Wat kun je met de dromenvanger?

Wat kun je met de dromenvanger? De dromenvanger is een bekend fenomeen in de spirituele wereld en moet ons op weg helpen in het leven, aldus menig medium. Maar dat is vrij algemeen en vraagt om wat meer uitleg om het gebruik van dromer vangen toe te passen, als je er al behoefte aan hebt. Hoe werkt de dromenvanger precies en waar vindt de dromenvanger zijn oorsprong?

Oorsprong

Hoewel er veel zaken uit de spirituele wereld uit het oosten komen, geldt dit niet voor de dromenvanger. De dromenvanger, het is een directe vertaling uit het Engels, 'dreamcatcher', vindt zijn oorsprong bij de indianen die in Noord Amerika leefden. Bij de Ojibweg, om precies te zijn.

Verder is men in het New Age gedachtegoed ook een aanhanger van de dromenvanger en zijn ze in allerlei kleuren terug te vinden. Meestal gaat het om een grote ring, veelal van wilgenhout, met een web erin. Er hangen vaak kralen, stenen en veren aan het web.

Geloof

De Ojibweg (of Ojibwa) geloofden dat als de dromenvanger boven het bed hing, deze nare dromen zou weren. Er hangen inmiddels al eeuwen dromenvangers boven de bedjes van jonge kinderen. Van al die dromen die er zijn, zouden de slechte dromen gevangen worden in het web (de mooie en goede dromen gaan zonder enige moeite door het web heen). De slechte glijden er tijdens de vroege ochtenduren vanaf en drogen op … en verdwijnen dus. Als er dan ook nog een zuchtje wind is wat de dromenvanger doet bewegen, is dat hét signaal dat het kind mooie dromen heeft. Je bent als kind dan vrij van nare dromen en droomt alleen maar mooi en goed, aldus degenen die geloven in de dromenvanger.

Kleuren

De kleuren hebben oorspronkelijk een betekenis, maar worden mede ingegeven door New Age in veel meer kleuren weergegeven. Oorspronkelijk gaat het om de volgende kleuren:
  • Lucht – Blauw
  • Water – Zeegroen en wit
  • Aarde – Zwart en bruin
  • Vuur – Rood en goudgeel

Dromen vangen

Dromen vangen wordt ook uitgelegd als de droom die je de kracht geeft voor de volgende stap (in het leven) en een soort houvast om deze droom te realiseren. Er zijn bijvoorbeeld cursussen om je te helpen om soms nog vage dromen/droombeelden concreet te maken en er mogelijk vorm aan te geven. Maar het begint allemaal bij de ruimte geven aan je droom … en dat is iets wat je ook zelf kunt leren.

Veel mensen lopen de ratrace mee en dat maakt dat ze soms te weinig ruimte geven aan het gegeven dat ze ook dromen hebben. Of dromen worden weggeduwd, want dromen zijn bedrog … toch? Tijdens zo’n cursus laat je je begeleiden door een medium of je dwingt jezelf tot meer rust, ga je ruimte geven aan je dromen (in letterlijke en figuurlijke zin pas op de plaats maken dus). Het kan zomaar verrassend zijn wat er uitkomt. Het moet vervolgens opgetekend worden, wat ook in plaatjes kan. Waar het om gaat is dat er een eerste concrete stap gezet wordt. Deze stap is niet meer dan je geest de ruimte te geven en creativiteit komt dan zomaar boven. Maar het kan ook om andere invalshoeken van dilemma’s gaan of mogelijk zelfs een andere professionele carrière. Dromen hoeven immers niet helemaal om bedrog te gaan.

Dit proces is een belangrijke in het jezelf (nog) beter te leren kennen, waarbij het geen must is dat je er ook iets specifieks mee gaat doen. Leg het je dan ook niet op, maar geef je dromen wel de vrije ruimte, laat het bezinken en kijk mogelijk op een later tijdstip of, en zo ja, wat je er mee kunt.

Een volgende stap

Natuurlijk kan het wel tot een concrete volgende stap leiden en afhankelijk waar het om gaat, is het dan van belang dat je er goed mee omgaat. Soms is begeleiding belangrijk, maar het kan ook om meer tijd gaan om het in te laten dalen (en tijd voor jezelf is voor menigeen al moeilijk genoeg).

Het kan ook gaan om zelf vorm te geven aan een droom (laat het gebeuren en kijk dan verder). Het kan om een stukje persoonlijke ontwikkeling gaan, het kan om een verdiepingsslag met je partner, vrienden of familie gaan. Zaken die je niet toelaat in het dagelijks leven, kunnen vanuit een droom duidelijk worden.

Tot slot

Dromen vangen kan dus van heel speels tot bloedserieus gaan en alles wat er tussen zit. Maar het begint met jezelf de ruimte te geven en daar zijn de cursussen bij uitstek geschikt voor. Je wordt op een niet schoolse wijze toch gedwongen … en dat werkt voor veel mensen wel zo prettig. En anders is het gewoon een leuke workshop waar je altijd iets wijzer van wordt.
© 2015 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De dromenvanger de kunst van het maken en toepassenAls je bij een newagewinkel naar binnen loopt zie je vaak prachtige mobielen hangen. Maar zijn dit wel mobielen Ze zijn…
Betekenissen in dromen: CijfersBetekenissen in dromen: CijfersIedere mens droomt elke nacht bewust of onbewust een aantal keren. Sommige dromen worden wel onthouden en sommige dromen…
Betekenissen in dromen: KleurenBetekenissen in dromen: KleurenIn dromen komen niet alleen de kleuren zwart of wit voor. Er zijn zoveel andere kleuren die een grote rol kunnen spelen…
Betekenis van dromen over de doodBetekenis van dromen over de doodDe meeste dromen over de dood symboliseren het einde van iets ouds en het begin van iets nieuws. Deze dromen kunnen zowe…

Yogahoudingen – uddiyana bandha (buikspierklem)Yogahoudingen – uddiyana bandha (buikspierklem)Volgens de yogahandboeken reguleren bandha's de pranastromen in het lichaam. Tijdens uddiyana bandha, of het opwaartse b…
Negatieve gedachten loslaten door boeddhistische kijkNegatieve gedachten loslaten door boeddhistische kijkHet doel van echte boeddhisten is compleet in vrede te leven met een blijvende staat van sereniteit, door het geestelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SiDowskI, Pixabay
  • Happinez Magazine: nr. 4 2015 “Dromen vangen”
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dromenvanger
  • http://dereizendeondernemer.nl/leren-dromen/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.