Betekenissen in dromen: Kleuren

Betekenissen in dromen: Kleuren In dromen komen niet alleen de kleuren zwart of wit voor. Er zijn zoveel andere kleuren die een grote rol kunnen spelen in de droom van mensen. Hierbij kan gedacht aan opvallende persoonlijke aspecten voor de dromer. Een voorbeeld hiervan is dat een dromer droomt over een azuurblauwe trouwjurk die de bruid aan heeft. Deze opvallende kleur zegt wat over de dromer. Kleuren in dromen zeggen meer dan mensen denken.

Dromen betekenissen: Kleuren

In dromen komen meestal een of meerdere kleuren voor die dominant voorkomen in de droom van dromers. Als er een of meerdere kleuren in de droom van de dromer prominenter naar voren komen dan wil het onderbewustzijn de dromer iets duidelijk maken ten opzichte van bijvoorbeeld een onderlinge verhouding tussen de dromer en iemand uit het persoonlijke leven van de dromer. Een ander voorbeeld is dat de kleur in de droom iets wil aangeven aan de dromer. Het onderbewustzijn zegt bijvoorbeeld dat als de dromer zijn ex-vriendin in een groene jurk ziet met een andere man, dat dit dan wil zeggen dat de dromer groen van jaloezie ziet. Tenslotte kunnen bepaalde kleuren in dromen herinneringen opwekken die de dromer bewust of onbewust heeft verdrongen. Dit kunnen bijvoorbeeld herinneringen zijn met betrekking tot onbenullige voorvallen in het dagelijkse leven van de dromer die volgens het onderbewustzijn nog gevolgen voor de dromer kunnen hebben.

Betekenissen van kleuren in dromen

Voordat dromers conclusies gaan trekken door de betekenissen van kleuren in dromen op te zoeken, moet op voorhand gezegd worden dat er meerdere betekenissen kunnen zijn van kleuren in dromen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de dromer kunnen kleuren in dromen er voor zorgen dat niet altijd de meest voor de hand liggende betekenis van toepassing is op de persoonlijke situatie. Veel dromen hebben geen eenduidige betekenissen, want vele websites, auteurs en andere bronnen spreken elkaar vaak tegen. Voor een dromer is het handig om niet te vertrouwen op een bepaalde website of boek. Raadpleeg altijd meerdere websites of boeken voordat er overhaaste conclusies worden getrokken over kleuren in dromen. Kleuren in dromen kunnen bij mensen andere associaties oproepen.

De kleuren in dromen

 • De kleur zwart kan in dromen verschillende dingen symboliseren. De meest voor de hand liggende betekenis is dat de kleur zwart de duisternis moet voorstellen. Zwart wordt ook geassocieerd met de dood, rouw en een onverwerkte trauma in het leven van de dromer. Zwart hoeft niet altijd iets negatiefs te betekenen. De kleur zwart kan betekenen dat dromer zich niet bewust is van verborgen spirituele kwaliteiten.
 • Als de kleur wit in een droom voorkomt, dan kan dit een aantal dingen betekenen. Wit staat voor reinheid, volmaakte schoonheid, zuiverheid en vrede. Daarnaast kan de kleur wit in een droom zeggen dat de dromer een nieuw start maakt in zijn leven.
 • Mocht de kleur rood in een droom voorkomen dan wil dit zeggen dat de dromer beschikt over onuitputtelijke energie of passie. In negatieve vorm kan de kleur rood aangeven dat de dromer moeite heeft om zijn woede te beheersen. Rood is ook de kleur van bloed en seksuele opwinding.
 • Blauw is de kleur die in dromen symbool staat voor de waarheid en die tevens een indicator in dromen is met betrekking tot de sterkte van de geest van de dromer. Daarnaast staat de kleur blauw in dromen voor rust en evenwicht. Echter kan de kleur blauw in dromen duiden op somberheid in het persoonlijke leven van de dromer.
 • Zoals de meeste kleuren heeft geel in dromen positieve betekenissen en negatieve betekenissen. Als geel positief in een droom voorkomt, dan wil dit zeggen dat geel staat voor geluk in het leven, de zon en harmonie. Mocht de dromer geen goed gevoel hebben over de kleur geel, dan wil dit zeggen dat de dromer te afwachtend en krampachtig in het leven staat. Het zou goed zijn voor de dromer als hij meer lef zou tonen in het dagelijks leven.
 • Droomt de dromer over de kleur groen, dan wil dat zeggen dat de dromer in het dagelijks leven bezig is om zich op een positieve manier te ontplooien. Tevens staat de kleur groen in dromen voor groei en de natuur. Als de kleur groen steeds prominenter in dromen voorkomt dan wil dat zeggen dat de dromer in zijn dagelijks leven moet groeien en om die groei te bereiken moet de dromer wel stappen durven te zetten. De kleur groen kan echter duiden op jaloezie.
 • Oranje is een energieke kleur volgens de theorie van de kleurentherapie. Deze theorie is tevens van toepassing in dromen. Mocht de dromer dromen over oranje, dan wil dat zeggen dat de dromer optimistisch is ingesteld over bepaalde personen of een situatie in het dagelijks leven. De keerzijde van oranje is dat deze kleur in sommige gevallen agressiviteit kan oproepen in dromen.
 • De kleur bruin verwijst in dromen naar het aardse, maar in negatieve vorm verwijst de kleur bruin naar depressie of zwaarmoedigheid. Daarnaast verwijst de kleur bruin naar onze oerinstinct die wij beter in onze dagelijks leven zouden kunnen gebruiken.
© 2011 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenissen in dromen: CijfersBetekenissen in dromen: CijfersIedere mens droomt elke nacht bewust of onbewust een aantal keren. Sommige dromen worden wel onthouden en sommige dromen…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Dromen over tandenDromen over tandenJe dromen zijn als een spiegel van je onderbewustzijn. Het leert je dingen waar je in eerste instantie misschien niet aa…

Dominee Christopher Neil-Smith duiveluitdrijverDominee Christopher Neil-Smith was een anglicaanse priester die dikwijls het ritueel van duiveluitdrijving leidde. Hoewe…
Vampierjager David FarrantEen van de jagers op vampiers die in het nieuws gekomen is, was David Farrant. Deze David had zichzelf uitgeroepen tot h…
Bronnen en referenties
 • http://www.droominfo.nl/droomwoordenboek
 • Boek: Dromen, Auteur: Caro Ness, ISBN: 9057642700
 • Boek: Droomsymbolen en hun betekenis, Auteur: Eric Ackroyd, ISBN: 9789043811873
 • Boek: Droomwoordenboek: Wat betekent mijn droom?, Auteur: Tom Chetwynd, ISBN: 9041760393
Daddycortez99 (31 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.