Etherische oliën

Etherische oliën, ook bekend als essentiële of aromatische oliën, worden uit planten gewonnen en worden, omwille van hun specifieke eigenschappen, vaak gebruikt in de aromatherapie en in schoonheidsproducten.

Etherische oliën

Elke plant bevat etherische olie: de olie kan in de vrucht zitten of in de bloemblaadjes maar ook in de zaden, bladeren, stengel of hout komen etherische oliën voor. De kwaliteit van de etherische olie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de grond, het klimaat, de hoogte en het tijdstip van de oogst. Voor het destilleren van een paar druppels etherische olie heeft men grote hoeveelheid kruiden, bladeren, vruchten of bloemen nodig. Zo zijn er voor het produceren van één liter citroenolie 1500 à 3000 citroenen nodig.

Voornaamste eigenschappen

Elke etherische olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen maar over het algemeen kan je hun eigenschappen samenvatten in de onderstaande kenmerken.
 • Stimuleren het lichaam.
 • Beïnvloeden de cellen van het lichaam waardoor ze beter ademen en reageren.
 • Bevorderen de vorming van antilichamen en de aanmaak van witte bloedcellen.
 • Vallen microben rechtstreeks aan.
 • Werken ontstekingwerend.
 • Werken als de klassieke antibiotica maar dan zonder de nadelen.
 • Helpen het lichaam onzuiverheden te verwerken.
 • Werken ontgiftend en stimulerend voor de bloedsomloop.
 • Revitaliserend.
 • Vergemakkelijken de ademhaling bij verstuiving.
 • Dringen zeer snel door in de huid, het bloed en de klieren en beïnvloeden het zenuwstelsel.

Toepassingen

Etherische oliën kennen veel toepassingen.
 • Etherische oliën dringen snel in de huid. Het is echter niet aangeraden etherische oliën onverdund op de huid te gebruiken gezien deze veel te geconcentreerd is. Het beste kan je de olie vermengen met een plantaardige olie of crème voor ze op je huid te gebruiken.
 • Aromatherapie: Door gebruik te maken van een aromabrander kan je etherische oliën verdampen, zo breng je positieve energie in de huiskamer.
 • Als badolie: Voeg enkele druppels etherische olie toe aan je badwater.
 • In schoonheidsproducten: In mijn artikelenreeks "Natuurlijk mooi" kan je recepten terugvinden om zelf schoonheidsproducten met etherische oliën te maken.

Gebruik bij schoonheidsverzorging met natuurlijke producten

In mijn special Beauty vind je verschillende recepten voor schoonheidsverzorging met natuurlijke producten en etherische oliën.
© 2007 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…
Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…
Wat is aromatherapie?Wat is aromatherapie?Aromatherapie is het gebruiken van geuren van vluchtige oliën, ten behoeve van geestelijk emotioneel welbehagen.Een geur…

Alternatief: AromatherapieAl eeuwen lang gebruiken de mensen geurende planten. In de alternatieve gezondheidszorg worden essentiële olieën gebruik…
Royal Jelly, een biologisch medicijnRoyal Jelly, of ook wel Koninginnegelei genoemd, is een waardevol biologisch product dat gebruikt kan worden als alterna…
Bronnen en referenties
 • Vividerm Andromeda Aroma-atelier

Reageer op het artikel "Etherische oliën"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Laatste update: 26-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!