Schoonheid: Feestelijk opgestoken haar

Schoonheid: Feestelijk opgestoken haar Voor de een is slechts goede verzorging feestelijk haar, maar de ander wil iets speciaals doen middels het bijvoorbeeld op te steken. Dat kan, echter je moet daar of lang(er) haar voor hebben of met kunst knotten en vlechten aan de slag gaan. Mogelijkheden genoeg, maar als je niet doorgewinterd bent in het feestelijk opsteken, is wat oefenen aan te raden. Een aantal mogelijkheden.

Knotten

Algemeen

De gemiddelde knot ziet er in het hedendaagse straatbeeld of rommelig of oma-achtig uit en dat is niet wat iemand voor ogen zal hebben als deze een feestelijk kapsel wil. Met wat handigheid én wat kunstgrepen kom je echter een heel eind.
Het begint met de haren mooi glad te maken. Glanzend haar ziet er altijd feestelijker uit en je haar maak je glanzender met de juiste producten in combinatie met goed föhnen. Met de haarschubben mee (omlaag dus) of met glansproducten en de haren vervolgens goed borstelen. Kijk alleen uit welke producten je gebruikt, want verkeerd gebruik kan juist eerder pluizig haar opleveren. Laat je goed adviseren bij de kapper en/of drogisterij.
De knot mag overal zitten, bovenop het hoofd, achterop het hoofd of zelfs bijna in de nek. Dat laatste geeft een meer dramatische look, terwijl bovenop het hoofd wat vriendelijker en meisjesachtig staat. Maar de knot laat je gezicht altijd beter uitkomen. Een mooie oogmake-up bij een knot zal dus veel beter uitkomen.

Knotje maken

Als je geen pony hebt, is het goed te bekijken welke knot je beter staat en hoewel het soms anders lijkt, is de lage knot het lastigste. Je moet dan immers zorgen dat je al je haar mooi glad langs het hoofd naar achter, naar de knot, laat lopen. Het vastzetten met een goed haarelastiek is op zich meestal niet zo moeilijk, maar dat gladde haar is lastiger. Je kunt er ook voor kiezen de bovenste laag (van oor tot oor) los te laten hangen en de rest vast te zetten. Als de knot goed vastzit, kan je dan met kleine schuifspeldjes (in de kleur van je haar) de bovenste laag naar achteren halen, deze glad over je hoofd leggen en vastzetten in de knot.

De knot kan je overigens met verschillende haar krammetjes vast zetten. Het is maar net wat je het handigste vindt. Je kunt je haar vanaf het elastiek draaien en al draaiend in een rondje draaien en vervolgens vastzetten op je hoofd. Je kunt ook vanaf het elastiek een vlecht maken, deze onderaan weer met een elastiekje vastzetten en dan rond op je achterhoofd draperen. Dit zet zich met wat speldjes vaak net iets gemakkelijker vast.
De hoge of knot op het achterhoofd zet je in beginsel op dezelfde manier vast, maar bij de hoge knot moet je uitkijken dat het haar op je achterhoofd niet te bol valt als je het vast zet. Dat geeft zon ei aan de achterkant. Veel en lang haar kan uitzakken, dus bij de hoge- en achterknot altijd zorgen dat het met het haarelastiek goed stevig tegen het hoofd aan zit.

Kunstig

Als je een grotere knot wilt dan je haar lang is, kan je altijd voor een kunststaart of -vlecht kiezen. Deze bevestig je goed aan het elastiek om je echte haar en volg dan de eerdere stappen weer. Let alleen goed op dat je de bevestiging aan je eigen haar niet ziet én de kleur gelijk of in de lijn van je eigen haar zit.

Wil je het iets anders, laat dan een flinke pluk los en draai deze stevig met de krultang of bevestiger er een stukje nephaar in een sterk afwijkende kleur aan. Zon stevige krul kan je nonchalant op het hoofd (richting de knot) vastzetten of los laten hangen.
Het feestelijke tintje van het mooi gladde haar geef je door er nog een glansstylingproduct in te doen. Er zijn ook haarlakken, goed voor de stevigheid, die glans in zich hebben. Sommige soms zelfs met een glittertje.

