Meditatie oefeningen

Meditatie oefeningen We leven in een hectische wereld waar we moeten racen om bij te kunnen blijven … en blijkbaar willen we bijblijven, want we racen allemaal, stuk voor stuk. Om dit vol te kunnen houden en niet volledig op te branden is het belangrijk om ook voldoende momenten voor jezelf te hebben. De een haalt het uit een dagje vissen, de ander gaat dwars door Nederland fietsen en weer iemand anders trekt zich volledig terug om te mediteren.

Starten met mediteren

Omgeving

Als je gaat mediteren is de omgeving erg belangrijk. Concentratie is het woord en het helpt - en voor sommige mensen is het essentieel - om een rustige en prettige omgeving te hebben om te kunnen mediteren.
Wat iemand als rustig en prettig ervaart is heel persoonlijk wat kan variëren van absolute stilte tot zachte geuren of een lichte bries. Bekijk dus zelf goed of je je beter kunt concentreren in een donkere omgeving met gedimd licht of dat de buitenlucht meer voor je concentratie doet. Weinig omgevingsgeluiden – zo leert de ervaring – is wel belangrijk.

Houding

Vervolgens is de houding belangrijk, want de een neemt graag de traditionele kleermakerszit aan en voelt de rechte rug en de gekruiste benen prettig, de ander ligt liever desnoods met gespreide armen en benen. Waar het om gaat is dat je een houding aanneemt die jij prettig vindt en waar je bij kunt ontspannen.
Als je gevoelig bent voor allerlei prikkels is het aan te raden de ogen te sluiten.

Meditatieoefening start

De eerste meditatieoefening is altijd het “tot nu toe” in alle rust achter je te laten. Dit doe je door op het moment dat ze in je gedachten naar voren komen, je op een relaxte manier aangeeft dat je daar nu even niet mee bezig wilt zijn en zet ze vervolgens even naar de achtergrond. Doe je gedachten – welke het ook zijn – nooit geweld aan door jezelf te forceren er niet aan te denken. De gedachten waar het om gaat zal heviger proberen terug te komen.
Waar het om gaat is het “nu” en dus hoe je je nu voelt, wat je nu ervaart in lichaam en geest etc. etc. Als je je daarop focust, zullen je andere gedachten langzaam naar de achtergrond verdwijnen en is de tijd rijp voor een echte oefening.

Meditatieoefening wens in de aarde laten rijpen

Iedereen of bijna iedereen heeft wel een wens voor de toekomst. Neem bijvoorbeeld een mooiere woonomgeving, een ontspannen vakantie of dat laatste stukje gezondheid waar het nog aan ontbreekt.
Visualiseer je – zonder al te veel contouren – een mooie open plek die nog onontgonnen is en bedenk dat je in je meditatie altijd veilig bent, niemand kan je raken, dus je kunt prima vertoeven op dat vreemde kale stuk grond waar jij je toch wel goed voelt. Bovendien jij hebt nu de kans je wens ten uitvoer te brengen, want je gaat dat stukje grond bewerken. Je bedenkt de juiste bloemen die je wilt hebben, wat tegeltjes die ergens naar leiden (bedenk ook maar waar naar toe) of je verbouwt er tomaatjes … alles kan en mag.

Aanvullend haal je je grootste wens weer naar voren en weet dat de sky is the limit. Vertrouw deze wens aan de aarde toe, naast je bloemen en planten en laat het vanaf nu over aan de aarde, de natuur. Vertrouw dat de aarde het juiste doet, maar bedenk eerst of er nog iets is waarom het nog steeds een wens is en het nog niet ten uitvoer gekomen is. Houdt iets in jezelf het tegen? Wil je het als wens behouden? Vertrouw ook deze gedachten aan de aarde toe en zie het als voeding voor wat je zojuist aan de aarde toevertrouwt hebt.
Laat het vervolgens gaan en wacht af wat de aarde ermee gaat doen. Kijk rustig toe wat je wens in de loop der tijd gaat doen en laat het zaadje rijpen en tot volwaardige vrucht uitgroeien … een vrucht om te plukken. Ervaar vervolgens deze wens, nu deze volwaardig en volgroeit is.

Meditatieoefening reiniging chakra

Je chakra’s regelmatig laten reinigen kan prima in een meditatie. De rustige reis er naar toe kan op zich al een verademing zijn. Visualiseer dat je chakra’s op een berg gereinigd gaan worden en begin aan de voet van de berg.
Kijk goed om je heen en snuif de lucht van de verse bloemen langs de weg op, wandel of fiets verder en kijk hoe bomen op de helling mooi rechtop richting de hemel groeien en rust even onder de boom als je al een stuk gelopen of gefietst hebt. Bekijk het uitzicht wat – hoe hoger je komt – steeds mooier wordt. Je kijkt inmiddels uit op een mooie vallei. Je loopt of fietst door en de lucht wordt wat ijler en je gaat je lichaam voelen. Je benen worden moe en je transpireert, maar het voelt goed.

Als je boven bent staat er een mooie goudkleurige tafel klaar waar jij je chakra’s op neer kunt zetten. Van rood tot paars haal je ze fysiek uit je lichaam, stapelt ze op de mooie tafel en loopt er omheen. Op het moment dat je je focust op een chakra neemt de omgeving de kleur aan van die chakra en zie je alles alsof je door een gekleurde bril kijkt.
Je bekijkt of ze allemaal even groot en gelijk van vorm zijn en laat van bovenaf water vloeien over je chakra’s. In alle rust zie je het water omlaag lopen en je chakra’s reinigen. Het water loopt ook over je handen, je armen en voelt heerlijk koel aan. Als je chakra’s niet gelijk zijn, dan maak je ze in een moeite mee door gelijk en als ze schoon zijn, plaats je ze fysiek terug in je lichaam. Je rust nog even uit om je klaar te maken voor de reis omlaag en dan daal je in je eigen prettige tempo af. De temperatuur wordt aangenamer en je ademt lichter. Als je in het dal bent voel je je helemaal fris en herboren.

Tot slot

Laat iedere oefening een beleving op zich zijn, laat de oefening je altijd verfrissen, sluit zo af en als je aan het begin van de dag mediteert, is het ook nog een prettige manier om je dag te beginnen.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Diepe meditatie in 2 minutenTegenwoordig heeft iedereen haast, rent van hot naar her en schiet zichzelf voorbij, terwijl we weinig tijd besteden aan…
Verblijf in Stiltecentrum BetlehemIn onze Westerse maatschappij is 'tijd' een belangrijk begrip. Er zijn allerlei dingen waaraan binnen een bepaalde tijds…

Droombeelden en droomduidingDromen. Iedereen doet het, niet iedereen onthoudt het. Wat hebben dromen je te zeggen? Waarom droom je eigenlijk? En waa…
Doornappel, geschiedenis van verloren eerDoornappel, een eenjarige nachtschade-achtige plant met een groots en geheimzinnig verleden is nu een plant die bescheid…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.