Dromen zijn bedrog

Je naam prijkt op grote aanplakbiljetten. Je fans jubelen en schreeuwen, overal lampen... Je staat op het podium en plotseling... gaat de wekker. Jammer, het was maar een droom... Ieder mens droomt, elke nacht, ook al herinner je je het niet altijd. In de bijbel al werden dromen als voorspellingen en goddelijke boodschappen aangeduid. Heel lang werd de droom als toekomstvoorspelling gezien, maar nu worden dromen gebruikt om het onderbewustzijn beter te begrijpen.

De slaap: hoeder van de dromen

Als we 's nachts rusten, betekent dat zeker niet dat ons lichaam niets doet. Het werkt op volle toeren aan herstel en volgt daarbij een vaste volgorde. Bij het inslapen schakelt het bewustzijn zo plotseling uit, dat we ons het moment van inslapen niet meer herinneren kunnen. In de volgende fase, wanneer je diep slaapt, vermindert ons lichaam alle activiteiten tot het laagste pitje, om te kunnen herstellen. Deze toestand wisselt ongeveer na 90 minuten om in de droomslaap.

Bij dromen verwerken de hersenen hetgeen je beleefd hebt, je zorgen en wensen. Alsof het software is, die een harde schijf defragmenteert, sorteert een droom alle informatie, het nieuw geleerde, onbewuste gedachten en angsten. Ze worden zo ingedeeld, dat er weer opnieuw plaats is in de hersenen. Het dromen heeft een praktische functie. Deze fase noemt men overigens de REM-fase. REM staat voor Rapid Eye Movement, wat snelle oogbeweging betekent. Als we dromen, bewegen onze ogen nl. zo snel alsof het lijkt of we de droombeelden live volgen.

Wat vertellen dromen

Om dromen te verklaren moet je je eerst de droom herinneren. Bij de één lukt dat, bij de ander niet. Een veel voorkomende truck is, om pen en papier naast je bed te leggen en meteen na het ontwaken alles op te schrijven wat je je nog herinnert. Natuurlijk is iedere droom persoonlijk en uniek. Er zijn echter enkele droombeelden, die veel mensen dromen en die door psychologen worden ingedeeld bij een bepaalde betekenis. Dat hoeft niet persé te betekenen dat de volgende interpretaties op jezelf van toepassing zijn. Voor een goede verklaring moet ook de persoonlijke levenssituatie bekeken worden.

Vliegen

Bijna iedereen heeft wel eens over vliegen gedroomd. De verklaring daarvoor is meestal de hang naar vrijheid (bevrijding), onbezorgdheid en geluk. Oefen je bijv. een hobby uit, terwijl je het eigenlijk niet (meer) leuk vindt? Of heb je vrienden, die je eigenlijk niet zo accepteren, als je bent? De Egyptenaren geloofden al, dat iemand die in een droom weg vliegt, een uitweg uit een gecompliceerde situatie zoekt.

In het niets vallen

Wie in een droom valt, heeft angst in zich. Bijvoorbeeld de angst voor wat de toekomst brengt of een beslissing die genomen moet worden. Misschien staat je een belangrijk examen te wachten, waarvan je denkt, dat het je niet gaat lukken. Of heb je nog steeds geen idee, wat je na je opleiding moet doen. In het niets vallen in je droom kan echter ook betekenen, dat je je leeg en wanhopig voelt.

Niet kunnen bewegen

Deze droom kun je letterlijk nemen. Wie in zijn droom ondanks grote inspanning niet van de plaats komt, heeft in zijn dagelijks leven moeilijkheden om een bepaald doel of doelen te bereiken. Het kan echter ook de drang naar meer onafhankelijkheid betekenen.

Publiekelijk naakt zijn

Je staat naakt op het station en probeert met alle mogelijke middelen je naakte lichaam te bedekken. Dit of gelijke scenario's wordt meestal gedroomd door mensen met weinig zelfvertrouwen. Waarschijnlijk leun je erg op de mening van andere mensen.

Dood

Dromen van de dood hoeft geen slecht voorteken te zijn. Integendeel. Als je over sterven droomt, betekent dat meestal dat we een bepaalde situatie afgesloten hebben en openstaan voor nieuwe dingen. Het kan bijv. betekenen dat je een ruzie bijlegt of dat grote zorgen worden opgelost.
© 2009 - 2023 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat betekent mijn droom? Uitleg van veel voorkomende dromenTijdens het dromen verwerken je hersenen informatie die je hebt opgedaan tijdens de dag. Je onderbewuste maakt hier een…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…

Eerste hulp, de belangrijkste regelsWat moet je doen wanneer er een ongeval gebeurt, of wanneer en iemand plotseling onwel wordt? Hier een aantal richtlijne…
Waarom voldoende slaap belangrijk isWaarom voldoende slaap belangrijk isWe weten allemaal dat het nodig is dat je elke nacht voldoende slaapt. Maar hoeveel slaap heb je ongeveer nodig? Wat geb…
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.