Dertien maanden en de dynamiek van het maya zonnejaar

Dertien maanden en de dynamiek van het maya zonnejaar Het jaar van 365 dagen begon bij de Maya op 26 juli, en telde dertien maanden. De dertien maanden worden gekarakteriseerd door de dertien tonen: het getal 1 tot 13. Elke toon, of elk getal heeft zijn karakteristiek. Zo is de één het ondeelbare, het begin, de magnetische kracht die de benodigde voeding voor groei en ontwikkeling naar zich toe trekt. De twee is de dualiteit in al zijn vormen, maar er is het derde element nodig om dynamiek te scheppen, het ruimtelijke is een feit. De vier is concreet, de basis. Dan ontstaat binnenin dat kader de quintessence: het vijfde, verenigende en overstijgende creatieve element. Vijf is het getal van de creatieve mens. De mens is nu handelingsbekwaam. Dit zonnejaar van 365 dagen is één van de verschillende jaartellingen die de Maya hanteerden. Er waren kalenders voor verschillende doeleinden, een zaaikalender bijvoorbeeld, of de negen maanden durende Tzolkin. Elke kalender heeft zijn eigen dynamiek.

De dynamiek van dertien fasen

In de opbouw van deze dertien fasen is een werkbaar systeem te herkennen, dat niet alleen van toepassing hoeft te zijn op deze specifieke perioden in het jaar. Ook in langer of korter durende processen of projecten is dit ritme van dertien fasen te herkennen.

Magnetische Vleermuis Maan

De eerste maand loopt van 26 juli t/m 22 augustus.

De Vleermuis heeft transformerende eigenschappen. Om een nieuwe start te maken is het nodig om het oude dat niet bruikbaar is te laten afsterven, zodat een zuiver helder begin mogelijk is. Wees je bewust dat je daden getuigen van hetgeen je naar je toe wil trekken, en andersom: wat je aantreft in je werkelijkheid is gevolg van denken en doen.

Lunaire Schorpioen Maan

De tweede maand loopt van 23 augustus t/m 19 september.

Hier zijn de polariserende krachten van de twee werkzaam. De dualiteit in al zijn vormen. Maar het is niet meer dan een ping-pong- spel zonder einde. Het is de uitdaging om behalve het licht ook het duister van jezelf en je leven onder ogen te zien. Dit is het bestaan in zijn geprojecteerde vorm, de grot van Plato: we zien de schaduwen aan voor de werkelijkheid.

Elektrische Hert Maan

De derde maand loopt van 20 september t/m 17 oktober.

Hier begint de dynamiek. De beweging is snel en licht, net als die van een hert. Of is er nu al stagnatie? In het spel ben jij degene die de dynamiek aangeeft, altijd.

Zelfbestaande Uil Maan

De vierde maand loopt van 18 oktober t/m 14 november.

Met de vier is de basis van wat hierna komt gelegd. De partituur is geschreven en de muziek kan gespeeld gaan worden. Vier is het vierkant, de vier muren, de vier seizoenen, de vier windrichtingen. Zonder de vier zijn we nergens en komen we nergens.

Boventoon Pauw Maan

De vijfde maand loopt van 15 november t/m 12 december.

De kracht van de vijf is de uitstraling, de bezieling, de intentie. De vijf is de quintessence. Binnen de vier muren is de bezielende kracht als 5e element onmisbaar. De vijf vingers van een hand. De universele mens, afgebeeld door Michelangelo in het pentagram, de vijfpuntige ster: vier ledematen uitgestrekt, het hoofd als 5e en hoogste punt van de ster.

Ritmische Hagedis Maan

De zesde maand loopt van 13 december t/m 9 januari.

