Momenten voor (meer) rust vanuit meditatie
In het drukke westerse bestaan is voor velen te weinig rust, momenten om tot jezelf te komen. Men gaat maar door en door en dat leidt tot lichamelijke klachten maar ook tot geestelijke klachten. Toch kan je op relatief eenvoudige wijze wat meest rust in je hoofd en daarmee je lichaam creëren.
Druk druk druk…
Zodra je hoofd rustig is, gaat je lichaam daarin mee. Belangrijk dus, hoeveel werkzaamheden je ook gepland hebt, dat je de rust in je hoofd bewaart. Spreekt voor zich dat beduidend meer plannen dan eigenlijk – in een normaal tempo – haalbaar is, niet reëel is. En dat weten we ook wel, we handelen er alleen niet altijd naar. Zo is het prima je agenda vol te plannen (als je dit wilt), maar meer afspraken dan haalbaar levert alleen frustratie op. En toch sta je er van te kijken hoeveel mannen en vrouwen meer in de agenda plannen dan realistisch is. Te optimistisch plannen en dus krap of zelfs dubbel, is tot op de dag vandaag nog aan de orde van de dag. En waarom? Erbij te horen, (te) veel in een te kort tijdsbestek of geen nee durven zeggen. Ieder heeft zo zijn eigen redenen om een te volle agenda te hebben.
Niet druk en toch geen rust…
Maar ook als je geen overvolle agenda hebt, kan de druk in je hoofd, de onrust, groot zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De een is een hypochonder, de ander trekt het financieel niet en weer iemand anders heeft te weinig om handen wat tot frustratie leidt. Om je te helpen je “probleem” op te pakken, helpt het als je hoofd rustiger is.
Hoe rust te creëren?
Het begint altijd met een moment voor jezelf claimen en soms is “claimen” ook het daadwerkelijke woord wat nodig is, om er voor te gaan zitten en de stilte op te zoeken. Zowel een te volle als een te lege agenda kan leiden tot het ontbreken van concentratie voor een eigen moment. En toch is het belangrijk, want het kan de balans terugbrengen die nodig is en waarbij je je prettig gaat voelen en/of je probleem aan kunt pakken.
Rustige omgeving
Rust is belangrijk en wil je deze creëren, zorg er dan voor dat je in je omgeving een plek vindt die rustig is. Dit kan een slaapkamer zijn, maar even zo goed is het de zolder. Je concentreren in een hectisch bestaan of vanuit de onrust over wat dan ook, vergt een rustige en prettige omgeving. De een zit liever in een schemerige ruimte en de ander vindt het volle daglicht prima. Dat is heel persoonlijk, maar zorg er voor dat je in een omgeving zit die je prettig vindt (een zacht muziekje, een geur etc. kan helpen in dit proces). Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet gestoord wordt. Niet door een zeurend familielid, een telefoon die afgaat en niet door een jankende hond die uitgelaten wil worden.
Kleding
De kleding die je draagt moet soepel zitten, niets moet knellen (al is het maar dat het je concentratie kan verminderen) en bij voorkeur ademende kleding zoals katoen of linnen. Zit je liever in je blootje, is dat natuurlijk ook prima. Geen riemen of knellende schoenen. Blote voeten genieten de voorkeur, want dan voel je ze het beste (meest natuurlijk).
Houding en ademhaling
Je houding is om het even en dat wil zeggen dat de een liever op een stoel zit, de ander in de traditionele kleermakerzit (de rug moet goed recht staan) en weer iemand anders ligt liever op de rug. Zolang je maar deze houding vol kunt houden en een goede ademhaling kunt bereiken. Want de ademhaling is bij ieder meditatiemoment belangrijk. Je concentratie begint immers met het jezelf concentreren op je ademhaling.
Meditatiemoment
Een meditatiemoment is heel persoonlijk en bepaal je zelf. Als het de rust is die terug moet keren in je hoofd, dan is het belangrijk je een situatie voor ogen te halen die je rust geeft. Voor de een is dat op de top van een berg staan en de ander een tropisch strand met wuivende palmen. Geen beperkingen, alles kan en mag.
Begin met concentreren
Zodra je een focus hebt begin je met je ademhaling. Door de neus inademen en via de mond net iets rustiger uitademen (zet je buik maar uit). Let op het moment dat de zuurstof je lichaam binnenkomt en bedenk dat de zuurstof bij iedere teug door je aderen direct door je lichaam en je ledematen stroomt, voel de energie en laat de “lege lucht” rustig via je mond je lichaam verlaten. Doe dit een aantal keren, zodat het een automatisme wordt en stap dan over naar je prettige omgeving waar je je rust weet te vinden.
Meditatiemoment
Bedenk hoe de weg naar de bergtop of het strand verloopt. Je steile wandelpad waar je met je bergschoenen een voor een een stukje verder komt en op je pad mooie bloemen en planten bekijkt. Goed gevormde stenen en kristalheldere riviertjes die op die top ontstaan en je passeren. Of je kleine bootje waar je druk peddelend de schittering van de zon op het water aanschouwt, het water zo helder is dat je de vissen om je boot ziet zwemmen en als je je hand door het zilte water houdt, je aangenaam afkoelt.
Langzaam bereik je je doel, je ziet mooie dingen, raakt ze aan, ruikt er aan en ervaart hoe prettig het is als je je concentreert op het moment. Een moment – wat je ook doet – dat je een prettig gevoel geeft. Een euforisch gevoel, het laat je glimlachen en je voelt het in heel je lichaam.
Op de plaats van bestemming heb je, behalve een prettig gevoel dat je het ultieme bereikt hebt, ook een gelukszalig gevoel. Neem de omgeving in je op, ervaar hoe prettig de omgeving is en kijk er weer eens rond. Wellicht ontdek je nog iets nieuws (en aangezien je het ook zelf kunt creëren, kan je dat nieuwe accent toevoegen) en laat het je vrolijk maken. Voel de glimlach op je gezicht.
Zie wat dit gevoel met je doet en ga weer terug naar waar je vandaan kwam. Laat ook de terugweg weer in je hersenen doordringen en geniet er van.
Tot slot
Een meditatiemoment is voor de een 10 minuten en voor de ander een half uur. Aan 10 minuten per dag heb je al voldoende om langzaam die rust vorm te geven. Maar het staat of valt met je concentratie en deze werkt alleen als je je af kunt sluiten en je fantasie de vrije loop durft te laten. Neem het wel of niet serieus, maar als je het doet heeft het alleen effect als je er ook daadwerkelijk serieus mee omgaat. Succes!