Het belang van een goede ademhaling

Het belang van een goede ademhaling Het is zo vanzelfsprekend en je lichaam neemt het als een automatisme aan op het moment dat je geboren wordt ... ademhalen. We staan er eigenlijk nooit bij stil, totdat iemand je er om wat voor reden dan ook om vraagt of je lichaam je in de steek laat qua ademhalen en de medische wetenschap er aan te pas moet komen om je lichaam op gang te houden.

Anatomisch

De zuurstof die je lichaam ingezogen wordt, komt bij je longen terecht. Je longen hebben de primaire taak om er voor te zorgen dat de zuurstof in het bloed komt en de kooldioxide eruit gehaald wordt. Je bloed transporteert het naar alle delen van je lichaam om je lichaam te kunnen laten functioneren. Essentieel dus! Idealiter is de hoeveelheid zuurstof die je inademt gelijk aan de capaciteit van je longen. Maar toch zijn er veel mensen die niet de totale capaciteit benutten en dat maakt dat we te snel en te oppervlakkig ademen. Een neveneffect van een optimale ademhaling is bovendien dat het de geest weet te kalmeren. Dit werkt veelal van uit een automatisme.

Benaming

Adem komt van het woord ‘atman’, wat Sanskriet is voor ‘inwonende geest’. Met iedere ademhaling maak je als het ware contact met je inwonende geest (degene die je zelf bent en diep in je zit).

Yoga

We weten dat bij yoga de ademhaling altijd centraal staat. Een juiste ademhaling is essentieel voor een gezond lichaam. Het brengt levenskracht in je lichaam tot in de kleinste vezels. Met de inademing breng je als het ware nieuw leven je lichaam in en met de uitademing reinig je je lichaam.

Gegeven het feit dat er relatief veel mensen verkeerd ademen, kan het geen kwaad je daar iets meer op de focussen. Dat wil niet zeggen dat je meteen op cursus moet om te leren ademen (hoewel die er wel zijn), maar wat oefeningen met enige regelmaat toepassen tot de lichaam het zich eigen heeft gemaakt is niet verkeerd. Enkele minuten per dag is al voldoende.

Ademhalingsoefeningen

Oefening 1

Ga rustig zitten en adem zo’n 10 keer goed in en weer uit (via de neus). Neem iets meer tijd voor je uitademing dan voor je inademing. Leg nu je linkerhand op je knie en je rechterhand vorm je als volgt voor je ademhaling:
  • wijs en middelvinger tegen je handpalm leggen
  • met je duim je rechterneusgat dicht drukken
  • haal nu adem via je linker neusgat
  • druk vervolgens met je ringvinger je linker neusgat dicht en laat de duim los
  • adem nu uit via je rechter neusgat

Doe deze oefening zo’n 10 keer en wissel dan af. Sluit de ademhalingsoefening weer af met 10 keer op de normale manier goed inademen en weer uitademen. Blijf enkele seconden zitten en vervolg dan je dagelijks ritme.

Oefening 2

Ga ontspannen staan of zitten met de benen een klein stukje uit elkaar. Maar je lichaam groot bij de inademing en probeer als het ware je staartbeentje ergens in te haken, zodat je moeite moet doen bij de inademing jezelf nog groter te maken.

Adem nu heel rustig uit en laat in je geest de kooldioxide (uitademing) via je lijf, je buitenkant been, over de voet en vlak voor de tenen (tussen de 2e en 3e teen) via een denkbeeldig gat in je voet de grond invloeien.
Herhaal deze oefeningen gedurende enkele minuten en hervat dan je dagelijkse ritme.

Oefening 3

Ga in een comfortabele positie op de grond zitten en sluit je af (een rustige ruimte kan bijdrage aan een snelle focus) en focus je op je ademhaling. Voel je bij de inademing weer groot worden (een diepe ademhaling is belangrijk) en adem rustig uit. Herhaal deze ademhaling enkele keren en wees bewust van het feit wat het met je lichaam doet. Voel je longen de zuurstof richting de ademen transporteren en de ‘lege’ lucht weer weghalen om je vervolgen uit te laten ademen.

De volgende stap is deze uitademing ook te voelen op je huid. Bij je neus voel je de lucht langs je neusgaten langs de huid naar buiten glijden (niet iedereen voelt meteen de lucht langs de huid glijden, maar het is niet erg als je dit wat meer tijd kost). Als je je ook daarop kunt focussen is het goed het in- en uitademingproces enkele minuten achter elkaar goed te volgen. Daarna hervat je je dagelijks dingen.

Hoe vaak?

Op zich zijn het allemaal oefeningen die niet meer dan enkele minuten per keer kosten. Probeer dit zo’n 3 keer per dag te doen tot het moment dat je de manier die voor jou het beste werkt onopmerkt doet. Dit kan wel even duren, zeker als je jaren eigenlijk verkeerd geademd hebt. Neem bij de paar minuten per dag dat je bezig bent wel de tijd (ook de geestelijke rust) om het je eigen te maken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Yoga als een way of lifeYoga als een way of lifeSommige mensen zijn altijd vrolijk, heerlijk als het in de aard zit. Helaas geldt dat niet voor iedereen en of het nu do…
Een goede ademhalingEen goede ademhalingDe inademing gebeurt door een impuls vanuit het zogenaamde ademhalingscentrum wat ligt in het verlengde merg van de hers…
Belang van een goede ademhalingBelang van een goede ademhalingZonder ademhaling, komt er geen zuurstof in het lichaam en ga je dood. Simpeler is het niet uit te leggen. Er is dus con…

Yoga oefeningen, van eenvoudig naar complexYoga oefeningen, van eenvoudig naar complexDat yoga toegevoegde waarde heeft, weten we inmiddels wel. Maar dat maakt het voor menigeen nog steeds niet iets wat je…
Ieder zijn meditatiemomentIeder zijn meditatiemomentMediteren is voor iedereen anders. De een sluit zich heel gemakkelijk af en kan overal waar hij/zij is mediteren, terwij…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.