Beauty: Grove poriën wegwerken

Beauty: Grove poriën wegwerken Grove poriën, veel mensen hebben er last van. Hoewel ‘last’ misschien een iets te zwaar woord is, is het voor menigeen (lees ook: vooral vrouwen) ontsierend en probeert men er met alle man en macht iets aan te doen. De vraag is alleen kan dit ook en zo ja wat kan je er dan aan doen? Meer over wat poriën zijn, de functie en of je jezelf van grove poriën af kunt helpen.

Wat zijn poriën?

De porie is een soort open buisachtige verbinding in de huid waar huidvet (ook wel talg genoemd) over de huid verspreid kan worden. Een essentiële toevoeging aan de huid, want dit maakt dat de huid minder kwetsbaar is voor infecties, huidaandoeningen en helpt zelfs ietwat tegen de invloed van de zon. Zonder talg zou de huid vele malen droger zijn en is de kans dat infecties meer vat op je krijgen, beduidend groter.

Bij een gereguleerde talgproductie (de normale huid) zal de talg netjes over de huid verdeeld worden. Echter, als de talg om wat voor reden dan ook niet normaal is, kan er bijvoorbeeld verstopping van de poriën plaatsvinden (de vette huid). Als de verstopping langdurig aanhoudt kan de porie ietwat oprekken, daarnaast speelt aanleg voor grove poriën bij dit proces ook een rol en kan het toenemen naarmate je ouder wordt. Meestal vindt dit in de zogenaamde T-zone plaats (voorhoofd, neus en kin).

Hoe te handelen bij grove poriën?

Een porie kan je niet van de een op de andere dag veranderen van grootte. Alle crèmes die pretenderen dit ‘even’ te kunnen, zijn klinkklare onzin. Er zijn wel wat lotions op de markt die dit pretenderen, maar slechts door de irritatie van de huid worden de poriën gedurende een korte tijd minder zichtbaar. Geen structurele oplossing dus om de poriën echt daadwerkelijk kleiner te maken.

Er zijn wel wat middelen die je complexie verbeteren als je last van verstopte poriën hebt. Vitamine A zuur bijvoorbeeld of het toepassen van een exfoliant, met als ingrediënten salicylzuur en glycolzuur, kunnen grove poriën minder op laten vallen. Los van elkaar niet, maar als combinatie werken deze stoffen tot in de porie. Verder werkt het positief als het gaat om de aanmaak van collageen, wat op latere leeftijd van nature af gaat nemen, kan het pigmentvlekken verminderen en is het in staat vocht vast te houden. Verder is er altijd nog een mogelijkheid om met laserbehandelingen de poriën iets minder zichtbaar te maken.

Tijdelijke oplossingen

Behalve je complexie verbeteren, kan je er ook voor kiezen om make-up het werk te laten doen. Spreekt voor zich dat dit zolang werkt als de make-up op het gezicht zit. Wat goed kan werken is een crème die men verkoopt onder de naam ‘pore minimizing’, maar deze doet niet meer of minder dan wat reflecterende deeltjes op je gezicht aanbrengen. Hierdoor vallen grove poriën minder op.

Een andere zeer eenvoudige oplossing is iets kouds, bijvoorbeeld ijsblokjes gedurende een halve minuut op het gedeelte van je gezicht met de grove poriën te leggen. Het laat je huid als het ware samentrekken en grove poriën worden tijdelijk wat kleiner.

Een combinatie die behalve de poriën tijdelijk laat verkleinen, ook reinigend werkt is de washand gedoopt in citroen- en ananassap. Druk de washand gedurende een minuut of wat stevig tegen de huid en je tijdelijk resultaat wordt zichtbaar. Let alleen bij een gevoelige huid op met citroen. Dit huidtype kan heftig op citroensap reageren.

”Schoonheid is wat je geest er van maakt.” David Hume

Reinigen

Om erger te voorkomen en omdat het sowieso goed is voor de huid, is het verstandig je huid dagelijks goed te reinigen met de producten afgestemd op je huid. Of je nu wel of geen foundation gebruikt, reinig je huid goed en breng na de reiniging al na gelang het dagdeel een dag- of nachtcrème aan. Scrub de gezichtshuid regelmatig, maar let ook hier weer op dat je er een neemt die bij je huid past. Af en toe een masker om net wat extra's aan je huid toe te voegen en laat je vooral adviseren door de professional in de winkel of schoonheidssalon. Met zomaar wat producten aanschaffen, kan je de plank behoorlijk misslaan.

Tot slot

Verzorging van de huid is meer dan alleen een washandje over je gezicht halen. Goede reiniging is dus een basis voor een gezonde huid… en soms kan je wat verbeteringen aanbrengen. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk de nadruk te verleggen, door een ander mooi gedeelte van je gezicht juist iets meer ‘naar voren te halen’. Maar grote kans dat wat jij ziet als lelijk, een ander helemaal niet ziet.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Review: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyrecensieReview: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyWanneer je na het opbrengen van een dagcrème een foundation wilt aanbrengen, kun je nog een tussenstap nemen: een produc…
Beauty: Meer over foundationBeauty: Meer over foundationFoundation wordt al vele jaren gebruikt, waarbij het de bedoeling is dat het het gezicht mooier maakt, de huid weltevers…
De huid voorbereiden op make-up en de juiste foundationDe huid voorbereiden op make-up en de juiste foundationHet voorbereiden van de huid op make-up is van belang bij het opmaken. Op een onregelmatig huidoppervlak komt de make-up…

Hoe stop ik met het dragen van make-up?Veel vrouwen doen make-up alleen op omdat ze het gevoel hebben dat ze anders te kaal/ niet mooi genoeg zijn voor hun omg…
Werkt retinol net zo goed als tretinoïne crème?Tretinoïne crème, ook wel Vitamine A zuur crème genoemd, is het enige middel waarvan bewezen is dat het rimpeltjes echt…
Bronnen en referenties
  • Joyce van http://www.tresbeau-beautycare.nl/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.