Hoe kom je over bij anderen? De Ascendant in je horoscoop

Hoe kom je over bij anderen? De Ascendant in je horoscoop Je Ascendant is het teken dat aan de oostelijke horizon stond toen je werd geboren. Dit teken is je uitgang naar de buitenwereld en toont de manier waarop je met de wereld omgaat, en ook hoe je ervaringen verwerkt. Samen met de Zon en de Maan is de Ascendant een van de meest persoonlijke elementen van de geboortehoroscoop. Klassieke (middeleeuwse) astrologen geven op basis van de Ascendant ook aanwijzingen over iemands fysieke verschijning en zijn vroegste ervaringen. Voor het bepalen van je Ascendant kun je het gemakkelijkst terecht bij een online gratis dienst die je horoscooptekening voor je uitrekent.

Het belang van de Ascendant in de geboortehoroscoop

De Ascendant is het teken aan de oostelijke horizon. Op een horoscooptekening is het Zuiden boven, zodat het Oosten links te vinden is. In deze geboortehoroscoop is de Ascendant <STRONG>Schorpioen</STRONG>. / Bron: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Ascendant is het teken aan de oostelijke horizon. Op een horoscooptekening is het Zuiden boven, zodat het Oosten links te vinden is. In deze geboortehoroscoop is de Ascendant Schorpioen. / Bron: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het teken van de Ascendant krijgt meer impact op de rest van de horoscoop wanneer er planeten in het eerste huis staan die verbindingen (aspecten) maken met andere punten van de horoscoop. Ook de heerser van het teken wordt in beschouwing genomen enzovoort. Op te merken valt dat het zuivere Ascendantteken ('Ik ben een Ram-Ascendant') eigenlijk niet vaak voorkomt. Bij iemand met Ram als Ascendant die geen atletisch lichaam heeft, kan bijvoorbeeld de heerser van Ram (Mars) zich in Stier bevinden. Wat de astroloog ook afleidt uit de planeten in het Ascendantteken, is de schoonheid van de persoon: met Venus en Jupiter in het rijzend teken zijn er sterke aanwijzingen voor schoonheid. Moderne astrologen associëren de Ascendant met psychologische, biologische en sociologische factoren: psychisch, lichamelijk en relationeel. De fysieke kenmerken van het teken op de Ascendant zijn het minst betrouwbaar, omdat bijvoorbeeld ook planeten in het eerste huis en de positie van de heer van de Ascendant invloed hebben op iemands uiterlijk.

De Ascendant: van Ram tot Vissen

Hier volgt een korte duiding van elke Ascendant, met enkele fysieke kenmerken die de 17e-eeuwse Engelse astroloog William Lilly eraan toeschreef.

Ascendant in Ram

Ram is een vuurteken, en als rijzend teken levert dit een persoon op met een vriendelijk, joviaal, vrijgevig en spontaan karakter. Mars als heerser geeft daarnaast ook een licht 'militair' tintje, wat zich kan uiten in het volgen van strikte regels, alles zelf willen organiseren.

Lichamelijke kenmerken: mager lichaam, lange nek, hoge jukbeenderen, langwerpig gezicht, grijze of donkere ogen, zandkleurig of bruin haar, donkere wenkbrauwen en teint, meestal grote en prominente voortanden.

Ascendant in Stier

Stier is een aardeteken, en suggereert dus een voorzichtig, ijverig maar eerder traag werkend persoon die graag alles afmaakt wat hij begint. Stier is sociaalvoelend en vaak ook artistiek en muzikaal begaafd.

Lichamelijke kenmerken: korte maar stevige gestalte, breed voorhoofd, grote ogen en gezicht; grote, sterke schouders, opvallende mond en dikke lippen; zware handen; donker ruw haar.

Ascendant in Tweelingen

Net als de andere twee luchttekens zijn mensen met Tweelingen als Ascendant opvallend communicatief aangelegd. Zij zijn voortdurend bezig met nieuwe ideeën en theorieën en hun interesse gaat vooral uit naar onderwerpen die te maken hebben met onderwijs, netwerken en nieuws. Tweelingen-Ascendanten kiezen vaak voor een intellectueel beroep, bijvoorbeeld in de media of in het onderwijs. Hoewel ze sociaal zijn en de omgang met anderen nodig hebben, kunnen ze soms bijzonder afstandelijk en eigenzinnig reageren. Heel karakteristiek is dat ze steeds druk bezig zijn, en liefst met vele dingen tegelijk. Hun mentale activiteit maakt overuren.

