Beauty: Waarom exfoliëren?

Beauty: Waarom exfoliëren? We kennen 'dode huidcellen' als uitdrukking wel, iedereen draagt ze met zich mee en eigenlijk zitten we er niet op te wachten. Bij nader inzien ligt het mogelijk toch wat genuanceerder, want juist dode huidcellen geven aan dat je huid leeft. De nieuwe huidcellen worden aangemaakt en de oude worden afgestoten in de vorm van dode huidcellen. Ze zien er vaak als een soort kleine schilfertjes uit. Waarom zou je dan exfoliëren (of scrubben wat een andere methode is)? En als je de natuur op deze wijze een handje helpt, hoe doe je dat dan?

Wat is exfoliëren?

De huid maakt continu nieuwe cellen aan, dus het proces van de dode huidcellen is ook een natuurlijk on going proces. De nieuwe cellen vormen zich diep in de huid en komen langzaam naar boven, wat de oude huidcellen vervolgens langzaam doet laten sterven. Ze liggen nog even op de huid en laten op enig moment los. Alleen dat laatste proces gaat niet altijd even soepel, zeker als je ouder wordt verloopt dit proces trager. Overal zijn oplossingen voor en dus ook voor dit proces. Exfoliëren is een manier om de natuur een handje te helpen.

Verwijder de dode huidcellen

De dode huidcellen stimuleer je (los te laten), door bijvoorbeeld met een scrub (je wrijft dan met een 'ruwe' korrelcrème over de huid) de huid te bewerken en zo de dode huidcellen als het ware mee te nemen met het water waar je de scrub mee afspoelt. Een wat mildere manier van handelen dan scrubben is exfoliëren, ook wel peelen genoemd. Het exfoliëren wordt verder uitgediept.

Exfoliëren toepassen

Exfoliëren of peelen is een vloeistof met meestal fruitzuren op de huid aanbrengen en dan in alle rust inmasseren (in kleine rondjes over de huid 'draaien' met de vingertoppen). Door deze fruitzuren en de beweging waarmee je de substantie op de huid aanbrengt, week je als het ware de dode huidcellen los. Hoewel het ook het verwijderen van dode huidcellen is, werkt het over het algemeen milder dan met een scrub. Een scrub kan te ruw aanpakken en de huid raakt dan licht beschadigd. Bovendien werkt het peelen ook nog een laag dieper in de huid door.

Er zijn AHA- en BHA-exfolianten, waarbij de AHA-producten meestal glycolzuur of melkzuur bevatten en goed werken voor de normale tot droge huid én als je huid door de zon iets te heftig onder handen genomen is. Producten met BHA bevatten salicylzuur en dringen de poriën binnen. Deze poriën worden op deze wijze gereinigd en herstellen vervolgens. Zeker voor de vettere huid met mee-eters en acne wordt dit product meestal aanbevolen.

Aangezien de ouder wordende huid nog wat meer moeite heeft om dode huidcellen los te laten dan de jonge huid, is het alleen maar goed om te exfoliëren met enige regelmaat toe te passen (maar niet te veel en stem frequentie af met de professional). Het enige waar je met fruitzuren altijd mee uit moet kijken, is de zon. De huid wordt iets gevoeliger voor de zon als je regelmatig deze fruitzuren toepast. Er zijn verschillende merken die een dergelijk product voeren. Enkele voorbeelden: Clinique, Clarins en Paula’s Choice.

Alert zijn!

Het is niet verkeerd om alert te zijn als je regelmatig exfoliëren toepast. Als je het in hoge frequentie toepast, dan stimuleer je min of meer het ontstekingsmechanisme in de huid. Je heft als het ware een barrière op en dit kan tot versnelde veroudering leiden. Let dus goed op en wees alert voor enkele huidgerelateerde zaken, zoals:
  • vochtarme huid
  • (erg) droge plekken op de huid
  • gespannen huid
  • overgevoeligheden op de huid
  • jeuk en rode plekken op de huid
  • huidirritatie algemeen

Er zijn kalmerende producten om de huid rustig te krijgen, maar het is beter als je iets dergelijks hebt, de professional te raadplegen. Als je al twijfelt welke producten te gebruiken, laat de gehele behandeling dan sowieso aan de schoonheidsspecialist over. Hij/zij kan beter overzien wat de huid kan hebben en wat niet, hoe deze te behandelen en zo nodig hoe de huid te laten herstellen. Echter, voorkomen is ook in deze beter dan herstellen.

Tot slot

Is exfoliëren een wondermiddel? Nee, het is een product dat in de lijn van andere huidproducten toegepast kan worden om een soepele, gladde en vooral gezond ogende huid te hebben. Echter, gebruik het niet te pas en te onpas. Gebruik ook deze huidproducten doordacht en stem het juiste product én de frequentie af met de professional.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenHet nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenBij het scrubben van de huid denken de meeste mensen aan een crème met korrels die je met je handen over je huid verdeel…
Uw huid verzorgenUw huid moet goed verzorgt worden, om er mooi en jong uit te zien. Maar hoe kunt u uw huid goed verzorgen?
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…

Een gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapEen gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapHelp! Je staat 's ochtends op en ontdekt ineens twee nieuwe pukkels op je kin. Geen paniek, dat heeft bijna iedereen wel…
Last van wallen onder de ogen?Last van wallen onder de ogen?De een heeft er nauwelijks last van en de ander heeft ze na een avondje stappen op de knieën hangen … wallen! We kunnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.beautyscene.nl/huidverzorgingnieuws/54395/scrubben-of-exfolieren-waarom-moet-je-dat-doen
  • Villa D’Arte Magazine, okt/nov. 2015; “Winterklaar!”
  • http://www.dermalogica.nl/nl/jouw-huid/veilig-exfolieren/?c=15
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.