Het nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzuren
Bij het scrubben van de huid denken de meeste mensen aan een crème met korrels die je met je handen over je huid verdeelt. De fijne korrels 'schuren' licht over je huid waardoor je de dode huidcellen versneld verwijdert voor een mooie egale huid. Het scrubben met korrels werkt voor veel mensen prima, maar wanneer je een droge of gevoelige huid hebt met puistjes kan dit je huid juist irriteren. Met als gevolg, je krijgt meer puistjes en/of irritaties. En dat is wel het laatste wat je voor ogen had toen je bedacht je huid eens lekker te gaan scrubben. Herkenbaar? Tegenwoordig is er ook een alternatief voor de gevoelige huid. Je huid vernieuwen door middel van een crème of lotion met hydroxyzuren. Dit wordt ook wel exfoliatie genoemd.
Wat is het verschil tussen exfoliatie en scrubben?
Met exfoliatie wordt verwezen naar een proces waarbij dode huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd. Dit is eigenlijk gewoon een duurder woord voor scrubben. Scrubben kan met korrels wat ook wel mechanisch scrubben genoemd wordt. Dit is waar de meeste mensen aan denken bij het scrubben van de huid. Doordat je hiermee letterlijk je huid schuurt, ook al is het op milde wijze, kan dit juist irritaties geven. Er is ook een andere manier om dode huidcellen te verwijderen en daarmee de zo gewilde gladde egale teint te verkrijgen, namelijk het verwijderen van de dode huidcellen door middel van hydoxyzuren, die verwerkt zijn in een crème of een lotion. In deze producten zijn geen korrels of andere schurende middelen verwerkt, de crème of lotions doen hun werk door de dode huidcellen als het ware los te weken van de huid.
Hydroxyzuren, wat zijn dat?
De term zuren klinkt misschien een beetje eng, maar als je eens in je badkamerkastje kijkt is de kans groot dat je al een product met zuren hebt staan. Wellicht herken je de termen fruitzuur en melkzuur die je in steeds meer verzorgingsproducten tegenkomt. Het gebruik van zuren gaat waarschijnlijk al veel langer terug, wie kent niet het verhaal van Cleopatra die een bad nam van melk. Als ze dit in zure melk deed was ze haar tijd ver vooruit. Want in zure melk zit 'lactic acid', oftewel melkzuur. Dit staat bekend om een exfoliërende werking. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer zelf te experimenteren, er zijn ook wel leukere dingen te bedenken dan het nemen van een bad in zure melk. De exfoliërende producten van nu zijn tegenwoordig gewoon in de juiste samenstelling in de winkel of online te koop zodat je zelf niet hoeft te gaan experimenteren.
Exfoliëren, met welke producten kan je dat doen?
De exfoliërende producten die verwerkt worden in een lotion of crème zijn AHA en BHA. Dit zijn de zuren die ervoor zorgen dat de oude huid wordt losgeweekt:
- Alpha Hydroxy Acids (AHA’s): glycolzuur, melkzuur, appelzuur en citroenzuur
- Beta Hydroxy Acids (BHA’s): salicylzuur afkomstig van de wilgenbast
AHA en BHA
Over AHA en BHA wordt gezegd, dat beide er voor zorgen dat er nieuwe huid wordt aangemaakt, rimpels verminderen en de huid wordt verstevigd. Naast deze werking hebben beide producten ook een eigen specifieke werking. Welke voor jou geschikt zou kunnen zijn is afhankelijk van je huidtype. AHA kan een positieve werking hebben op pigmentvlekjes en/of een droge (ouder wordende) huid. Terwijl BHA juist weer wordt aangeraden bij een gevoelige huid en/of een huid met puistjes en mee-eters. BHA heeft ook een ontstekingsremmende werking.
Hoe werkt exfoliëren
Elke dag verlies je huidcellen, dat is een normaal proces. Maar doordat je bijvoorbeeld een droge of vette huid hebt kan dit het proces veranderen, wat je dan ziet is dat je huid een doffe uitstraling krijgt. Als je een exfoliant gebruikt zorgt dat er voor dat je huid zich kan herstellen, de doffe oude huidcellen worden verwijderd, waardoor poriën die verstopt zijn het het talg weer kunnen afvoeren. Hierdoor kunnen puistjes voorkomen worden. Ook kan het een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van pigmentvlekjes doordat je huid zich sneller vernieuwt.
Gebruik van AHA en BHA
De werkzame stoffen, AHA of BHA zijn verwerkt in een lotion of een crème. De lotion breng je aan met een wattenschijfje en de crème breng je gewoon met je vingers aan op je schone huid. Dat is het! Je spoelt het niet af zoals bij een scrubcrème met korrels, maar laat het gewoon op je huid zitten. Als je nog niet eerder een product met AHA en/of BHA hebt gebruikt, begin dan met één keer per dag om te kijken hoe je huid er op reageert, om de dag is ook prima om mee te starten. Dit om eventueel schilveren van de huid zoveel mogelijk te voorkomen. Reageert je huid er goed op, dan kun je het bijvoorbeeld in de ochtend en voordat je gaat slapen gebruiken. Het is niet gebruikelijk om AHA en BHA tegelijkertijd te gebruiken. Als je denkt dat beide geschikt zijn voor jouw huid, kun je voordat je gaat slapen bijvoorbeeld AHA gebruiken en de volgende ochtend BHA.
Blijvend resultaat
Doordat je scrubt haal je de dode huidcellen van je huid, dat hebben alle soorten scrubs met elkaar gemeen. Hierdoor is je nieuwe huid wel kwetsbaarder voor zonneschade. Omdat je natuurlijk niet wil dat je nieuwe huid beschadigt door de zon, is het erg belangrijk om een
dagcrème met zonnefactor te gebruiken. Een gewone zonnebrandcrème mag natuurlijk ook. Wil je een mooie gladde egale huid behouden/verkrijgen dan is dit echt een belangrijk onderdeel in je verzorgingsroutine.