De beweging vindt haar ritme en evenwicht. De energiestroom gaat gestadig voort, zoals de wandelaar in ritme wandelt: links, rechts; onstuitbaar is de zes.
De Hagedis is het dier van de droom. Het past in deze periode om je naar binnen te keren. Je komt dichter bij jezelf en wellicht dichter bij de dynamiek die aan de basis ligt van jouw bestaan. Je kracht en jouw schatten liggen in je binnenste en willen gezien worden door jou, ze zijn onuitputtelijk. Daar ligt je motor.

Resonante Aap Maan

De zevende maand loopt van 10 januari t/m 6 februari.

Hier, halverwege het jaar is afstemming en inspiratie en creativiteit aan bod. Als de dingen niet naar wens gaan is het belangrijk om de humor te blijven zien. Heb je je werkelijk afgestemd op het hogere doel? Of ben je verdwaald in je eigen schaduw?

Galactische Havik Maan

De achtste maand loopt van 7 februari t/m 6 maart.

De vorm die in de vierde maand gevestigd werd, krijgt hier nog meer handen en voeten. Harmonie en integriteit. Waar sta je voor?

Solaire Jaguar Maan

De negende maand loopt van 7 maart t/m 3 april.

Dit is een zeer krachtige periode; de zonne-impuls in combinatie met de macht van de jaguar. Het is de periode van het aanbreken van de lente. De drang tot manifestatie doet zich voelen. Je voelt dat je je daarmee wil bezig houden, wat heb je nodig? Heb je overzicht over wat zich ontwikkelt? Ben je een zuiver kanaal?

Planetaire Hond Maan

De tiende maand loopt van 4 april t/m 1 mei.

Nu wordt zichtbaar wat zich sinds het begin van het jaar (26 juli) heeft ontwikkeld. Dat wat jij tot manifestatie brengt is a.h.w. de voeding die jij geeft aan deze wereld. Als het goed is, dan is het het product van liefde.

Spectrale Slang Maan

De elfde maand loopt van 2 mei t/m 29 mei.

Dat wat niet naar wens is, wat je belast, wat in de weg zit, wat bij het verleden hoort, of bij oude patronen, kan in deze periode los worden gelaten, zo creëer je ruimte voor gewenste of nieuwe ontwikkelingen.

Kristallen Konijn Maan

De twaalfde maand loopt van 30 mei t/m 26 juni.

Het grote geheel wordt zichtbaar. Je kleine leven, je kleine wereld, maakt connectie met dat grote geheel, zelfs al besef je dat niet. We zijn allemaal verbonden. Zoek geestesverwanten op. Vier samen het feest van het grote geheel waar we allemaal deel van uitmaken. Open je ogen en je hart en zie het grote verband.

Kosmische Schildpad Maan

De dertiende maand loopt van 27 juni t/m 24 juli.

De schildpad draagt de schepping op haar rug.
De voltooiing. Misschien voel je de behoefte het een en ander af te ronden, nu is het een goede tijd daarvoor. Misschien voel je die noodzaak niet, maar wil je je laten dragen. Je maakt deel uit van het onnoembare. Je hoeft het niet te benoemen, het is er toch wel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kalender van vroeger tot nuKalenders zijn erg belangrijk. Tegenwoordig worden ze door iedereen gebruikt. Kalenders geven aan welke dag het is en zi…
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…

Ophiuchus (Slangendrager): Een dertiende sterrenbeeld?Ophiuchus (Slangendrager): Een dertiende sterrenbeeld?Diverse media melden in 2016 dat de huidige horoscopen niet kloppen en er eigenlijk een dertiende sterrenbeeld toegevoeg…
Het jaar 2020 is het jaar van de ratHet jaar 2020 is het jaar van de ratRond medio december krijg je bij de meeste Chinese restaurants - nadat je lekker hebt gegeten - bij het afrekenen een Ch…
Bronnen en referenties
  • 13 Manen werkboek van de natuurlijke tijd. Nicole E. Zonderhuis
  • www.maya.at
  • Sleutel tot de Tarot. Noud van den Eerenbeemt
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.