Lichamelijke kenmerken: rechte houding, lang, eerder donkere teint, lange armen, met vaak kleinere, vlezige handen en voeten, donker haar, bijna zwart; een sterk, actief lichaam, een doordringende blik, perfect zicht.

Ascendant in Kreeft

Dat er meer dan gemiddeld mensen worden geboren met dit teken aan de oostelijke horizon, komt doordat Kreeft een traag rijzend teken is. Kreeft-Ascendanten hebben meestal een aangename jeugd met zorgzame en liefhebbende ouders. Ze zijn sterk gehecht aan hun familie en hoewel ze gevoelig en bescheiden zijn, durven ze toch moeilijke besluiten nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Ze stralen rust uit en zijn zeker van zichzelf, omdat ze weten dat ze kunnen vertrouwen op hun gevoel en intuïtie. Kreeft-Ascendanten zijn eerder traditioneel en realistisch, en proberen niet uit de toon te vallen.

Lichamelijke kenmerken: over het algemeen een kleine gestalte, het bovenlichaam groter dan het onderste deel, een rond gezicht, ziekelijk bleke teint, bruin haar, kleine ogen.

Ram / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ram / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Stier / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Stier / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tweelingen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Tweelingen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Kreeft / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Kreeft / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Ascendant in Leeuw

Gedraagt zich autoritair en waardig en wil erkend worden voor zijn kwaliteiten. Leeuw-Ascendanten vertoeven liefst in een luxueuze omgeving en stralen levensvreugde uit.

Lichamelijke kenmerken: groot, rond hoofd, grote ogen, meer dan gemiddeld postuur, brede schouders, smal middel, gele of donkere vlaskleurige haarbos, een woest gezicht, met een blos.

Ascendant in Maagd

Is als aardeteken gereserveerd en voorzichtig, en is met Mercurius als heerser van dit teken grondig en kritisch. Is in staat om veel aandacht en zorg te geven en is heel opmerkzaam.

Lichamelijke kenmerken: een slank lichaam van gemiddelde lengte, maar mooi geproportioneerd, een blozende teint, donker haar, geliefd of lieflijk, maar geen mooi wezen, een kleine schelle stem, eerder korte ledematen.

Ascendant in Weegschaal

Suggereert een opvoeding in een harmonieus gezin, iemand met een gevoelige aard, die goede manieren belangrijk vindt en gemakkelijk in de omgang is.

Lichamelijke kenmerken: een goed gevormd lichaam, recht, lang, eerder slank dan zwaar; een rond, mooi gezicht, het haar gelig, soepel en lang.

Ascendant in Schorpioen

Suggereert een jeugd in een minder aangename of disharmonische omgeving. Komt mogelijk vroeg in aanraking met geweld. Kan het ene ogenblik heel gereserveerd zijn, en dan emotioneel uitbarsten.

Lichamelijke kenmerken: een corpulent, sterk lichaam, een enigszins breed of hoekig gezicht, een schemerige huidskleur, donkere haardos, harig lichaam, enigszins kromme benen, korte nek, gedrongen.

Leeuw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Leeuw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Maagd / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Maagd / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Weegschaal / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Weegschaal / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Schorpioen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Schorpioen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Ascendant in Boogschutter

Een levendig, sociaal persoon met een overschot aan plannen. Interesse in filosofie en religie, houdt van sport en activiteiten in de buitenlucht.

Lichamelijke kenmerken: een mooi, ietwat lang gelaat, maar vol en blozend, of bijna zoals door de zon verbrand; kastanjebruine haarkleur, de gestalte iets boven het gemiddelde; goedgevormde ledematen, en een sterke constitutie.

Ascendant in Steenbok

Iemand die ijverig en met volharding achter zijn doel aangaat. Een persoon die het belangrijk vindt wat anderen van hem denken en aan hun verwachtingen wil voldoen. Bezit veel zelfcontrole en toont zich verantwoordelijk en diplomatisch.

Lichamelijke kenmerken: meestal 'droge' lichamen, niet lang van gestalte, langwerpig mager gezicht, zwart haar, een smalle kin, lange smalle nek en smalle borst.

Ascendant in Waterman

Een opvoeding waarin hij of zij in aanraking komt met ongewone ideeën. Is eigenzinnig, gek op nieuwe dingen, en streeft steeds ook nieuwe doelen na, vaak zonder veel volharding. Is nieuwsgierig, en beschikt over veel aanpassingsvermogen. Krijgt als luchtteken niet veel vat op de eigen gevoelens.