Vlechten

Algemeen

De een vindt het truttig en de andere prachtig, over smaak van niet te twisten. Maar ook met vlechten kan je een feestelijk kapsel maken. Het moeten dan wel opvallende vlechten zijn, vlechten die niet weggemoffeld zijn op het achterhoofd, maar goed in het zicht opgestoken.

Vlechtje maken

Een vlecht kan je voor al je haar gebruiken, maar je kunt ook een mooi glad kapsel met een vlecht versieren. Als voordeel met een vlecht is het kortere haar wat zo relatief eenvoudig opgestoken kan worden en doet vermoeden dat je heel lang haar hebt.
Begin weer met je haar goed glad te stylen met de föhn, eventueel de stijltang en vergeet niet de juiste beschermende stylingproducten te gebruiken. Korter haar zet je vast door een elastiekje achter (zo laag mogelijk) tegen het hoofd te bevestigen. Losse plukjes, die te kort zijn, gewoon los laten hangen.

Met een mooie kunstvlecht die je om je hoofd drapeert kan je je korte haar maskeren. Het vergt wel wat handigheid om het begin en eind van de vlecht zo laag mogelijk op je achterhoofd (bijna in de nek) te bevestigen én het elastiekje met het uiteinde van het eigen haar weg te werken. Maar als je een flinke vlecht neemt, kan je deze er wel overheen leggen. Als het haar goed vast is gezet met een haar elastiekje, kan je kunstvlecht met schuifspeldjes in de juiste kleur, bevestigen aan het eigen haar. De losse plukjes eventueel voorzien van een leuke pijpenkrul met de krultang, stevig in de lak mét glans zetten en klaar is je kapsel.

Is je eigen haar lang genoeg dan kan je je haar vastzetten met een haarelastiek en vanaf dat punt gaan vlechten en deze vlecht om je hoofd leggen, maar je kunt ook vanuit achter gaan invlechten (visgraat) en het laatste stuk gewoon vlechten en op je hoofd leggen (altijd met wat schuifspeldjes ondersteunen). Als je gaat invlechten hoeft je haar niet eens zo heel erg lang te zijn, je moet alleen wel wat handigheid krijgen met invlechten. Oefening baart kunst!

Feestelijk tintje

Een feestelijk tintje is met een vlecht relatief eenvoudig, want je kunt in feite van alles in je vlecht steken. Een mooie bloem die bij je outfit past om het geheel wat meer chique te maken, maar je kunt ook voor iets geks gaan en bevestigen dan een mini kerstballetje (of twee) aan een schuifspeldje en steek dit in de vlecht.

Creatief mooi

Met enige creativiteit én handigheid kom je een heel eind. Nu de chique knot en de romantische vlecht maar het zijn slechts enkele voorbeelden. Het feestelijk kapsel is vaak opgestoken, met veel glans en dit gecombineerd met een mooie make up. Vergeet vooral ook niet opvallende oorbellen in te doen om het plaatje af te maken.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krullend haar opstekenEr zijn vrouwen die het leuk vinden om een mooie outfit uit te zoeken voor een feestje. Ook wordt er door deze vrouwen n…
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…
Feestelijke kapselsHet is voor de feestdagen dringen voor de camera voor iedereen die met het uiterlijk bezig is. Iedereen weet wat hét moe…
Snelle mooie kapselsSnelle mooie kapselsStel je hebt je verslapen. Je hebt net genoeg tijd om je aan te kleden, amper tijd voor een douche en je hebt een bad ha…

Beauty: Mooie feestelijke make-upBeauty: Mooie feestelijke make-upFeestelijke make-up is niet per definitie veel make-up, maar vaak wel net even andere producten en mogelijk iets anders…
Moschino: I Love Love (eau de toilette)Moschino: I Love Love (eau de toilette)Het is niet altijd gemakkelijk om een geur te vinden die echt bij je past. Je kunt wat opspuiten bij een parfumerie, of…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.