Bachbloesems - hulp bij moedeloosheid of wanhoop

De zesde categorie die dokter Edward Bach onderscheidde in zijn 38 bloesemremedies, is die groep van bachbloesems die geschikt is om mensen die lijden aan moedeloosheid of wanhoop te helen. Vijf remedies werden in deze categorie ondergebracht. De gemoedstoestanden die onder deze groep vallen, zijn erg uiteenlopend en gaan van smetvrees tot schuldgevoelens, van een overdreven plichtsbesef tot het gevoel dat de verantwoordelijkheid die men draagt teveel wordt.

Crab apple (Appel)

Deze bloesem is geschikt voor mensen die snel dingen vies vinden, ergens een afkeer van hebben, in het ergste geval lijden aan smetvrees. Ook moeilijke etertjes die hun neus ophalen voor alles wat hun voorgeschoteld wordt, kunnen met Crab Apple geholpen worden.

Verder is dit de remedie voor de perfectionisten, die lijden onder het feit dat elk detail juist moet zijn en niet kunnen rusten voor alles is zoals het in hun ogen moet zijn.

Wie door deze bloesem in balans gebracht heeft, kan de dingen in het juiste perspectief zien en afstand nemen en vindt op deze manier meer rust.

Elm (Veldiep)

Wie een rijk gevuld leven heeft, kan af en toe het gevoel krijgen dat het geheel van verantwoordelijkheden te moeilijk is om dragen. De stress op het werk die te groot wordt, de combinatie tussen werk en huishouden of tussen werk en kinderen die moeilijk te maken valt...

Wanneer men op het punt staat om in een staat van moedeloosheid terecht te komen, het gevoel krijgt dat het allemaal niet meer haalbaar is, dat het op die manier niet vol te houden is, kan Elm helpen om door de bomen het bos weer te zien.

Larch (Lariks)

Larch is een bloesem die vaak door studenten genomen wordt. Deze remedie helpt om faalangst onder controle te houden. Wie van zichzelf denkt dat hij minder goed is dan de anderen, wie steeds weer het gevoel heeft dat hij wel zal mislukken, krijgt vaak gelijk omdat zijn moedeloosheid verhindert om voldoende zelfvertrouwen op te bouwen.

Larch helpt om voldoende inzicht in zichzelf te krijgen, zodat vanuit deze kern een nieuw vertrouwen kan groeien.

Oak (Eik)

Sommige mensen hebben zichzelf een zware taak opgelegd, die ze zeer plichtsbewust vervullen. Ze gaan zo op in wat ze vinden dat ze moeten doen, dat ze hun vermoeidheid negeren.

Het zijn vechters en doorzetters, mensen die je voor je kar kan spannen en waar je op kan bouwen. Dit zijn allemaal goede eigenschappen, maar ze kunnen leiden tot een negatieve spiraal van oververmoeidheid en frustraties als men niet op tijd kan stoppen.

Oak helpt om met stress om te gaan, om te delegeren en voor zichzelf te zorgen, zonder de kracht en het uithoudingsvermogen te verliezen.

Pine (Den)

Er zijn mensen die bij alles wat ze doen blijven zitten met het gevoel dat ze beter gekund hadden. Ze lopen constant met een knagend schuldgevoel rond en slagen er nooit in om tevreden te zijn met wat ze bereikt hebben.

Dit type mensen neemt ook vaak de schuld op zich voor dingen die misgelopen zijn, zelfs al dragen ze geen enkele verantwoordelijkheid voor de mislukking. Ze hebben de neiging over te gaan tot zelfverwijten en kunnen moeilijk van zichzelf houden.

Wanneer ze door Pine weer in balans gebracht zijn, kunnen ze zichzelf accepteren en vergeven als dat nodig is. Hun gevoel van eigenwaarde en levensvreugde is veel groter.
© 2007 - 2023 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angsten verminderen met BachbloesemsAngsten verminderen met BachbloesemsDe arts Edward Bach ontdekte in de jaren dertig van de vorige eeuw, dat bepaalde soorten bloesems de menselijke geest op…
Burn-out behandelen met BachbloesemsBurn-out behandelen met BachbloesemsVeel mensen ervaren (veel) stress omdat ze te veel van hun lichaam vragen. Dit kan lange tijd goed gaan, maar de kans op…
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
Bach Bloesem RemediesBach Bloesem RemediesBach Bloesem is een remedie waar men met behulp van druppels van de olie van planten tot een geneeskrachtige werking kan…

Bachbloesems - overbezorgdheid voor het welzijn van anderenDe zevende en laatste categorie die Dokter Edward Bach onderscheidde, noemde hij de remedies voor overbezorgdheid voor h…
Bachbloesems - vier bloesems die helpen bij overgevoeligheidHet is niet eenvoudig om altijd even sterk te staan. Heel vaak worden je gevoelens beïnvloed door wat anderen van je den…
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.