Lichamelijke kenmerken: gedrongen en dik, ofwel iemand met een sterk, goed geproportioneerd lichaam, niet groot; een lang gezicht, een optimistische teint; als Saturnus, die de Heer is van dit huis, in Steenbok of Waterman is, heeft de geborene zwart haar en een sanguine teint, met verwrongen tanden; anders een bleke kleur, zandkleurig of vlashaar, en een zeer zuivere huid.

Ascendant in Vissen

Vaak geassocieerd met wat vreemde, gereserveerde personen. Verlegen, passief en moeilijk tot actie te bewegen. Verlangt naar een comfortabel leven, zonder er veel voor te moeten doen.

Lichamelijke kenmerken: kleine gestalte, niet goed in proportie, een goed groot gezicht, een tere teint, het lichaam vlezig of zwellend, niet erg recht, maar het hoofd voorovergebogen.

Boogschutter / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Boogschutter / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Steenbok / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Steenbok / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Waterman / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Waterman / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Vissen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Vissen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Hoe komt het dat sommige mensen zich niet herkennen in hun Ascendant?

De eerste, voor de hand liggende conclusie zou natuurlijk zijn dat astrologie onzin is, maar astrologen hebben hier zelf andere verklaringen voor. Die hebben vooral te maken met de geboortetijd die voor de horoscoop is gebruikt, de aanwezigheid van planeten in het Ascendantteken en de positie van de heer van het eerste huis.

De <STRONG>Ascendant</STRONG> in deze horoscoop is <STRONG>Stier</STRONG>. Stierkenmerken zullen prominent aanwezig zijn in deze persoon omdat er maar liefst <STRONG>drie planeten in het eerste huis</STRONG> staan: Mercurius, Venus en Zon. <STRONG>Heer van de Ascendant</STRONG> is <STRONG>Venus</STRONG> (Stier heeft Venus als heerser), en die staat ook nog eens in het eerste huis en in eigen teken. / Bron: Coddod, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Ascendant in deze horoscoop is Stier. Stierkenmerken zullen prominent aanwezig zijn in deze persoon omdat er maar liefst drie planeten in het eerste huis staan: Mercurius, Venus en Zon. Heer van de Ascendant is Venus (Stier heeft Venus als heerser), en die staat ook nog eens in het eerste huis en in eigen teken. / Bron: Coddod, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Verkeerd opgegeven geboortetijd

Mensen herkennen zich soms niet in de beschrijving van hun Ascendant. Mogelijk, zo zeggen astrologen, is de geboortetijd dan onnauwkeurig genoteerd, of zijn voor de berekening foute gegevens ingevoerd. Iemand kan met een geboortetijd van 9u30 een Ascendant Leeuw hebben op 29 graden, terwijl hij om 9u36 een Ascendant Maagd is. Immers: de Ascendant legt elke vijf minuten gemiddeld een boogafstand van een graad af, en een kleine afwijking in geboortetijd kan dus voldoende zijn om in een ander teken terecht te komen.

Planeten in het eerste huis

Is de geboortetijd tot op de minuut nauwkeurig en zijn ook de andere gegevens (plaats van geboorte enz.) in orde, dan moet een andere factor het archetypische beeld van het teken hebben gewijzigd. Een vuistregel voor de invloed van de Ascendant in iemands persoonlijkheid, is dat een leeg Ascendantteken (zonder planeten) minder krachtig werkt. Aan de andere kant zullen planeten die zich in dat teken bevinden de interpretatie van de geboortehoroscoop vaak sterk beïnvloeden. Zo kan iemand die de zachte, harmonische en sociale Weegschaal als Ascendant heeft, voor zijn omgeving gesloten en hard overkomen wanneer Saturnus zich in dat teken bevindt.

Positie van de heer van de Ascendant

Het is volgens de regels van de astrologie ook belangrijk om de 'heer' van het eerste huis te betrekken in de analyse. Die heer is de heerser van het teken op de Ascendant (Mars voor Ram, Venus voor Stier enz.) Die heer kan zelf in het eerste huis staan, maar meestal is dat niet het geval. Stel dat het Ascendantteken Weegschaal is, en de heer van het eerste huis - Venus dus - maakt een vierkant met Mars. In dat geval zal de persoon ook 'Marskenmerken' hebben. Hij of zij zal bijvoorbeeld de indruk geven kortaf of agressief te zijn, wat atypisch is voor Weegschaal.

Kortom: het verdient aanbeveling om je horoscoop met een programma of online te laten berekenen zodat je de hele tekening met de onderlinge samenhangen kunt bestuderen.

