Werkt retinol net zo goed als tretinoïne crème?

Tretinoïne crème, ook wel Vitamine A zuur crème genoemd, is het enige middel waarvan bewezen is dat het rimpeltjes echt iets kan verminderen. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine en maakt bij velen de huidstructuur ietsjes gladder. Tegenwoordig zijn er veel anti-aging producten te vinden die Retinol bevatten, wat een hele andere vorm van vitamine A is. Volgens de fabrikanten zou dit net zo goed werken als Tretinoïne crème, maar klopt dit eigenlijk wel?

Het probleem van Retinol

Retinol is eigenlijk de hele vitamine A molecuul en er komen steeds meer anti-aging producten die dit bevatten. Onze huid kan echter helemaal geen Retinol opnemen! De huid kan namelijk alleen Retinoïnezuur opnemen en zal de Retinol hierin moeten omzetten om het huidverjongend te laten zijn. Probleem is dat niet al het Retinol in een huidverzorgingsproduct daadwerkelijk omgezet zal worden in Retinoïnezuur. Dit omzetten kost namelijk kracht en als jij een crème gebruikt met 0,25% Retinol, wordt er misschien maar 0,015% omgezet in Retinoïnezuur. Het op recept verkrijgbare Tretinoïne crème bevat pure Retinoïnezuur en krijgt dus niet te maken met omzettingen. Dit is meteen de reden dat Retinol wel zonder recept te verkrijgen is, maar Tretinoïne crème niet.

Naast Retinol heb je ook nog de verschillende soorten esters van Retinol. Degenen die je in commerciële huidproducten terug zult zien zijn Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate, Retinyl Propionate en Retinyl Linoleate. Deze moeten eerst weer omgezet worden in Retinol en van daaruit in Retinoïnezuur. Omdat deze nog een extra omzetstap ondergaan die kracht kost, zijn ze nog minder werkzaam dan Retinol. Van een product met 0,25% Retinol ester, wordt er misschien maar 0,002% omgezet in Retinoïnezuur.
Maar let op: dit maakt een product met 0,25% Retinol ester niet alleen minder werkzaam dan een product met 0,25% Retinol, maar tegelijkertijd ook minder irriterend! Het 0,25% Retinol product is vervolgens weer minder werkzaam, maar ook weer minder irriterend dan 0,25% Tretinoïne crème.

Om precies te zijn ziet het complete omzetrijtje er zo uit.
De esters van Retinol=> Retinol => Retinal(dehyde) => Retinoïnezuur

Conclusie

Het betrouwbaarste is gewoon om met Tretinoïne crème te smeren, want dan vermijd je ingewikkelde omzetstappen waarbij je niet weet hoeveel werkzaamheid er telkens verloren gaat. Als het je huid te erg irriteert, gaat het allemaal om het vinden van een Retinol (of eventueel Retinol ester) product met percentage die nog werkzaam is voor jouw huid na omzetting, maar dan natuurlijk niet te hoog om irritatie te veroorzaken. Dit is lastig te bepalen en het is betrouwbaarder om met Tretinoïne crème te beginnen. Probeer eerst het laagste percentage verkrijgbaar en bouw het gebruik langzaam op onder begeleiding van je huisarts. Mocht het je huid dan irriteren, dan zou een product met Retinaldehyde (die het minst omgezet hoeft te worden) eigenlijk het betrouwbaarst zijn. Producten met deze stof zijn wel moeilijk te vinden! Als dit ook irriteert, ga dan pas op zoek naar een product met Retinol of in het allerlaatste geval zijn esters.

Onthoud hierbij wel dat Retinol esters, Retinol en zelfs Retinaldehyde nooit alle welbekende voordelen van Retinoïnezuur (Tretinoïne) aan je huid kunnen leveren, tenzij je natuurlijk hele hoge percentages gebruikt waardoor ze net zo irriterend worden als Tretinoïne. Producten met zulke hoge percentages zullen niet eens te vinden zijn in de winkel, de meesten bevatten maar heel weinig!

Hoe voorkom ik irritatie zoveel mogelijk bij het gebruik van Tretinoïne?

Belangrijk is om je huid altijd in de gaten te houden tijdens gebruik van Tretinoïne. Bij tekenen van irritatie (rode huid, prikkelend gevoel, jeuk), moet je de Tretinoïne minder vaak aanbrengen óf zelfs het percentage verlagen. De meest gebruikelijke percentages voor Tretinoïne crème zijn 0,025%, 0,05% en 0,1%. Tretinoïne crème kun je ook makkelijk verdunnen met een simpele crème! Wie 0,05% heeft kan hier 0,025% van maken, door een kleine hoeveelheid 0,05% te mengen met dezelfde hoeveelheid crème.

Verstandig is om met 0,025% te beginnen en dit maximaal drie avonden per week aan te brengen. Als dit goed gaat, kun je de Tretinoïne vaker aanbrengen totdat je de zeven avonden per week gehaald hebt. Daarna kun je een hoger percentage nemen en dit dan weer maximaal drie avonden per week opbrengen etc. Zodra je huid droog aan begint te voelen, is het verstandig een crème te gebruiken, zodat je huid altijd gehydrateerd blijft. Tretinoïne mag je alleen 's avonds op een gereinigde/droge huid gebruiken. De volgende morgen is het belangrijk een zonnebrand met minstens SPF 15 op te doen, want het goedje maakt je huid gevoeliger voor zonlicht. Eigenlijk zou je dit altijd moeten blijven doen, want zon is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering!

Na acht-twaalf maanden zal je huid op zijn mooist zijn en kun je het gebruik terugbrengen naar twee/drie avonden per week als ‘’onderhoud.’’ Vergeet niet dat de Tretinoïne na opening nog maar vier maanden houdbaar is! En als je na vier maanden ook nog geen enkel resultaat hebt gezien in je huid, is het eigenlijk beter om te stoppen. Tretinoïne slaat helaas niet bij iedereen aan.
© 2013 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol) is een belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de weerstand, maar is ook goed voor d…
Werking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesWerking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesOp de verpakking van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmecrèmes kom je veel verschillende ingrediënten tegen. Ook over de…
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Oogcontouren verstevigenOogcontouren verstevigenDe huid van de oogcontouren bevat minder collageen dan de andere plaatsen van het gezicht. Daardoor worden ze gemakkelij…

Beauty: Grove poriën wegwerkenBeauty: Grove poriën wegwerkenGrove poriën, veel mensen hebben er last van. Hoewel ‘last’ misschien een iets te zwaar woord is, is het voor menigeen (…
Thigh gap hip, maar gevaarlijk schoonheidsideaalnieuws uitgelichtThigh gap hip, maar gevaarlijk schoonheidsideaalIn 2013 is er in Nederland en België, overgekomen vanuit Amerika, een nieuw schoonheidsideaal onder vrouwen ontstaan. De…
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.