleden verwerkt moet hebben, zoals opgelopen trauma's. Daarna kun je pas genezen hiervan.
Niemand hier in mijn omgeving die ooit iets gezien heeft van borderline, omdat ik nu al weer zo lang een "normaal" mens ben, die overal weer van kan genieten.
Jammer dat er zoveel onbegrip bestaat hierover.
Ook mij is het verwijt toendertijd gemaakt dat ik me aanstelde en dat ik nooit meer zou genezen.
Hier een bewijs dat het dus wel kan.
En het is absoluut geen reden om de kinderen bij iemand weg te halen, ik zorg ook gewoon voor mijn kinderen zoals een moeder dat behoort te doen, met veel liefde en aandacht.

Karagul, 13-06-2013 09:28 #9
Ik ben onlangs achtergekomen dat ik aan borderline lijd, maar denk eerder dat het zich verschuild ergens in je onderbewuste als het wat beter met je gaat. Zodra het zover is komt het dubbel hard tevoorschijn. Ik hoop dat medicijnen en therapie aanslaat, want zo wil ik niet verder :-(

Tamara, 17-08-2012 12:37 #8
Ik ben eindelijk van me borderline af door middel van de DGT. Ik ben er erg blij mee en ik kan zeggen dat ik na veel tegenslagen me leven op orde heb. Dus ik wil ermee zeggen.
Borderline is geneesbaar! Ik heb het ondervonden. Reactie infoteur, 17-08-2012
Beste,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik hoop dat veel mensen die nu nog kampen met Borderline hier moed en kracht uit kunnen halen. Misschien kun je kort je ervaringen ( m.b.t. dialectische gedragstherapie (DGT)) met iedereen delen? Alvast bedankt!

- Kropslavinken

Borderm, 04-04-2012 02:53 #7
Borderline is niet te genezen! Niks werkt al word je 100 jaar (hopelijk niet) Ik ben 40 jaar en blijf afschuwelijk depressief elke seconde elke dag elk jaar en niks helpt! Je plooit naar hoe mensen je zien en dan stort dat in mekaar! En ik heb deze gevoelens zo ver ik kan terug gaan. Therapie vernietigt!

Een Moeder, 27-10-2011 19:12 #6
Nou meneer ik heb borderline maar borderline heeft mij niet meer. Verder heb ik twee kinderen waar het uitstekend mee gaat! Heb goed contact met mijn ex man en diens vriendin en een hele lieve vriend. Sterker nog! Ik werk in de zorg en heb nooit klachten gehad van collegas. Ik krijg waarschijnlijk zelfs promotie dus om nu de kinderen bij iedere moeder met deze diagnose weg te houden… Dacht t niet piet! Kijk eens naar de individuele mens aub voordat u uw oordeel velt.

Nans Steendam, 06-03-2011 22:36 #5
Heb op mijn 57e jaar gehoord dat ik borderline heb. Hoe kan dit nou, vraag ik mij af. Hoe heb ik mij staande kunnen houden al die jaren, of heb ik alles fout gedaan in mijn verleden, incl. opvoeding kinderen. Ik durf het aan niemand te zeggen omdat ik weet hoe er over borderline gepraat wordt:,, Dat zijn van die grenzeloze mensen waar je maar beter geen contact mee kan hebben." Ik heb een cursus redelijk denken gedaan en de v.e.r.s. training. Maar ik val vaak terug in het niet accepteren, verdriet en angst om verlaten te worden. Ik hoop dat er eens positieve kanten naar voren gebracht worden, die hebben we echt, al geloven we het niet altijd zelf.

Mariska, 30-09-2010 00:56 #4
Ik weet niet of borderline te genezen is.
ik weet wel dat mensen met borderline ook hele positieve kanten hebben hier word nauwelijks aandacht aan besteed.
er word meestal alleen aandacht besteed aan de negatieve kanten van borderline.
daar ben ik het niet mee eens.
ik heb een relatie met iemand die borderline heeft.
en dat gaat meestal heel goed.
er zijn ups en downs maar goed dat hoort bij het leven.
en tuurlijk zijn er momenten bij en soms ook dagen dat het niet lekker gaat maar daar kan een iemand die borderline heeft niets aan doen.
mijn vriend heeft ook verschillende soorten medicatie.
nogmaals ik vind het niet terecht dat alleen de negatieve kanten van borderline meestal worden genoemd, ik vind ook dat de positieve kanten moeten worden benoemd.

Vonnie, 10-06-2010 15:44 #3
Ik denk niet niet dat bordeline te genezen is, ik denk dat je er mee moet leren omgaan en ook dat is erg moeilijk. Ik heb al van alles geprobeerd ben al 6 jaar bezig, ben vaak opgenomen geweest, heb een training gevolg voor mensen met borderline, slik medicijnen, en nog lukt het me niet altijd om er mee om tegaan. Ik ga wekelijks naar een psycholoog en daar kan ik dan alles kwijt wat er in die week allemaal gebeurd is, dat lucht wel op. En voor de rest denk ik dat je veel begrip en geduld van je omgeving moet krijgenen dat heb ik gelukkig.

Anita Umans, 31-01-2010 20:15 #2
Ik heb er een hard hoofd in dat mij zoon van 26 jaar geholpen kan worden. Heeft al behandelingen gehad antideprassiva met behielp van symforma maar helpt niet. Ik ben toch een verontgustende moeder.

Xx, 02-12-2009 10:06 #1
De info die wordt beschreven is niet geheel correct.
Vroeger was de naam psychopathische hysterie, van borderline. Dat in de eerste plaats. In de tweede plaats, wilde men een nieuwe naam voornamelijk in Nederland, en die naam beviel een aantal mensen wel kennellijk.
Die dekt echter totaal niet de lading van die stoornissen, die ernstige zoals deskundigen zelf zeggen ernstige geestesstoornis(sen, waar borderlinesyndroom er dan één van is.
Mannenborderline noemen ze dan de antisociale p.stoornis.
Met andere woorden nog lange na wordt geen eenduidigheid ter hand genomen helaas, ook niet in rechtspraak. Dat is logisch en dat komt ook omdat er geen enkele meldplicht bestond voor ggz-psychiatrie, want stel je voor zeg dat men dat zou moeten doen, wat is er hiervoor gebeurd dan in jaren?
Is er verzwegen wat deze mensen hebben gedaan of niet in al die jaren al. In familierecht onder andere.
Boek. Leven met een borderliner. Paul Mason en Randy Kreger.
En meldplicht doorvoeren, voor rechters gezag over kinderen geven aan moeders met borderline voortaan.
De ernstige zaken tientallen, waarvan kenmerken bekend bleken bij diezelfde hulpverlening nota bene,
spreken boekdelen. Reactie infoteur, 02-12-2009
Bedankt voor uw reactie. De benaming van de stoornis is hier niet zozeer interessant. ERS (emotie regulatie stoornis) dekt de lading echter beter voor hij of zij die het heeft. Hij/zij kan de stoornis beter begrijpen door middel van een makkelijke en duidelijke benaming. Borderline is dit niet. Het woord borderline is een vrij onduidelijk begrip, vandaar, ERS.

Infoteur: Kropslavinken
Gepubliceerd: 02-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!