Middeleeuwse versus psychologische astrologie: verschillende mensbeelden

De middeleeuwse astrologie was deterministisch. Vrije wil was er niet, want alles stond in de sterren geschreven. De mens was dus een speelbal van het lot en kon hoogstens de uitkomst van een astrologische voorspelling afwenden of verzachten door bijvoorbeeld te verhuizen (relocatieastrologie). De Ascendant stond gelijk aan het fysieke lichaam en de astroloog was ervan overtuigd dat hij ziekten en ongelukken aan de hand van de horoscoop kon voorspellen.

Vanaf de 20e eeuw begonnen psychologisch georiënteerde astrologen, onder invloed van de psychologie van Carl Gustav Jung, de geboortehoroscoop te zien als een plattegrond van de psyche. De horoscoop toonde het groeipotentieel van een persoon, die zelf richting kon geven aan zijn leven. De Ascendant kreeg de rol toebedeeld van 'persona', het masker dat je toont aan de buitenwereld.

Kun je zelf iets doen aan de manier waarop anderen je zien?

Of je nu bezig bent met psychologie, astrologie of een andere wijze om tot zelfkennis te komen, het is belangrijk om te beseffen dat je sociale masker - dat Jung de 'persona' noemde - niet meer is dan dat. Een masker, een manier om met de buitenwereld om te gaan. Je kunt je ermee beschermen, om je diepste zelf niet bloot te geven. Het vergemakkelijkt ook de communicatie, de relaties met anderen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf kent, en hoe minder bevreesd je hoeft te zijn.

In astrologische termen: als je geboren wordt, ben je je Maan (je ziel), maar je streeft ernaar je Zon (het ego) te zijn. Als je jong bent, heeft de omgeving het grootste vormend effect op je: de Maan absorbeert en weerspiegelt ook. Uiteindelijk is het doel in je leven wat de Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung 'individuatie' noemt. Jezelf onderscheiden door niet langer uitsluitend te absorberen en te weerspiegelen.

Het masker (de Ascendant) dat je toont blijft je meest natuurlijke manier om je uit te drukken en jezelf te presenteren aan anderen. Net als met de persona van Jung moet je oppassen om je niet te veel te gaan identificeren met dat masker: met de verwachtingen van de maatschappij of met een bepaald beeld dat je van jezelf hebt. De Ascendant is conformerend, zoekt een soepele manier om de interactie aan te gaan met de buitenwereld. Je eigen aard kun je niet veranderen, maar de Ascendant heeft net als elk ander element in de horoscoop potentieel een positieve of negatieve werking. En daar kun je volgens de psychologische astrologie zelf wel een keuze in maken.
© 2019 - 2024 JGrandgagnage, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is je Ascendant? (Ascendantteken Tabel)Wat is je Ascendant? (Ascendantteken Tabel)Wat is jouw Ascendant? Zoek het hier op ! Iedereen weet wel wat zijn sterrenbeeld of zonneteken is, maar welke ascendant…
Leer jezelf kennen: de archetypen van Zon, Maan en AscendantLeer jezelf kennen: de archetypen van Zon, Maan en AscendantWie begint aan een studie astrologie wordt vaak overweldigd door het aantal elementen in de geboortehoroscoop waar je re…
De Ascendant tekensDe ascendant is het teken van de dierenriem dat rijzende was aan de horizon op het moment van de geboorte. De plaats van…

Decanaten: de 36 persoonlijkheidstypen van de dierenriemDecanaten: de 36 persoonlijkheidstypen van de dierenriemMensen met hetzelfde sterrenbeeld zijn vaak toch heel verschillend. Astrologen zullen je dan vertellen dat dit komt door…
Astrologie: geloof of wetenschap?Astrologie: geloof of wetenschap?Astrologie komt in vele gedaanten. Als voorspelmethode, als esoterische wetenschap voor ingewijden, als populair amuseme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KELLEPICS, Pixabay (bewerkt)
 • William Lilly, Christian astrology, (1647) - Uitg. Astrology Classics 2004 Book 1: An Introduction to Astrology
 • Reinhold Ebertin, The Combination of Stellar Influences - Uitg. American Federation of Astrologers, 2000
 • Arthur Dione:, Jungian Birth charts - Aquarian astrology
 • Ellynor Barz, Goden en planeten - Uitgeverij Kosmos, Utrecht/Antwerpen
 • Jules Grandgagnage, Gids voor de westerse astrologie, Brave New Books 2019
 • Afbeelding bron 1: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 5: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 6: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 7: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 8: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 9: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 10: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 11: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 12: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 13: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 14: Coddod, Wikimedia Commons (Publiek domein)
JGrandgagnage (25 artikelen)
Laatste update: 02-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.