Ieder zijn meditatiemoment

Ieder zijn meditatiemoment Mediteren is voor iedereen anders. De een sluit zich heel gemakkelijk af en kan overal waar hij/zij is mediteren, terwijl de ander doodse stilte nodig heeft om de concentratie op te brengen om in zichzelf te keren. Zoek wat voor jou het ultieme meditatiemoment is.

Stilte… is rust

Stilte wil niet zeggen dat je geen vogels mag horen fluiten of ander natuurgeluid. Waar het om gaat is dat het geluiden zijn die bij de natuur staan en waar je normaliter ook rustig van wordt. De meeste mensen worden rustig van het vrolijke fluitertje in de boom, maar de ander vindt stromend water weer rustgevend.

Stilte uit de geluidsboxen

En als je de gewenste stilte niet in de omgeving kunt vinden, dan is er de geluidsdrager die het gewenste geluid heeft. Er zijn vele “stilte” geluiden die dienst kunnen doen om je concentreren. Denk aan:
  • verschillende type vogels als fluitend
  • een rustig beekje
  • een spuitende fontein
  • het doordringende geluid wat walvissen tegen elkaar maken (praten)
  • geluiden uit het mystieke oosten zoals de gong of fluitachtige instrumenten
  • de wind die door bomen ruist of bellen zacht laat klingelen

Geuren kunnen je overigens ook helpen in het proces. Welke geur vind je prettig en kan je daar je omgeving mee verrijken (bijvoorbeeld d.m.v. een geurkaars).

Stilte… in jezelf

Interne psychische factoren

Als je de juiste omgeving hebt gecreëerd dan is de volgende stap om het ook toe te passen bij jezelf. En dat gaat niet altijd even gemakkelijk, want als er iets is wat je bezighoudt zet je niet zomaar die knop om. Het is in dat geval goed om bij jezelf na te gaan wat het is wat je zo bezig houdt. Sommige zaken kun je niet afdwingen en hoewel controle een door de mens graag toegepast fenomeen is, moet je het soms ook loslaten. Als je dit doet kunnen er zomaar mooie dingen op je pad komen. Daar waar je invloed uit kunt en wilt oefenen kan je het beter doen, dan er alleen over blijven nadenken. Dan blijft het in je hoofd zitten en komt omhoog op de momenten dat je er net niet op zit te wachten.

Interne fysieke factoren

Voor sommige mensen geldt dat het kleinste zuchtje wind al opgepakt wordt door de huid of een bij die ergens verder weg druk zoemend zich tegoed doet aan de inhoud van een bloem of een haar die kriebelt in het gezicht.
Het is belangrijk dat je je omgeving loslaat, dus probeer je te concentreren op iets waar al je energie naar toe moet. Je moet er moeite voor doen om je concentratie vast te houden, maar je houdt vol. Bedenk mogelijk iets wat je helpt je concentratie vast te houden en laat die haar maar kriebelen of die bij zoemen. Je hoort of voelt het enig moment niet eens meer.

Streven naar innerlijke rust

Streven naar innerlijke rust wordt vaak als iets zweverigs weggezet en toch is dit niet terecht. Want als je van binnen rust hebt, kan je alles veel beter aan. Je overziet het proces beter, of dit nu vanuit werksituatie of vanuit privésituatie is en daar waar een kink in kabel dreigt te geraken, kom je sneller en beter tot een oplossing. Je innerlijke blokkades zijn er immers niet meer.

Halleluja…

Maar dat is wel een proces waar tijd overheen gaat. Als je altijd aan het hectische leven hebt deelgenomen en je niet verdiept hebt in je innerlijke zelf, dan kost het tijd om die stappen te zetten om tot innerlijke rust te komen. Niet dat dit erg is, maar vele jaren van alleen maar doorgaan, mogelijk weinig zelfreflectie en dan op zoek gaan, is een grote stap. Even een vakantie in Tibet of India doorbrengen en dan terugkomen in een halleluja stemming, is meestal niet echt. Een dergelijk reis kan je wel aan het denken zetten, het proces versnellen. Maar je zult het uiteindelijk toch zelf moeten doen.

Tot slot

Dit proces is voor iedereen anders en iedereen die ik begeleid in het proces loopt weer tegen andere obstakels aan en lost ze vervolgens ook weer anders op. En zo moet het ook gaat, we zijn allemaal individuen met een eigen leerpad. Maar als je er voor open staat, heb je al een belangrijke stap op je leerpad gezet.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Innerlijke rust, als toverwoord voor balansInnerlijke rust, als toverwoord voor balansGeleefd worden door de drukte/de waan van de dag is niets nieuws, menigeen heeft er last van. En toch krijgen we het nie…
Hoe meditatie de psyche kan versterkenHoe meditatie de psyche kan versterkenAls je in staat bent het ‘zweverige’ van mediteren los te laten, ben je mogelijk ook in staat te bekijken in hoeverre me…

Het belang van een goede ademhalingHet belang van een goede ademhalingHet is zo vanzelfsprekend en je lichaam neemt het als een automatisme aan op het moment dat je geboren wordt ... ademhal…
Momenten voor (meer) rust vanuit meditatieMomenten voor (meer) rust vanuit meditatieIn het drukke westerse bestaan is voor velen te weinig rust, momenten om tot jezelf te komen. Men gaat maar door en door…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.