Bachbloesems - overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

De zevende en laatste categorie die Dokter Edward Bach onderscheidde, noemde hij de remedies voor overbezorgdheid voor het welzijn van anderen. Vijf van de 38 verschillende bloesems werden in deze groep ondergebracht. Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die niet zozeer met een innerlijk emotioneel onevenwicht kampen, maar eerder uit balans zijn in sociale contacten met anderen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die steeds geïrriteerd reageren of alles steeds beter weten.

Beech (Beuk)

Sommige mensen kunnen het heel moeilijk verdragen van anderen dat ze anders zijn, denken of doen. Het minste kan leiden tot een geïrriteerde reactie. Dit constante gevoel van wrevel geeft een innerlijke onrust waar men liever van bevrijd zou zijn. Deze mensen zijn nooit tevreden en komen vaak arrogant over omdat ze nauwelijks inlevingsvermogen kunnen tonen.

Beech helpt om toegevender en verdraagzamer te worden. Met behulp van deze remedie kunnen ze vaker het goede zien en het negatieve als minder storend ervaren.

Chicory (Chicorei)

De overbezorgde moeder die telkens weer klaar staat met een ongewenst advies en daar vooral erg veel dankbaarheid voor verwacht, is een typische Chicory-vrouw. Mensen die nood hebben aan deze remedie, hebben steeds weer vanalles aan te merken op iedereen die ze lief hebben. Langs de andere kant voelen ze zelf de nood aan gezelschap en zullen ze er niet voor terugdeinzen om hun naasten met een schuldgevoel op te zadelen: 'Je laat me hier nu toch niet alleen, na alles wat ik voor jou gedaan heb!'

Chicory helpt om minder egocentrisch te zijn en meer los te laten.

Rock Water (Bronwater)

Wie te streng is voor zichzelf kan baat hebben bij een behandeling met Rock Water. Deze mensen zijn perfectionistisch en vervallen soms in een soort martelaarschap. Ze vinden dat ze een voorbeeldfunctie hebben en dat ze zich daarnaar moeten gedragen.

Rock Water helpt om wat meer flexibiliteit op te brengen en wat minder op een imaginair voetstuk te staan.
Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vervain (Ijzerhard)

Eeuwige beterweters kunnen Vervain gebruiken. Het zijn mensen die zeer duidelijke ideeën en principes hebben en daar niet vanaf wijken. Maar meer nog zullen ze anderen proberen te overtuigen van hun visie. Een positieve eigenschap is hun enthousiasme. Ze kunnen echter moeilijk maat houden en zijn geneigd om roofbouw te plegen op hun lichaam. Zelfs als ze ziek zijn, geven ze niet op.

Vervain helpt om alles wat te relativeren en ook te leren openstaan voor de ideeën van anderen.

Vine (Wijnstok)

Ook Vine-mensen weten alles beter. Ze zijn zeer zelfverzekerd en weten wat goed voor hen is. Ze weten ook wat goed is voor iedereen rondom zich. Daarom dringen ze hun visie op aan anderen, 'voor hun eigen bestwil'. Hun vastberadenheid kan zeer positief zijn, in noodgevallen kan je echt op deze mensen bouwen. Langs de andere kant is het onmogelijk om hun ervan te overtuigen wanneer ze het fout hebben.

Vine zal helpen om milder te zijn, om niet meer over lijken te gaan. Zo kunnen ze minder star worden, zonder hun gezonde vastberadenheid te verliezen.
© 2007 - 2023 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burn-out behandelen met BachbloesemsBurn-out behandelen met BachbloesemsVeel mensen ervaren (veel) stress omdat ze te veel van hun lichaam vragen. Dit kan lange tijd goed gaan, maar de kans op…
Gelukkiger zijn dankzij BachbloesemtherapieGelukkiger zijn dankzij BachbloesemtherapieEen beetje gelukkiger zijn, dat willen we allemaal. Op basis van alternatieve geneeswijze helpen de Original Bach Flower…
Bachbloesems - vijf bloesems die helpen bij angstAngst werkt verlammend of geeft je stress. Van angst kan je niet slapen of niet meer helder denken. Angst slaat op je ma…
Bachbloesems - drie bloesems die helpen bij eenzaamheidDe vierde van de zeven categorieën van Bachbloesems is de kleinste. Drie bloesems helpen mensen die eenzaam zijn. Sommig…
Bachbloesems - hulp bij moedeloosheid of wanhoopDe zesde categorie die dokter Edward Bach onderscheidde in zijn 38 bloesemremedies, is die groep van bachbloesems die ge…
Bronnen en referenties
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.