Droombeelden en droomduiding
Dromen. Iedereen doet het, niet iedereen onthoudt het. Wat hebben dromen je te zeggen? Waarom droom je eigenlijk? En waarom onthoudt de een het wel en de ander het niet?
Wanneer dromen we
De slaap bestaat eigenlijk uit twee verschillende soorten slaap die elkaar in periodes afwisselen gedurende de nacht. De ene slaap kenmerkt zich door snelle oogbewegingen die je bij een slapend iemand zelf kan zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat tijdens deze periodes de hersenen heel erg actief zijn, terwijl de spieren zo goed als verlamd zijn. Deze slaap wordt de REM-slaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement oftewel snelle oog beweging. Het wordt ook wel de paradoxale slaap genoemd. De paradox is dat de hersenen erg actief zijn, terwijl het lijkt alsof we heel diep en vast slapen.
De andere vorm van slaap is de NREM-slaap wat een rustige slaap is. Het kenmerkt zich door rustige ademhaling en een weinig bewegen. Dit is ook de slaap waarin men snurkt en waarin de zintuigen het minst aanspreekbaar zijn.
De twee soorten slaap wisselen elkaar in golven af. Die golven volgen elkaar in steeds korter wordende tussenposes op. Tijdens de perioden met optimale REM-slaap dromen we. Omdat we daarna weer in een diepe NREM-slaap komen worden de beelden van de droom niet onthouden, oftewel niet weggeschreven op de harde schijf van het geheugen. Maak je iemand tijdens een REM-slaap wakker dan zal deze persoon prima kunnen vertellen waar de droom over ging.
De meeste dromen onthouden we dus niet. Op het eind van de nacht hebben we weer een REM-slaap. Worden we geleidelijk wakker aan het einde van de nacht uit een REM-periode, dan zullen we de beelden vast kunnen houden. En dan onthouden we de droom ook. Schrikken we wakker van de wekker, dan zijn de droombeelden vaak in één klap weg.
Waarom dromen we
Daar zijn de meningen over verdeeld. Sowieso vindt er een verwerking plaats van alles wat we meemaken. Dromen worden ook gebruikt om dingen te leren, vast te leggen. Maar er zit ook een meer psychologische waarde aan. Dromen kunnen ons een idee geven van hoe we in elkaar steken, waar we ons psychisch bevinden, wat ons bezig houdt of waar we ons zorgen over maken. Dromen geven ons een doorkijkje naar de diepere lagen van ons brein, ons onderbewustzijn, en vertellen ons zaken in niet bedreigende beelden zodat we daar verder mee zouden kunnen. Als je ze kan verstaan. Onderzoek wijst daarbij uit dat mensen over de gehele wereld, uit verschillende culturen en tijdsperioden, dezelfde soort droombeelden gebruiken. Sommigen daarvan lijken genetisch bepaald te zijn en komen generaties lang voor. Er zijn zelfs bewijzen uit verhalen dat dezelfde droombeelden al eeuwen opduiken, zoals die van de zee, het huis, de archetypen, etc.
Droomduiding
Twee bekende namen uit de droomduiding zijn Freud en Jung. Zij hebben vaste beeldpatronen vast gelegd en onderzoek gedaan naar de overlappende betekenissen ervan. Toch is droomduiding een heel persoonlijk gebeuren. Ieder mens maakt zijn eigen dingen mee en geeft op zijn of haar manier een beeld of vorm eraan. Door de algemene betekenissen van droombeelden erbij te pakken kun je wel op het juiste spoor gezet worden wat de droom voor jou zelf inhoudt. Omdat het om je eigen innerlijke bewustzijn gaat, voel je vanzelf aan (als je daarvoor open staat) welke betekenis of uitleg erbij past. Er kunnen ook beelden zijn die je in de gangbare boeken niet terug vind. Dan is het een zoeken naar een eigen passende uitleg erbij. Het mooie ervan is, dat het nooit fout kan zijn. Welke boodschap je er ook uithaalt, het is jouw boodschap en jouw droombeeld. En dan kun je daarmee aan de slag. Als het niet is wat je onderbewuste bedoelde, zal het onderbewuste proberen in nieuwe dromen met duidelijkere beelden te komen om op je op de juiste weg te zetten.
