Ontspannende meditatie oefeningen
De wereld is hectisch, we zijn allemaal druk en dan is af en toe een moment voor jezelf het enige wat nog wil lukken. De drukke hectische dag op een rustige manier beginnen is een andere optie. Je moet er in de ochtenduren wel wat tijd voor inruimen, maar het geeft zoveel meer rust in je hoofd gedurende de dag.
Starten
Mediteren moet je alleen starten als je ook in staat bent om de ideale situatie eromheen te creëren. Dat wil zeggen, een geschikte omgeving die rustig is, geen geluiden of geuren die afleiden. Steek eventueel een kaarsje aan wat kan helpen bij je concentratie. Natuurlijk moet de ondergrond ook goed zijn. Een prettige houding bepaal je zelf en of je nu rechtop zit of wilt liggen, dat maakt niet uit. Als je zit moet je alleen wel zorgen dat je een rechte rug houdt. Adem goed en diep en ontspan je spieren.
Als je een bepaalde meditatieoefening regelmatig herhaald zul je merken dat het echt dat biedt waar je mee bezig bent. De oefeningen die rust geven leveren je dat uiteindelijk ook op. Helaas zijn sommige mensen te ongeduldig en wil met binnen een week of wat resultaat zien. Soms lukt dit soms niet. Concentratie houding gedurende de oefening is daarin wel essentieel.
Zon...
Ga in een gemakkelijke houding zitten en stel je een prettige, warme plaats voor waar je wel even door kunt brengen. De zon is heet, maar niet te heet en als je omhoog kijkt staat de zon heel dicht bij je hoofd. Je kunt als het ware de zon pakken.
Dan gaat de zon open en stroomt er mooi wit licht uit en als jij je kruin opent stroomt het rechtstreeks je hoofd in. Je voelt de warmte zich door je lichaam verspreiden, het raakt je organen prettig aan en stroomt door naar je armen en benen richting je vingers en tenen. Laat het stromen zolang als je dit wil en als je het prettige gevoel ervaren hebt, is het ook gemakkelijke vast te houden. Als je wilt stoeppen moet je je kruin sluiten en je voel nu de warmte in je lichaam. Open als laatste je ogen.
Ademhaling...
Neem weer die voor jouw prettige houding aan en laat je na enkele diepe buikademhalingen wegzakken in een omgeving die je aanspreekt. Focus je op je ademhaling en als je inademt doe dit dan diep door de neus en laat de buik uitzetten. Zorg er altijd voor dat de ademhaling diep is. Op het moment dat de lucht je lichaam in alle rust weer verlaat, voel je de lucht langzaam je lichaam verlaten.
Probeer de zuurstof die je bij iedere teug inademt, ook daadwerkelijk in je lichaam te voelen. Focus eerst op je romp, daarna voel je de zuurstof naar je benen en voeten gaan en dan naar je armen en tenslotte voel je het tintelen in je vingers. Probeer dit met iedere teug opnieuw te doen. Je ademhaling is nu rustig en diep en adem altijd net iets rustiger uit dan je de lucht binnen hebt gekregen. Probeer dit zo lang mogelijk – bij voorkeur doorlopend – te continueren.
Kleuren...
Bij deze oefening kan het helpen een kaarsje te branden, mag ook een geurkaartje zijn voor wat extra sfeer. Neem vervolgens de prettige houding weer aan en kijk door je oogharen naar het vlammetje van de kaars en focus je op het vlammetje.
Laat de vlam langzaam in je gedachten groter worden en als dit lukt, sluit je je ogen. Dan zie je dat de vlam geen vlam is maar een kristalachtig licht wat prachtig schijnt. Blijf je licht geconcentreerd “aankijken” en zie dan het heldere licht langzaam van geel, naar oranje naar rood gaan. Het licht blijft helder en vervolgens gaat het weer terug naar geel om vervolgens langzaam groen te worden. Mooi helder groen wat langzaam van groen naar blauw gaat en eindigt in paars. Het paars wordt weer lichter richting het blauw, dan groen en tenslotte weer rood wat via oranje naar geel gaat. Herhaal deze cyclus tot het moment dat het geel niet meer verandert, maar steeds helderder wordt. Kijk dan weer door je oogharen de wereld in en zie dat het toch echt dat vlammetje van de kaars was.
Wissel de kleurenwaaier niet te snel af, maar geniet van de kristalheldere kleuren die elkaar in alle rust afwisselen. Is er een kleur die je meer aanstaat en je die kleur langer wilt “bekijken” schroom dan niet.
Tot slot
Afhankelijk van hoe goed je je af kunt sluiten en je je kunt concentreren zal een oefening direct of niet direct effect hebben. De ervaring leert dat sommige mensen maar enkele meditatie oefeningen hoeven te doen om effect te merken en andere soms weken, maanden bezig zijn. Laat je niet afremmen, want het rustmoment op zich helpt al. Je voelt wanneer je genoeg rust in je lichaam toelaat dat je deze oefeningen met succes kunt doen en je er de hele dag effect van hebt. Je lichaam en geest sturen hier zelf in, je kunt het alleen wel stimuleren.