Beauty: Oogpotlood
Het oogpotlood is zo’n cosmetica artikel dat meedeint op de golf van trends. Zo is het artikel mode en moet ieder oog er aan geloven en zo is het “not done” om het oogpotlood te gebruiken. Toch kan een oogpotlood, behalve kleur aan het oog, ook net die nuance geven die de ogen nog meer eruit laat springen.
Verschillende potloden
Om te beginnen zijn er verschillende cosmeticapotloden, potloden die nog wel eens verkeert gebruikt worden. Niet altijd ernstige, maar een te hard potlood bij de tere huid van het oog toepassen, kan dan weer slecht voor de huid zijn.
Strikt genomen is het goed het wenkbrauwpotlood en echt oogpotlood uit elkaar te houden. Het wenkbrauwpotlood heeft een hardere punt om de wenkbrauwen met “scherpe streepjes” op de huid na te bootsen. Het oogpotlood is iets zachter en kent, zoals genoegzaam bekend, meestal een arsenaal aan kleuren, terwijl het wenkbrauwpotlood gebonden is de kleuren die de wenkbrauw kan hebben.
Andere doeleinden
Overigens wordt het oogpotlood ook voor de wenkbrauw gebruikt, maar is meestal net iets te zacht om goed toe te passen op de wenkbrauwen. Wel kan een goed geslepen oogpotlood dienst doen als lipomranding (om later met lippenstift in te kleuren). Maar lipomlijning is ook een trend (of niet). Omlijning in de kleur van de lippenstift kan altijd, het doet dan slechts dienst om uitlopen van de lippenstift te voorkomen. Een lippenpotlood is overigens wel beter of om uitlopen van lippenstift te voorkomen, kan er ook een “sealer” over de lippenstift aangebracht. De kans dat het dan uitloopt is minimaal.
Oogpotlood toepassen
Een lijntje onder het oog
Vreemd dat het oogpotlood er al lang is, maar de toepassing door de meeste mensen niet verder komt dan een lijntje in een bepaalde kleur onder het oog. Een wit potloodje op de binnenrand van het oog vergroot het oog en wordt meestal alleen daarvoor aangebracht en niet als decoratie van het oog.
Oogschaduw
Maar het oogpotlood kan ook als oogschaduw toegepast worden op het ooglid of in combinatie met een poederoogschaduw. De poederoogschaduw kan dan mooi bedekt worden over het ooglid en het oogpotlood kan – meestal in een donkerder variant – opgebracht worden in de uithoeken als accent of om het oog “te liften” en het de amandelvorm te geven.
De looks
Een lekkere zwoele blik krijg je door het oogpotlood onder en op het onderooglid aan te brengen en breng wat glanzende oogschaduw op het bovenooglid aan. Allemaal in wat diepere kleurtinten in bijvoorbeeld blauw of zeegroen. Maak je het lijntje aan de binnenkant van je onderooglid zwart, dan verklein je het oog ietwat. Vervaag het lijntje onder het oog een beetje om het een wazige blik te geven.
De Aziatische blik benadruk je door je ogen die amandelvorm te geven en het oogpotlood naar de buitenkanten van het oog, dun uit te laten lopen. Als je het lijntje halverwege het bovenste ooglid begint dan kan je het subtiel “weg” laten lopen naar de buitenkant (niet meer dan enkele minimeters omhoog). Wil je er meer een statement van maken, zet de lijn dan steviger aan.
Vrolijk zomers maak je de ogen door een oogpotlood in de gewenste kleur met een subtiel glittertje te nemen en dit op het bovenste- en onderste ooglid aan te brengen. In de donkere avonduren kan het er met name onder het oog een beetje vreemd uitzien, dus pas het alleen overdag toe (daar is het ook voor bedoeld).
Vloeibaar oogpotlood
Het lijkt op de traditionele eyeliner, maar het is een tussenvorm met het oogpotlood. Maar wel een die intens van kleur is en ook mooi strak aan te brengen (strakker dan alleen het potlood). Eyeliner vinden relatief veel vrouwen toch nog lastig aan te brengen en deze tussenvorm is wel handig. Er zijn nog niet veel merken die deze tussenvorm verkopen.
Tot slot
Het oogpotlood een handige tool om snel de ogen wat meer nuance te geven of de blik wat te openen. Alleen opletten dat het potlood in de zomer niet te warm wordt, de punt is dan te zacht om de ogen mooi mee op te maken.