Dromen onthouden kun je leren
Openstellen
Als eerste is het belangrijk dat je jezelf open stelt voor je dromen. Dat je toelaat dat je droomt en dat je ze wilt onthouden. Alleen als je innerlijke motivatie sterk genoeg is, zal het onderbewuste zich openbaren. Dus stel jezelf open voor jezelf, ga slapen met het idee dat je iets wilt zien.
Pen en papier
Voor je gaat slapen leg je pen en papier klaar naast je bed. Een droomdagboekje is erg nuttig. Hier kun je aan de ene kant je droom opschrijven en als je in bezit bent van een droomencyclopedie kun je aan de andere kant de uitleg opschrijven.
Niet direct opstaan
Als je wakker wordt blijf je even rustig liggen. Het is dus niet handig dit te willen oefenen als je op tijd op moet voor je werk of voor school. Even rustig blijven liggen en proberen de laatste beelden die je zag vast te houden. En probeer de film terug te draaien. Schrijf dan direct op wat je gezien hebt. Vaak komt al schrijvend in alle rust de rest van de droom weer terug.
Let op de valkuil: denk niet na de eerste 3 pogingen: zie je wel het lukt me niet. Dromen leren onthouden vraagt geduld, rust en tijd.
Veel voorkomende droombeelden en hun (korte) betekenis
Het Huis
Het Huis staat voor jouzelf. Jij als persoon, als ik, als spiritueel zelf. Is er een kelder? Dan zijn daar vaak emotionele zaken verborgen. Diepe geheimen of angstige ervaringen. De zolder staat voor de top van het Zelf. Je spirituele Ik. Zijn de muren stevig of breekbaar? Zijn er ramen en deuren of zijn die dicht. Is het huis somber, vrolijk, groot en ruim of klein en knus? Beschrijf je huis maar eens aandachtig. Hoeveel kamers heb je? Wat bevindt zich in die kamers?
De Auto
De Auto is ook een onderdeel van jezelf, maar nu in beweging. Stuur je zelf? Dus sta je in het leven zelf aan het stuur? Of word je gereden en door wie? Zijn er passagiers? Welke kleur heeft de auto en hoe groot is deze. Waar rijdt je?
Archetypen
Is het een man of een vrouw? en wat is je eigen geslacht. De Archetypen zijn eenduidig over de hele wereld aanwezig in onze dromen. Er zijn er: het Ego, de Schaduw, de Anima (de vrouwelijke kant van de mannelijke dromer) en Animus (de mannelijke kant van de vrouwelijke dromer), het Zelf, Moeder Aarde of ook wel Oermoeder genoemd, het Zelf van de vrouw of van de man, de Wijze Oude Man. Personen die in je dromen voorkomen en hetzelfde dan wel het tegengestelde geslacht zijn. Zij vertellen je meer over je emoties of over je logica en geven je inzicht in je Zelf.
Droom ze!
Voor ieder die meer wil weten over zijn of haar dromen is het nuttig dromen op te schrijven en door middel van een droomencyclopedie te duiden. En daarbij kun je van je dromen ook gewoon genieten. Niet elke droom hoeft doorgrond te worden. Soms zijn dromen ook gewoon lekker ontspannend en leuk. En is de ontspanning op zich al voldoende. Droom zacht!
© 2011 - 2024 W-meijer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dromen zijn bedrogJe naam prijkt op grote aanplakbiljetten. Je fans jubelen en schreeuwen, overal lampen... Je staat op het podium en plot…
Een dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Meditatie oefeningenWe leven in een hectische wereld waar we moeten racen om bij te kunnen blijven … en blijkbaar willen we bijblijven, want…
Bronnen en referenties
- Pamela Ball: "Droomencyclopedie"