Exfoliëren van de huid: wat is een goed exfoliant?

Exfoliëren van de huid: wat is een goed exfoliant? Een exfoliant is een stof dat ervoor zorgt dat je huid mooier wordt. De werkzame stof in een exfoliant is vaak een bepaalde zuur. Bij de meeste exfolianten vind je de zuur salicylzuur of glycolzuur. Beide zuren zijn werkzaam echter wel in een bepaalde percentage en in een bepaalde pH-waarde. Een exfoliant verwijdert de dode huidcellen waardoor de huid bij langdurig gebruik jonger zal ogen: dit noemt men exfoliëren. Welke exfoliant met welke zuur en pH-waarde is het beste?

Exfoliëren van de huid

Het exfoliëren betekent eigenlijk dat je de huid een oppepper geeft. De stof in een exfoliant is vaak een zuur. De zuur zorgt ervoor dat de dode huidcellen los geweekt worden door de werkzame stof in de exfoliant. Vaak is deze stof de zuur salicylzuur of glycolzuur. Beide stoffen zijn werkzaam stoffen. Glycolzuur is een stof dat iets hardnekkiger is dan salicylzuur. Glycolzuur bestaat ook uit kleinere moleculen dan salicylzuur. Dit betekent dat deze stof dieper in de huid kan doordringen dan salicylzuur dat kan. Salicylzuur wordt vaker aangeraden voor mensen met een normale tot vette huid. De stof salicylzuur is ook erg geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Glycolzuur kan beter vermeden worden door mensen met een gevoelig huidje.

Wat doet een exfoliant met je huid?

Een exfoliant verwijdert de bovenste huidlaag heel subtiel. Je zult het gewenst resultaat na één keer gebruiken dus niet zien. Als je een mooie huid wilt door middel van een exfoliant moet je het vaker gaan gebruiken. Een exfoliant en het exfoliëren is natuurlijk geen wondermiddel. Als je veel rimpels, veel littekens of een structureel doffe huid hebt kan een exfoliant niet meteen met de kant en klare oplossing komen. Je zult geduldig moeten zijn.

Dode huidcellen verwijderen: exfoliëren

De exfoliant lost de dode huidcellen langzaam op. Je lichaam maakt elke dag nieuwe cellen aan alleen gebeurt dit proces naar mate je ouder wordt steeds langzamer. Als je je jong bent ververst je lichaam de cellen heel snel waardoor je huid jong en fris oogt. Als je ouder wordt gaat dit proces steeds langzamer. Oude en dode huidcellen blijven dan langer op je huid liggen. De huidcellen die dood zijn kunnen tevens op je huid blijven plakken. Het resultaat is een doffe huid met onregelmatigheden. Tevens kunnen ophopingen van dode huidcellen zich voordoen. Klieren kunnen hierdoor verstopt raken waardoor de kans op pukkels en onzuiverheden toeneemt.

Welke exfoliant is goed?

Een exfoliant met een bewezen werkzame stof is altijd een must. De werkzame stoffen zijn salicylzuur en glycolzuur. Ook een poly hydroxyl zuur kan werken. Denk bijvoorbeeld aan gluconolactine en lactobionic zuur. De laatst genoemde stoffen zijn werkzaam, echter minder effectief dan salicylzuur en glycolzuur. De verminderde werking heeft tevens weer te maken met de molecuulgrootte van deze stoffen. Vaak is het zo: hoe groter het molecuul, hoe minder werkzaam. Als voordeel hebben de PHA (poly hydroxyl zuren) wel dat ze minder roodheid kunnen veroorzaken bij frequent gebruik. Het gebruik van een exfoliant vraagt ook om een juiste pH-waarde. Koop een exfoliërende creme met een pH-waarde tussen de 3 en 4. Een Exfoliant met een pH boven de 4 verliest al snel zijn werking.

Exfoliant zonder alcohol of irriterende stoffen

Het is altijd heel belangrijk om een exfoliant aan te schaffen waar geen irriterende stoffen in zitten verwerkt. Je huid heeft een hekel aan deze stoffen. Stoffen die ten allertijden vermeden moeten worden zijn parfum en alcohol. Alcohol droogt de huid direct uit en parfum zal de huid irriteren. Ook de zuur in een exfoliant is eigenlijk een irriterende stof. Bij de behandeling van wratten wordt soms nog een salicylzuur gebruikt in een concentratie van 50%. De salicylzuur in een exfoliant heeft deze concentratie natuurlijk niet, maar ga desalniettemin voorzichtig om met het product en laat je huid wennen aan de zuur. Wanneer er roodheid, vlekken of schilfertjes ontstaan moet je een aantal dagen, tot een week, stoppen met het product.

Werkzame exfolianten

Een goede exfoliant bestaat dus uit een zuur in de juiste concentratie en met de juiste pH-waarde. De concentraties die meestal worden gebruikt bij salicylzuren zijn 1%. Bij glycolzuur ligt dit getal vaak hoger. Welke exfolianten voldoen aan de eisen en zijn aan te raden?

Merknaam Prijs Verkrijgbaarheid
Paula’s Choice Skin Perfect 8% AHA Gel Exfoliant25 eurook - matig
Paula’s Choice Skin Perfect 2% BHA Gel Exfoliant25 eurook - matig
Uncover 1% Exfoliant Salicylzuur35 eurook
Uncover 8% Exfoliant Glycolzuur35 eurook
Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum (1% salicylzuur)40 eurook
MD forte facial lotion 140 euromatig
Peter Thomas Roth Glycolic Acid 10% Moisturizer (10% glycolzuur)35 euromatig

Lees verder

© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clearasil, het middel tegen puistjesClearasil heeft verschillende producten gemaakt die helpen om jeugdpuistjes te bestrijden. In dit artikel kun je over de…
Beauty: Waarom exfoliëren?Beauty: Waarom exfoliëren?We kennen 'dode huidcellen' als uitdrukking wel, iedereen draagt ze met zich mee en eigenlijk zitten we er niet op te wa…
Het nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenHet nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenBij het scrubben van de huid denken de meeste mensen aan een crème met korrels die je met je handen over je huid verdeel…
Beauty: Grove poriën wegwerkenBeauty: Grove poriën wegwerkenGrove poriën, veel mensen hebben er last van. Hoewel ‘last’ misschien een iets te zwaar woord is, is het voor menigeen (…

Nieuwe hygiënische vereisten bij het tatoëren en piercenNieuwe hygiënische vereisten bij het tatoëren en piercenTattoos en piercings zijn nog steeds erg populair. Steeds meer tattooshops bieden hun diensten aan tegen sterk uiteenlop…
Styling producten voor krullenStyling producten voor krullenWaar dient elk product voor? Hoe breng je het aan op je haar? En wat is het resultaat? Soms staan we in de drogist voor…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 07-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.